جایگاه یابی برند
در این مقاله به موضوع جایگاه یابی برند پرداخته ایم. در ابتدا ضمن ارائه تعریفی از جایگاه یابی برند به دلایل اهمیت آن نیز اشاه نمودیم. در ادامه برای فهم بیشتر مطالب، به توضیح انواع استراتژی جایگاه یابی برند پرداخته ایم و در نهایت چگونگی جایگاه یابی برند را طی چند مرحله شرح داده ایم. در انتها نیز با مطالعه این مقاله می توانید درباره جایگاه یابی برند و نحوه پیاده سازی آن اطلاعات مناسبی را کسب خواهید کرد. در آخر می توانید دیدگاه ها و نظرات خود را با دیگران به اشتراک بگذارید.
مقدمه ای بر جایگاه یابی برند
اگر شما یک بازاریاب یا کارآفرین هستید، احتمالا با مفهوم جایگاه یابی برند آشنا هستید. اما اگر احساس میکنید که این مفهوم همچنان بسیار انتزاعی و مبهم است، پس این مقاله برای شماست! همه شرکت های موفق یک وجه مشترک مهم دارند: استراتژی قوی جایگاه یابی برند. در واقع، نام کسب و کاری آنها به اصطلاحی عمومی برای همه محصولات مشابه در جایگاه آنها تبدیل شده است. یک استراتژی قوی جایگاه یابی برند برای همه کسب و کارهایی که برای موفقیت تلاش می کنند ضروری است. برندهایی که به طور مداوم ارائه می شوند، به طور متوسط شاهد افزایش ۱۰ تا ۲۰ درصدی درآمد هستند و برندسازی موفق منجر به مزایایی مانند افزایش وفاداری مشتری، بهبود تصویر و هویت قابل ارتباطی می شود که شما را از رقبا متمایز می کند. برای ساختن یک برند قوی، تنها یک شعار یا لوگو کارساز نخواهد بود. شما باید به این فکر کنید که مشتریان چگونه شما را خواهند دید و چه چیزی باعث می شود شما از سایر کسب و کارهایی که خدمات یا محصولات مشابهی ارائه می دهند متمایز شوید. به همین دلیل است که استراتژیک بودن در مورد جایگاه یابی و اطمینان از جذابیت برند شما برای مخاطبان مناسب بسیار مهم است. اما برندسازی را دقیقا چگونه انجام می دهید؟ از کجا شروع می کنید؟ در ادامه به شرح این موارد خواهیم پرداخت.
جایگاه یابی برند چیست؟
جایگاه یابی برند توسط کاتلر به عنوان عمل طراحی پیشنهادات و تصویر شرکت برای اشغال یک جایگاه متمایز در ذهن بازار هدف تعریف شده است. به عبارت دیگر، جایگاه یابی برند نشان میدهد که یک برند چگونه از رقبا متمایز است و کجا یا چگونه در ذهن مشتریان قرار دارد. بنابراین، یک استراتژی جایگاه یابی برند شامل ایجاد تداعیهای برند در ذهن مشتریان برای درک خاص آنها از برند است. جایگاه یابی برند فرآیند قرار دادن برند شما در ذهن مشتریان است و فراتر از یک شعار تبلیغاتی یا یک لوگوی فانتزی، استراتژی ای است که برای متمایز کردن کسب و کار شما از بقیه به کار می رود. دنور بورک، رئیس بخش بینش و ایجاد تقاضا در فولیوس (Fuelius) می گوید: در دنیای کسب و کار پرشتاب امروز، یک پیام برند قوی یکی از معدود چیزهایی است که ثابت باقی می ماند. جذب مشتریان جدید برای هر کسب و کاری حیاتی است، اما ایجاد و حفظ روابط قوی با مشتریان موجود از طریق برند شما همان چیزی است که واقعاً کسب و کار شما را برای آینده ایمن می کند. جایگاه یابی موثر برند زمانی اتفاق می افتد که برند شما از نظر مصرف کننده مطلوب، با ارزش و معتبر تلقی شود. مجموع آن سه عنصر برای کسب و کار شما منحصر به فرد