نقش هوش مصنوعی در مدیریت کسب و کار چیست؟
در این مقاله به بررسی موضوع هوش مصنوعی در مدیریت پرداخته ایم. در ابتدا ضمن ارائه مقدمه ای بر نقش هوش مصنوعی در مدیریت، توضیحاتی نیز در باب هوش مصنوعی مولد داده ایم. سپس نقش هوش مصنوعی در مدیریت را مورد بررسی قرار داده ایم و در ادامه نیز مزایای هوش مصنوعی در مدیریت را شرح داده ایم. در نهایت نیز به برخی سوالات در زمینه چالش ها و نحوه پیاده سازی هوش مصنوعی در مدیریت را پاسخ داده ایم. می توان گفت با مطالعه این مقاله به فهم مناسبی در زمینه هوش مصنوعی در مدیریت دست خواهید یافت. در آخر می توانید دیدگاه ها و نظرات خود را با دیگران به اشتراک بگذارید.
مقدمه ای بر نقش هوش مصنوعی در مدیریت کسب و کار
کار به لطف هوش مصنوعی در حال تغییر است. پس از آنکه گرگ براکمن، یکی از بنیانگذاران اپن ای آی (OpenAI)، نحوه عملکرد چت جی پی تی (ChatGPT) را در سخنرانی تد (TED) خود با عنوان “داستان درونی پتانسیل شگفتانگیز چت جی بی تی” توضیح میدهد، کریس اندرسون، رئیس تد، در حالی که آشکارا گیج شده، روی صحنه میآید. کریس میگوید: “خدای من، تقریباً هر چیزی در مورد نحوه کار من، باید دوباره در مورد آن فکر کنم.” او از مخاطبان میپرسد: “چه کسی فکر میکند که مجبور است در مورد نحوه انجام کارها تجدید نظر کند؟” کریس در پایان میگوید: “بله، منظورم این است که شگفتانگیز است، اما واقعاً ترسناک هم هست.” برای هر کسی که در مورد هوش مصنوعی (مولد) و شغلهایی که هوش مصنوعی جایگزین آنها خواهد شد، تحقیق کرده باشد، دشوار است که از چنین احساسی فرار کند. کسب و کارها به طور فزایندهای از برنامههای کاربردی هوش مصنوعی برای بهینهسازی عملیات روزانه خود و پیشبرد استراتژیهای سطح بالای خود استفاده میکنند. قابلیتهای هوش مصنوعی مانند یادگیری ماشین، پردازش زبان طبیعی، بینایی کامپیوتر و تحلیل مجموعه دادههای بزرگ، این برنامههای کاربردی را قادر میسازد تا هوش و تصمیمگیری انسان را تقلید کنند. این مقاله به کاربرد هوش مصنوعی در کسب و کار، از جمله چگونگی کاهش هزینهها و افزایش بهرهوری در عین پیشبرد تصمیمگیری استراتژیک، میپردازد.
هوش مصنوعی مولد چیست؟
برای اکثر افراد، مفید خواهد بود که یک قدم به عقب برگردیم و در مورد آنچه تاکنون در مورد هوش مصنوعی، هوش مصنوعی مولد و چت جی پی تی (ChatGPT) به عنوان برجستهترین کاربرد آن میدانیم، فکر کنیم. هوش مصنوعی (AI) شبیهسازی هوش انسانی در ماشینهایی است که برنامهریزی شدهاند تا مانند انسانها فکر و یاد بگیرند. هوش مصنوعی مولد دستهای از پلتفرمهای مبتنی بر هوش مصنوعی است که میتوانند بر اساس ورودیهای کاربر، محتوای جدیدی ایجاد کنند و کار روزانه را آسانتر نمایند. در حالی که گوگل از هوش مصنوعی برای پیوند صفحات وب مرتبط استفاده میکند، چت جی پی تی از مدلهای زبانی و تکنیکهای یادگیری ماشین اضافی برای ارائه پاسخهای جامع به زبان انسانمانند استفاده میکند. این مانند کسی است که کل اینترنت را در خود جای داده و میتواند آن اطلاعات را به هر چیزی که بخواهید، همگی به صورت بلادرنگ، تبدیل نماید. برخلاف مدلهای زبانی قبلی، که از قبل ابزارهایی مانند گوگل را تقویت میکردند، چت جی پی تی و برنامههای مشابه مبتنی بر “ترانسفورمرها” هستند. ترانسفورمرها اهمیت یک قطعه داده را در یک توالی مرتبط با قطعه دیگر مدل میکنند. این امر باعث میشود که بسیار “هوشمندتر” از مدلهای قبلی باشد.