می شود و مشتریان شما جایی را برای شما در ذهنشان ایجاد می کنند. این مورد بسیار مهم است زیرا “متفاوت بودن” از رقبا برای پیروزی در بازار کافی نیست. این را از کارشناس جایگاه یابی برند، ویل بارون، در سیلزمن (Salesman) بشنوید، او می گوید: شما فقط زمانی فرصت جایگاه یابی برند خود را پیدا می کنید که کار قابل توجهی انجام دهید و هر چیز دیگری فقط مقایسه است. در واقع می توان گفت جایگاه یابی برند فرآیندی است که برند شما را به بیرون معرفی می کند و آن را به عنوان چیزی ارزشمند برای فکر کردن تثبیت می نماید. این موضوع به کاری که انجام میدهید مربوط نمیشود، بلکه به چگونگی انجام آن مربوط میشود. این ممکن است کمی انتزاعی به نظر برسد، بنابراین اجازه دهید آن را با یک مثال بررسی نماییم. دو برند عینک آفتابی فرضی را در نظر بگیرید: شرکت A و شرکت B. هر دو شرکت عینک محافظ ارائه می دهند و لنزهایی با قدرت متفاوت ارائه می دهند. با این حال، فریم های برند A از فولاد ساخته شده اند، در حالی که فریم های برند B از تیتانیوم ساخته شده اند که بسیار سبک و انعطاف پذیر است. فریم های تیتانیومی حتی پس از خم شدن به شکل اصلی خود باز می گردند و این فقط یک ویژگی جالب نیست. این استدلال توضیح میدهد که چرا برند B سازنده ایمنترین و بادوامترین عینکهای بازار است و این دقیقاً همان چیزی است که آنها را از بقیه متمایز می کند.
بیشتر بخوانید: استراتژی بازاریابی برند چیست؟
چرا جایگاه یابی برند مهم است؟
هر کسب و کاری یک برند دارد، اما آیا به طور پیش فرض می باشد یا با طراحی است؟ شما می توانید به طور پیشگیرانه روی جایگاه یابی خود کار کنید یا اجازه دهید دیگران این کار را برای شما انجام دهند. با این حال، شما هیچ کنترلی روی نتایج ندارید. بنابراین جایگاه یابی برند به دلایل مختلفی اهمیت دارد.
- به شما امکان می دهد تا برند خود را متمایز کنید.
برند یک شرکت هویت آن است. به همین دلیل است که دانستن آنچه کسب و کار شما را منحصر به فرد می کند برای جلب توجه افراد به اندازه کافی برای اقدام ضروری است. جایگاه یابی برند شفافیت را در مورد اینکه به چه کسی خدمت می کنید ایجاد می نماید. همچنین به مخاطبان هدف شما توضیح می دهد که چرا شما بهترین شرکت برای آنها هستید و چه چیزی محصولات یا خدمات شما را از هم متمایز می کند.
- به شما کمک می کند تا استراتژی قیمت گذاری خود را توجیه کنید.
موقعیت یابی برند را می توان برای توجیه استراتژی قیمت گذاری استفاده کرد. به عبارت دیگر، زمانی که قیمت محصولات به دلیل کیفیت و انحصار بالا باشد و جایگاه سازی برند بر این عوامل تأکید کند، هزینه به طور خودکار در نظر مشتریان معقول می شود. این مورد برای محصولات با قیمت مناسب نیز صدق می کند.
- برند شما را خلاق تر می کند.
اگرچه تعداد زیادی از برندها محصولات و خدماتی را ارائه می دهند که بسیار شبیه به همان بازار هدف و مخاطبان است، اما آنها بر اساس جایگاه یابی برند خود متفاوت و منحصر به فرد هستند. به همین دلیل است که یک جایگاه یابی خوب می تواند برند شما را بسازد یا خراب کند. یک استراتژی خلاقانه و نوآورانه همراه با اجرای قوی باعث می شود مشتریان برای کسب اطلاعات بیشتر بازگردند.
بیش از یک قرن پیش، یک شرکت نوشابه تصمیم گرفت محصولی را ارائه کند که هرگز دیده نشده بود: اولین نوشیدنی با طعم کولا. با این کار، خود را به عنوان اصل و اساس این نوشیدنی معرفی کرد. اکنون، کوکاکولا (Coca-Cola) از فروش میلیون ها نوشابه در سراسر جهان سود می برد و به یک محصول اساسی در هر خانه ای تبدیل شده است. این در ذهن ما به عنوان الگوی برتر نوشابه قرار گرفته است. جایگاه یابی برند به یک شرکت اجازه می دهد تا خود را از رقبا متمایز کند. این تمایز به کسب و کار در افزایش آگاهی از برند، برقراری ارتباط ارزش و توجیه قیمت گذاری کمک می کند، همه اینها بر سود نهایی آن تأثیر می گذارد. علاوه بر این، شما یک شهرت دارید، چه آن را پرورش دهید یا نه، بنابراین بهتر است یک برنامه جایگاه یابی برند ایجاد نمایید.
چند نکته در مورد نحوه قرار دادن برند خود در بازار:
- منحصر به فرد باشید. اهمیت منحصر به فرد بودن را نمی توان نادیده گرفت. شما نمی توانید فقط سعی کنید نقشه راه شخص دیگری را دنبال کنید زیرا آنها قبلا با مخاطبان خود تثبیت شده اند؛ اگر مردم چیزی شبیه به اپل (Apple) می خواهند، فقط اپل را می خرند. بنابراین، اگر برندی دقیقاً شبیه رقبای خود به نظر برسد، در برابر محصولات و خدمات (offerings) خود متمایز نخواهد شد.
- مرتبط باشید. اول و مهمتر از همه، برند باید برای مشتریان جذاب باشد. مهم نیست برند چقدر معتبر یا منحصر به فرد است؛ اگر مرتبط نباشد، حتی به مرحله ملاحظه هم نمی رسد. مطمئن شوید ویژگی هایی که شما را از رقبا متمایز می کند به یکدیگر مرتبط هستند.
بیشتر بخوانید: مشاوره برندینگ
انواع استراتژی جایگاه یابی برند
در این بخش به بررسی انواع استراتژی های جایگاه یابی برند خواهیم پرداخت:
- استراتژی جایگاهیابی خدمات مشتری
- استراتژی جایگاهیابی مبتنی بر راحتی
- استراتژی جایگاهیابی مبتنی بر قیمت
- استراتژی جایگاهیابی مبتنی بر کیفیت
- استراتژی تمایز
- استراتژی جایگاهیابی رسانههای اجتماعی
- سایر استراتژیهای جایگاهیابی
هنگامی که تصمیم میگیرید چگونه برند خود را در بازار جایگاهیابی کنید، چندین گزینه برای انتخاب دارید. با این حال، مهمترین توصیهای که میتوان کرد این است که شما میخواهید استراتژی جایگاهیابی برند خود را برای برجسته کردن مزیت رقابتی محصول خود و اشاره به نقاط ضعف رقابت خود تنظیم کنید. در این بخش چند استراتژی جایگاهیابی محبوب وجود دارد که میتوانید برای تمایز برند خود در بازار استفاده کنید.
- استراتژی جایگاهیابی خدمات مشتری
احتمالاً حداقل یک بار به دلیل خدمات مشتری، خرده فروش، رستوران یا ارائه دهنده خدمات دیگری را انتخاب کردهاید. می توان گفت که که شرکتهایی که در بخشهایی شناخته شدهاند که پشتیبانی کمتوجهی دارند، از برجسته کردن خدمات مشتری دوستانه خود برای تمایز خود بهره میبرند. سایر شرکتهایی که محصولات پیچیدهای دارند میتوانند سیستمهای پشتیبانی قوی خود را برای جذب مشتریان جدید برجسته کنند. ملموسترین مزیت این استراتژی این است که خدمات مشتری عالی میتواند به توجیه قیمت بالاتر کمک کند. به عنوان مثال، محصولات اپل با قیمت بالایی عرضه میشوند، اما کارکنان پشتیبانی آن دوستانه هستند و سریع پاسخ میدهند. این تعاملات خدماتی نیز بخش جدایی ناپذیری از چرخه هستند، یک مشتری در ابتدا ناراضی بوده و ممکن است در صورت داشتن یک تجربه خدمات عالی، به یک حامی تبدیل شود.