جفری هینتون، “پدرخوانده هوش مصنوعی”، در مصاحبهای عالی با بروک سیلوا-براگا از سی بی اس ستردی مورنینگ (CBS Saturday Morning)، میگوید که توسعه سریع هوش مصنوعی به این معناست که ماهیت کار تغییر خواهد کرد. “این باعث میشود شغلها متفاوت شوند. مردم بیشتر روی جنبه خلاقانه تمرکز خواهند کرد و کمتر روی جنبههای روتین.” او نمونهای از زمانی را ارائه میدهد که دستگاههای خودپرداز معرفی شدند، متصدیان بانک شروع به تمرکز روی موارد پیچیدهتر کردند. جفری استدلال میکند که این برای برنامهنویسان نیز همینطور است. به جای کاهش تعداد کدنویسان، میتوانید با ده برابر کردن اثربخشی آنها، آن را افزایش دهید. مطالعات انجام شده توسط آکسفورد و مککینزی پیشبینی کرده بودند که مشاغل با دستمزد و مهارت پایینتر بیشترین آسیب را خواهند دید، همانطور که در طول تاریخ اتوماسیون، از زمان دستگاه بافندگی بخارمحور، چنین بوده است. خرد متعارف اکنون این است که مشاغل پردرآمد و مشاغل خلاقانه (از جمله ریاضیدانان، تهیهکنندگان مالیات، متخصصان کمی، نویسندگان و طراحان وب، به نام چند مورد) بیشترین در معرض اتوماسیون قرار دارند. یک مدیرعامل در حال حاضر در آینده زندگی میکند. در یک سخنرانی ویدیویی برای کارمندان که به صورت آنلاین درز کرد، جیمز کلارک، مدیرعامل کلیرلینک ( Clearlink)، کارمندان را تهدید کرد که به دلیل پیشرفتهای هوش مصنوعی باید ۳۰ تا ۵۰ برابر بیشتر بهرهور باشند.
اگر کار تغییر کند، مدیریت نیز تغییر می نماید. مطمئناً، هوش مصنوعی نیز نقش مهمی در نحوه عملکرد مدیران ایفا خواهد کرد و به طور مشابه آنها را در سادهسازی وظایف، تحلیلهای پیشبینیکننده و مربیگری بیدرنگ تقویت میکند. مدیران به کمک نیاز دارند و هوش مصنوعی میتواند آن را فراهم کند این مهم است، زیرا مدیران بیش از حد تحت فشار هستند. برای بسیاری، حتی اگر دوست داشته باشند کارهای بیشتری انجام دهند، اغلب نمیتوانند بهترین شیوههای مدیریتی را اجرا کنند، زیرا کار خودشان تقریباً تمام ساعات کاری (و گاهی اوقات بیداری) آنها را پر میکند.
بیشتر بخوانید: مدیریت استراتژیک چیست؟ فرایند برنامه ریزی در مدیریت استراتژیک چگونه است؟
نقش هوش مصنوعی در مدیریت
به گفته شرکت مشاوره جهانی مککینزی و شرکا (McKinsey & Company)، کاربردهای تجاری هوش مصنوعی تقریباً به هر صنعتی گسترش مییابد. برخی از رایجترین موارد استفاده عبارتند از:
- هوش مصنوعی در خدمات مشتری و پشتیبانی
مشاغل خدمات مشتری و پشتیبانی با نرخ گردش مالی بالا و سطح استرس، میتوانند از برنامههای کاربردی هوش مصنوعی در کسب و کار که میتوانند حجم کار را کاهش داده و کارایی را افزایش دهند، بهرهمند شوند. پردازش زبان طبیعی به چتباتهای خدمات مشتری هوش مصنوعی اجازه میدهد تا با استفاده از زبان روزمره با مردم تعامل داشته باشند. برنامههای کاربردی هوش مصنوعی میتوانند بسیاری از وظایف پشتیبانی معمول، مانند پیگیری سفارشات یا پاسخ به سؤالات متداول را خودکار کنند. این برنامههای کاربردی باید مکمل کارکنان انسانی باشند تا جایگزین آنها. آنها به کسب و کارها کمک میکنند تا با نیروی کار کمتری کار بیشتری انجام دهند و استعداد انسانی را برای تمرکز بر وظایف پیچیدهتر یا با ارزشتر آزاد نمایند.