با این استراتژی سختکوش باشید. اگر خدمات مشتری استثنایی را تبلیغ میکنید اما تحویل نمیدهید، نظرات بد، حملات خشمگین از طریق تلفن و ایمیل، فراخوانها در رسانههای اجتماعی و حتی شکایات Better Business Bureau را دعوت خواهید کرد. دارمش شاه، بنیانگذار هاپ اسپات (CTO HubSpot)، از این معادله ساده برای توضیح رضایت مشتری و پاسخگو بودن در تحویل وعده برند استفاده میکند: رضایت مشتری = تجربه – انتظارات.
- استراتژی جایگاهیابی مبتنی بر راحتی
یک استراتژی جایگاهیابی مبتنی بر راحتی ذکر میکند که چرا محصول یا خدمات یک شرکت راحتتر از رقابت است. میتوانید راحتی را بر اساس عواملی مانند مکان، سهولت استفاده، دسترسی گسترده و پشتیبانی چند پلتفرمی قرار دهید. این راحتی همچنین ممکن است به دلیل طراحی محصول باشد. به عنوان مثال، سویفر (Swiffer) محصول وت جت (WetJet) خود را به عنوان جایگزینی راحت برای یک تی سنتی به دلیل پدهای یکبار مصرف آن تبلیغ میکند. برک موافق است و ذکر می کند: اگر محصولی با قیمت بالا دارید، [یک داستان برند جذاب] با تأکید بر کیفیت و ارزشی که مخاطب شما دریافت میکند، به توجیه استراتژی قیمتگذاری شما کمک میکند. این نه تنها به آنها اطمینان خاطر میدهد، بلکه میتواند شانس شما را برای در نظر گرفته شدن افزایش دهد. اما در برخی موارد، ارائه راحتی میتواند پرهزینه باشد. به عنوان مثال، اگر در فضای سس بی تو بی (SaaS B2B) هستید و محصول خود را در چندین سیستم عامل ارائه میدهید، احتمالاً به یک تیم توسعه قوی و دائماً در دسترس نیاز دارید تا وعده خود را عملی کنید. این توسعهدهندگان برای حل باگها و سایر مشکلات برای کارکردن این استراتژی جایگاهیابی باید در دسترس باشند و هزینههای پشتیبانی از آنها ممکن است از کنترل خارج شود.
- استراتژی جایگاهیابی مبتنی بر قیمت
یک شرکت از یک استراتژی جایگاهیابی مبتنی بر قیمت برای ارائه محصول یا خدمات خود به عنوان ارزانترین گزینه استفاده میکند. هنگامی که محصول خود را به عنوان ارزانترین محصول در بازار جایگاهیابی میکنید، میتوانید پایگاه مشتری بزرگی ایجاد نمایید زیرا هیچ کس دوست ندارد بیش از حد هزینه نماید. ارائه کمترین قیمت راه آسانی برای تبدیل چشماندازها است. باید توجه داشته باشیم که این استراتژی با خطرات و اشکالات خود همراه است، یعنی ایجاد تصور کیفیت تولید پایینتر برای چشماندازها. همچنین ممکن است با مسائل اقتصادی مواجه شوید که میتواند جایگاهیابی برند شما را در طول زمان مختل کند، مانند ساندویچ فوتی طولانی ۵ دلاری (Subway) که نتوانست تورم را تحمل کند. جایگاهیابی مبتنی بر قیمت همچنین میتواند یک جنگ قیمت را آغاز کند، اگرچه این عمدتاً در برخی صنایع مانند حمل و نقل هوایی اعمال میشود.
بیشتر بخوانید: برند چیست؟ انواع برند کدامند؟
- استراتژی جایگاهیابی مبتنی بر کیفیت
شرکتها زمانی که میخواهند بر کیفیت محصول خود (کیفیتی که اغلب با هزینه بالایی همراه است) تأکید کنند، از این استراتژی استفاده میکنند. کیفیت یک محصول را میتوان از طریق صنایع دستی استثنایی، تولید کوچک، مواد باکیفیت بالا و حتی شیوههای پایدار که تولید آن را گرانتر میکند، نشان داد. کیفیت خدمات را میتوان از طریق شواهدی از نتایج استثنایی، نرخ بازده سرمایه (ROI) بالا و نظرات مثبت مشتریان نشان داد. خریداران با بودجه محدود ممکن است برند شما را به نفع یک جایگزین ارزانتر کنار بگذارند، بنابراین توصیه میکنم به پرسونای مشتری خود نگاه کنید: درآمد و عادات خرید مشتریان هدف شما تعیین میکند که آیا تأکید بر کیفیت (با حق بیمه بالاتر) رویکرد مناسبی برای برند شما است یا خیر.
- استراتژی تمایز
یک استراتژی جایگاهیابی تمایز به ویژگیهای منحصر به فرد یا نوآورانه یک محصول در مقایسه با رقابت سنتی متکی است. تسلا (Tesla) یک مثال عالی است. قبل از وجود خودروهای تسلا، وسیله نقلیه کاملاً برقی جذاب برای خرید وجود نداشت. اکنون، یکی از شرکتهای پیشرو فناوری در فضای خودروهای خودران و رباتهای هوش مصنوعی است. اگر این استراتژی را اجرا کنید، مصرفکنندگانی که به نوآوری اهمیت میدهند به برند و محصول شما جذب خواهند شد. یک محدودیت بالقوه این است که ممکن است عموم مردم از کمبود سابقه استفاده دلسرد شوند. اگر محصول شما کاملاً جدید است، توصیه میکنم تحقیقات و آزمایشهایی را که در ایجاد آن انجام شده است، ارائه دهید. اغلب، مصرفکنندگان نوآوری محور دوست دارند بدانند که چگونه فناوری یا محصول جدید کار میکند.
- استراتژی جایگاهیابی رسانههای اجتماعی
کوین دارسی، مدیرعامل ثینکفویل (ThinkFuel)، میگوید داستانسرایی دیجیتال جدیدترین تکامل جایگاه یابی برند در قرن ۲۱ است؛ از طریق وبسایتهای غوطهور، تبلیغات تعاملی و روایتهای رسانههای اجتماعی، برندها میتوانند تجربهای مشارکتی ایجاد کنند که مخاطب را مجذوب خود کند. این رویکرد به مصرفکنندگان اجازه میدهد تا همخالق داستان برند شوند و به آنها سهم شخصی در موفقیت آن بدهد.
جایگاه یابی برند در رسانههای اجتماعی منحصر به فرد است زیرا بر مجموعهای از کانالها متمرکز است نه یک تاکتیک مستقل و کانالهایی که برند شما از آنها استفاده میکند (و استفاده نمیکند) به اندازه پیامهای شما حرف میزند. باور کنید یا نه، برند شما نیازی ندارد که در همه پلتفرمها حضور داشته باشد (پیشنهاد نمیشود که از همه پلتفرمها استفاده کنید). هنگام استفاده از این استراتژی، عامل کلیدی این است که کانالهایی را انتخاب کنید که بازار هدف شما بیشترین استفاده را از آنها مینماید. توصیه می شود هنگام انتخاب پلتفرم رسانه اجتماعی برای استراتژی برند خود، سه عامل زیر را در نظر بگیرید:
- جایی که مخاطب هدف شما وقت خود را میگذراند.
- جایی که مخاطب هدف شما پول خرج میکند.
- جایی که مخاطب هدف شما به دنبال اطلاعات و توصیه است.
شانس این وجود دارد که بتوانید این سه حوزه را در یک پلتفرم اجتماعی پیدا کنید، اما ممکن است در چندین پلتفرم پخش شوند. هنگامی که محدود میکنید که برند شما باید کجا حضور داشته باشد، میتوانید پیامهای خود را برای رسیدن به مشتریان در جایی که هستند، تنظیم نمایید.