- هوش مصنوعی برای بازاریابی و فروش
مککینزی تخمین میزند که برنامههای کاربردی هوش مصنوعی در بازاریابی و فروش میتواند به ارزشی معادل ۲.۶ تریلیون دلار برسد. تحلیل دادههای مبتنی بر هوش مصنوعی میتواند روندهایی را در دادههای مشتری کشف کند تا کمپینهای بازاریابی را ارائه دهد که تجربهای بیش از حد شخصیشده را ارائه میدهند. این برنامههای کاربردی میتوانند تعامل یکپارچه را فراهم کنند و به مشتریان اجازه میدهند بدون از دست دادن پیشرفت، بین چندین کانال جابجا شوند. کسب و کارها همچنین میتوانند از هوش مصنوعی برای ایجاد استراتژیهای بازاریابی مؤثر مبتنی بر دادهها بر اساس رفتارهای مصرفکننده و روندهای بازار استفاده کنند. علاوه بر این، با خودکارسازی وظایف تکراری، برنامههای کاربردی هوش مصنوعی میتوانند بهرهوری تیمهای بازاریابی و فروش را افزایش دهند.
- هوش مصنوعی در زنجیرههای تأمین و لجستیک
زنجیره تأمین بخش دیگری است که مککینزی آن را به عنوان یک حوزه تأثیرگذار بزرگ برجسته کرده است و انتظار میرود ارزش برنامههای کاربردی هوش مصنوعی به ۲ تریلیون دلار برسد. به گفته ارنست اند یانگ، یک شرکت خدمات حرفهای بینالمللی، ۴۰ درصد از سازمانهای زنجیره تأمین در هوش مصنوعی مولد سرمایهگذاری میکنند. از آنجا که این برنامهها میتوانند با استفاده از زبان طبیعی تعامل داشته باشند، برای رهبران کسب و کار سادهتر است که سؤالاتی را بپرسند که میتواند به پیشبینی تقاضا، برنامهریزی محصول و مدیریت ریسک آنها کمک کند.
- هوش مصنوعی برای خدمات مالی
صنعت مالی به دلیل ماهیت حساس و حیاتی خود یکی از بیشترین بخشهای تحت نظارت است. برنامههای کاربردی هوش مصنوعی در امور مالی برای شناسایی ناهنجاریهایی استفاده میشوند که میتواند نشان دهنده تقلب، پولشویی یا تهدیدات سایبری باشد. مشاوران هوش مصنوعی میتوانند بر اساس اهداف و میزان تحمل ریسک مشتری، مشاوره سرمایهگذاری شخصی ارائه دهند. ابزارهای هوش مصنوعی همچنین میتوانند بسیاری از جنبههای انطباق را برای افزایش بهرهوری و کاهش خطاهای انسانی خودکار کنند.
- هوش مصنوعی در منابع انسانی
شرکت تحقیقاتی و مشاوره گارتنر در حال حاضر شاهد پذیرش گسترده هوش مصنوعی در بخش منابع انسانی است و انتظار دارد این روند ادامه یابد، زیرا رهبران منابع انسانی از هوش مصنوعی برای انجام وظایف وقتگیر و پر زحمت و در عین حال تولید بینشهای عملی استفاده میکنند. تیمهای منابع انسانی میتوانند از ابزارهای هوش مصنوعی در طول چرخه عمر کارکنان استفاده کنند. این ابزارها میتوانند تجزیه و تحلیل دادهها را برای تعیین مؤثرترین کانالهای استخدام انجام دهند. پس از استخدام کارکنان، آنها میتوانند وظایف ساده ورود به سیستم را انجام دهند و برنامههای آموزشی شخصی ارائه دهند. از طریق پردازش زبان طبیعی، ابزارهای هوش مصنوعی مولد همچنین میتوانند به ایجاد محتوای منابع انسانی کمک کنند.
- هوش مصنوعی برای فناوری اطلاعات و امنیت سایبری
بازیگران بدکار در حال حاضر از فناوری هوش مصنوعی برای راهاندازی حملات سایبری در مقیاس وسیع استفاده میکنند، اما تیمهای فناوری اطلاعات از آن برای مقابله با این تهدیدات و تقویت دفاع سایبری خود استفاده می نمایند. ابزارهای هوش مصنوعی میتوانند ترافیک شبکه را برای شناسایی زودهنگام نشانههای دسترسی غیرمجاز نظارت کنند. آنها همچنین میتوانند به صورت پیشگیرانه ایمیلهای کلاهبرداری بالقوه را علامتگذاری نمایند. ابزارهای امنیتی مبتنی بر هوش مصنوعی میتوانند تست نفوذ خودکار را برای یافتن نقاط ضعف در سیستم یک سازمان انجام دهند و میتوانند پایگاههای کد را برای یافتن نقصهای امنیتی قبل از استقرار برنامهها اسکن کنند.