- سایر استراتژیهای جایگاهیابی
اینها تنها استراتژیهای موجود نیستند. شما میتوانید برند خود را به عنوان رهبر، اولین در نوع خود (اصلی)، یا محبوبترین جایگاهیابی کنید. همچنین میتوانید محصول خود را به عنوان راهحل یک مشکل فراگیر جایگاهیابی نمایید. یکی دیگر از رویکردها، مقایسه مستقیم برند خود با رقبا است. در این استراتژی، شما به طور مستقیم رقابت خود را در کمپینهای تبلیغاتی خود فراخوانده و مزایای محصول خود را نسبت به محصولات آنها برجسته میکنید. هنگام ساخت جایگاه خود، نگاهی دقیق به خریداران هدف خود و رفتارهای آنها بیندازید. اینکه آیا آنها ترجیح میدهند پسانداز نمایند، پول را برای کیفیت خرج کنند، یا جدیدترین و نوترین ابزار را داشته باشند، تعیین میکند که چگونه برند خود را جایگاهیابی نمایید. وقتی برند شما درست جایگاهیابی شود، مخاطب هدف شما کنجکاو است که بیشتر بداند. شما میتوانید توجه افراد مناسب را جلب کنید و آنها را برای کسب اطلاعات بیشتر بازگردانید زیرا آنها به آنچه میفروشید اعتقاد دارند. حالا که رویکردهایی را که میتوانید اتخاذ کنید میدانید، وقت آن است که یک برنامه جایگاهیابی ایجاد کنید.
بیشتر بخوانید: مدیریت برند چیست؟
چگونه یک استراتژی جایگاه یابی برند ایجاد کنیم؟
در این بخش به چگونگی ایجاد استراتژی جایگاه یابی برند خواهیم پرداخت:
- جایگاهیابی فعلی برند خود را تعیین کنید.
- یک نمودار جوهره برند ایجاد کنید.
- رقبا خود را شناسایی کنید.
- تحقیقات رقابتی انجام دهید.
- پیشنهاد ارزش منحصر به فرد خود را شناسایی کنید.
- یک چارچوب جایگاهیابی برند بسازید.
- بیانیه جایگاهیابی خود را ایجاد کنید.
- ارزیابی کنید که آیا جایگاهیابی شما کار میکند.
- یک ارتباط عاطفی با چشماندازها و مشتریان برقرار کنید.
- ویژگیهای متمایز برند خود را در طول فرآیند فروش تقویت کنید.
- ارزش ایجاد کنید.
- اطمینان حاصل کنید که کارمندان روبهروی مشتری برند شما را تجسم میکنند.
ایجاد استراتژی جایگاهیابی برند شما شامل غوطهور شدن در جزئیات برند خود و کشف اینکه چه کاری بهتر از دیگران انجام میدهید میشود و نایل شدن به جایگاهیابی شما حول محور مشخص کردن ارزش منحصر به فردی که ارائه میدهید، و درک اینکه چه کسی بیشترین علاقه را به آن ارزش دارد، متمرکز است. در این بخش مراحل کلیدی را برای کمک به شما در ایجاد یک استراتژی جایگاهیابی برند منحصر به فرد برای کسبوکارتان مرور خواهیم کرد.
بیشتر بخوانید: بیانیه چشم انداز
- جایگاهیابی فعلی برند خود را تعیین کنید.
آیا شما در حال بازاریابی محصول یا خدمات خود به عنوان فقط یک مورد دیگر در بازار هستید، یا در حال بازاریابی آن به عنوان چیزی متمایز هستید؟ جایگاهیابی فعلی برند شما بینش مهمی در مورد مسیر بعدی شما ارائه میدهد. شما باید جایگاه فعلی خود را درک کنید تا بتوانید رقابت خود را بیشتر تجزیه و تحلیل کنید. توصیه میشود که با در نظر گرفتن مشتریان هدف خود و تعریف آنها شروع کنید. سپس، ماموریت، ارزشها و آنچه شما را از بقیه بازار متمایز میکند، شناسایی نمایید. در نهایت، ارزش پیشنهادی و شخصیت برند و صدای برند فعلی خود را ارزیابی کنید. ماتیلدا چملیوسکا در برنامه شریک لایو چت (LiveChat) توصیه میکند: همه ما دوست داریم با برندهایی که برای ما واقعی و قابل لمس هستند ارتباط برقرار کنیم. به جای ساختن اصطلاحات پیچیدهای که هیچ کس نمیتواند آنها را درک کند، فقط به زبان انسان صحبت کنید. با تحقیق در مورد اینکه مخاطب هدف (ایدهآل و موجود) شما کیست شروع نمایید و از زبان آنها استفاده کنید.
- یک نمودار جوهره برند ایجاد کنید.
هنگامی که شما تعیین کردید که برند شما در کجای بازار قرار دارد، وقت آن است که به جزئیات معنای برند شما برای مشتریان بپردازید. یک نمودار جوهره برند میتواند به سازماندهی این ایدهها کمک کند تا واضح و مختصر باشند. شما همچنین میتوانید از این نمودار برای الهام گرفتن از کپیرایتینگ و طراحی استفاده کنید.
- رقبای خود را شناسایی کنید.
پس از تجزیه و تحلیل خود، مهم است که با انجام تجزیه و تحلیل رقابتی، رقابت خود را مورد بررسی قرار دهید. چرا؟ شما باید ببینید که با چه کسانی رقابت میکنید تا تحقیقات رقابتی انجام دهید. این تحقیق به شما کمک میکند تصمیم بگیرید که چه کاری میتوانید در استراتژی خود بهتر انجام دهید تا برتری کسب کنید. روشهای مختلفی برای تعیین رقابت شما وجود دارد، از جمله:
- انجام تحقیقات بازار
- استفاده از بازخورد مشتری
- استفاده از رسانههای اجتماعی
بیشتر بخوانید: اولویت های استراتژیک چیست؟
- تحقیقات رقابتی انجام دهید.
وسل میگوید: بنابر تجربه من، بسیار مهم است که واقعاً خود را به چالش بکشید که چگونه تواناییها یا ویژگیهای شما با رقبا و جایگزینها مقایسه میشود. بنابراین، هنگامی که شما تعیین کردید که رقبا شما چه کسانی هستند، وقت آن است که تحقیقات رقابتی عمیق انجام دهید. شما باید تجزیه و تحلیل کنید که چگونه رقابت شما در حال جایگاهیابی برند خود است تا بتوانید رقابت نمایید. در سادهترین حالت، تحقیقات شما باید شامل موارد زیر باشد:
- چه محصولات یا خدماتی را رقبا شما ارائه میدهند؟
- نقاط قوت و ضعف آنها چیست؟
- از چه استراتژیهای بازاریابی با موفقیت استفاده میکنند؟
- جایگاه آنها در بازار فعلی چیست؟
شما در کسب و کار خود کار میکنید، بنابراین طبیعی است که فرض نمایید به آنچه ارائه میدهید افتخار میکنید. بنابراین، وقتی صحبت از اطمینان از بی طرفانه بودن تجزیه و تحلیل رقیب شما میشود، وسل میگوید: جستجوی یک دیدگاه خارجی میتواند در غلبه بر تعصبات داخلی ارزشمند باشد.
- پیشنهاد ارزش منحصر به فرد خود را شناسایی کنید.
ساختن یک برند منحصر به فرد همه چیز در مورد شناسایی چیزی است که شما را متفاوت میکند و چه چیزی برای کسب و کار شما بهتر عمل میکند. چملیوسکا پیشنهاد میکند: با تعریف اینکه ‘موثر’ واقعاً برای برند شما به چه معناست شروع کنید و سپس تصویر آن را بر اساس آن بسازید. پس از انجام تحقیقات رقابتی خود، تصور میکنم الگوهایی را خواهید دید که برخی از مشاغل دارای نقاط قوت و ضعف یکسانی هستند. همانطور که محصول یا خدمات خود را با آنها مقایسه میکنید، ممکن است متوجه شوید که یکی از نقاط ضعف آنها قدرت شماست. این چیزی است که برند شما را منحصر به فرد میکند و این نقطه شروع عالی برای جایگاهیابی برند شما در بازار است. به پیشنهادات منحصر به فرد خود توجه کنید همانطور که مقایسه میکنید، و عمیقاً بررسی نمایید تا شناسایی کنید که چه کاری بهتر از هر کس دیگری انجام میدهید.
بیشتر بخوانید: مزیت رقابتی چیست؟
- یک چارچوب جایگاهیابی برند بسازید.
جایگاهیابی یک برند در ابتدا ممکن است غافلگیرکننده به نظر برسد اما با وجود نقاط تماس بسیار، اولویت بندی یک پیام کلیدی میتواند دشوار باشد. یک چارچوب جایگاهیابی برند مانند چارچوب زیر میتواند به استراتژی جایگاهیابی برند شما کمک کند.
- بیانیه جایگاهیابی خود را ایجاد کنید.
وقت آن است که براساس آنچه یاد گرفتهاید یک بیانیه جایگاهیابی برند ایجاد کنید. یک بیانیه جایگاهیابی به طور خلاصه پیشنهاد منحصر به فرد برند شما را توصیف میکند و توضیح میدهد که چگونه نیازهای مشتری شما را برآورده میکند. تقریبا شبیه یک پیشنهاد ارزش به نظر میرسد، اما متفاوت است زیرا بر تمایز شما تمرکز دارد، و بیانیه جایگاهیابی شما بر مزایای اصلی که به مشتری خود ارائه میدهید و اینکه چرا به محصول یا خدمات شما نیاز دارند، تمرکز دارد. وسل میگوید: با درک ‘کار انجام شده’ مشتری، اطمینان حاصل میکنید که پیامرسانی بر دیدگاه آنها و نتایج مورد نظر آنها متمرکز است. هر چه جایگاهیابی شما با کمک به مشتریان برای انجام کارشان بهتر، سریعتر و/یا ارزانتر همسوتر باشد، جایگاه برند شما با بازار هدف شما قویتر خواهد بود.
چارچوب جایگاه یابی برند چیست؟
چارچوب جایگاه یابی برند سازهای است که به شما امکان میدهد جایگاه مناسب برند خود را در بازار و ذهن مصرفکننده پیدا کنید. به عبارت ساده، این چارچوب به مصرفکننده اجازه میدهد نام شما را بلافاصله با چیزی که ممکن است در حال حاضر یا آینده به دنبال آن باشد، مرتبط کند. چارچوب جایگاه یابی برند شناسایی برند مناسب برای رفع نیاز یا خواسته مشخص را برای مصرفکننده آسان میکند. بدون این چارچوب، یک برند به سادگی به یک محصول یا کالای دیگر در قفسههای سوپرمارکت تبدیل میشود. ایجاد یک جایگاه یابی برند مؤثر صرفاً یک مسئله انتخاب آنچه “احساس میشود” درست است، نیست. اما نیازی به یک آزمون سخت هم نیست.
نقشه ادراکی
اگر تا به حال از نقشه ادراکی ۲×۲ استفاده کرده باشید، میدانید که میتواند به سرعت مشخص کند که در کجا قرار دارید. در واقع نشان میدهند که اکثر برندها در یک فضا در وسط آشفتگی نقشه قرار دارند، که نشاندهنده نیاز به جایگاه یابی بهتر و یا نوآوری است. زیبایی یک محور ۲×۲ این است که میتوانید ربعهای آن را بینهایت سفارشی کنید. به عنوان مثال، قیمت در مقابل کیفیت، تئوری در مقابل عملی بودن. با این حال، جایی که میخواهید شروع کنید، با ویژگیهای برند است که مصرفکنندگان در دسته شما مهم میدانند.
نتیجه گیری
جایگاهیابی برند یا برند پوزیشنینگ (Brand Positioning) به معنای ایجاد یک تصویر و جایگاهی مشخص از برند در ذهن مشتریان است. این جایگاه، برند شما را از رقبا متمایز کرده و باعث میشود مشتریان به راحتی شما را انتخاب کنند. جایگاهیابی برند، برند شما را از رقبا متمایز کرده و در ذهن مشتریان ماندگار میشود. در واقع مشتریان با شناخت جایگاه برند، به آن اعتماد نموده و به راحتی نیاز خود را در برند شما پیدا میکنند. جایگاهیابی برند یک فرآیند مداوم است و باید به طور مرتب مورد بررسی و ارزیابی قرار گیرد.
جهت ارتقاء سطح کیفی مقالات و تکمیل مباحث مربوط لطفا نظرات و دیدگاههای خود را در پایان این مقاله درج کنید، همچنین چند مقاله مرتبط با موضوع جایگاه یابی برند برای مخاطبان سایت شریف استراتژی به اشتراک گذاشته شده است. شما میتوانید با ارائه درخواست مشاوره از طریق ارسال فرم، مشاوره رایگان در خصوص کسب و کار خود دریافت نمایید. پس از ارسال درخواست، کارشناسان شریف استراتژی در اسرع وقت با شما تماس خواهند گرفت.
در گفتگو ها شرکت کنید.