- هوش مصنوعی در توسعه محصول
توسعه محصول جدید میتواند تأثیر قابل توجهی بر رشد و موفقیت بلندمدت یک شرکت داشته باشد و هوش مصنوعی میتواند با ارائه تجزیه و تحلیل عمیق دادهها برای دستیابی به تناسب بهینه محصول و بازار، کمک کند. هنگامی که یک کسب و کار تقاضای قوی برای یک محصول ایجاد میکند، برنامههای کاربردی هوش مصنوعی میتوانند تکرار را سرعت بخشند و زمان ورود به بازار را کاهش دهند. به جای صرف هفتهها برای یک نمونه اولیه یا ماکت، ابزارهای هوش مصنوعی میتوانند آنها را در چند ساعت ایجاد کنند. آنها همچنین میتوانند دادههای مربوط به احساسات مشتری را از منابع متعدد برای حلقههای بازخورد سریعتر و دقیقتر اسکن و سپس تجزیه و تحلیل نمایند.
بیشتر بخوانید: مدیریت زنجیره تامین چیست؟
مزایای هوش مصنوعی در مدیریت کسب و کار
در حالی که هوش مصنوعی مزایای مهم بسیاری در کسب و کار دارد، بیایید پنج مورد از آنها را از نزدیک بررسی کنیم.
- افزایش کارایی و بهرهوری
یکی از مزایای بارز هوش مصنوعی، توانایی آن در خودکارسازی وظایف تکراری است، که به این ترتیب منابع انسانی را برای تلاشهای استراتژیکتر آزاد میکند. ابزارهای مجهز به هوش مصنوعی میتوانند از ورود دادهها و چتباتهای خدمات مشتری گرفته تا تجزیه و تحلیل پیچیده دادهها و نگهداری پیشبینیکننده را انجام دهند.
- خودکارسازی: سیستمهای هوش مصنوعی میتوانند وظایف را با سرعت بسیار بیشتری نسبت به انسان انجام دهند و زمان لازم برای تکمیل آنها را کاهش دهند.
- مقیاسپذیری: با هوش مصنوعی، کسب و کارها میتوانند حجم وسیعی از دادهها را به صورت ریل تایم (real-time) مدیریت و تجزیه و تحلیل نمایند و به سادهسازی عملیات و تسهیل تخصیص منابع هوشمندانهتر کمک کنند.
- بهبود تصمیمگیری
هوش مصنوعی فراتر از صرفاً انجام وظایف است. این بینشهای قابل توجهی را ارائه میدهد که تصمیمات تجاری بهتری را هدایت میکنند. از طریق الگوریتمهای پیچیده، هوش مصنوعی میتواند الگوها و روندها را تجزیه و تحلیل کند و اطلاعات عملی ارائه دهد.
- بینشهای مبتنی بر داده: ابزارهای هوش مصنوعی میتوانند مجموعههای داده عظیم را برای شناسایی روندهایی که ممکن است بلافاصله برای تحلیلگران انسانی آشکار نباشند، پردازش کنند.
- تحلیل پیشبینیکننده: با پیشبینی روندهای بازار آینده، رفتار مشتری و ریسکهای بالقوه، هوش مصنوعی تصمیمگیرندگان را به بینش انتقادی مجهز میکند که برنامهریزی استراتژیک را هدایت میکند.
- کاهش هزینه
در حالی که سرمایهگذاری اولیه در فناوری هوش مصنوعی میتواند قابل توجه باشد، صرفهجویی در هزینه بلندمدت غیرقابل انکار است. هوش مصنوعی میتواند به طرق مختلف هزینههای عملیاتی را به میزان قابل توجهی کاهش دهد.
- کارایی عملیاتی: با خودکارسازی فرآیندهای معمول، کسب و کارها میتوانند زمان و هزینههای نیروی کار مرتبط با آنها را کاهش دهند.
- کاهش خطا: سیستمهای هوش مصنوعی احتمال خطای انسانی را به حداقل میرسانند، که میتواند منجر به اشتباهات پرهزینه و ناکارآمدی شود.
- بهبود رضایت مشتری
در عصر کسب و کارهای مشتری محور، هوش مصنوعی نقشی محوری در بهبود تجربه مشتری ایفا میکند. تعاملات شخصیشده و خدمات کارآمد به لطف هوش مصنوعی به هنجار تبدیل شدهاند.
- شخصیسازی: الگوریتمهای هوش مصنوعی دادههای مشتری را برای ارائه توصیههای شخصیشده که مطابق با ترجیحات فردی هستند، تجزیه و تحلیل میکنند.
- پشتیبانی ۲۴/۷: از طریق چتباتها و دستیاران مجازی مجهز به هوش مصنوعی، کسب و کارها میتوانند خدمات مشتری را به صورت شبانهروزی ارائه دهند و از حل سریع و مؤثر سؤالات اطمینان حاصل کنند.
- نوآوری و مزیت رقابتی
هوش مصنوعی فقط در مورد بهبود فرآیندهای موجود نیست. این یک کاتالیزور برای نوآوری نیز هست. شرکتهایی که از هوش مصنوعی استفاده میکنند، اغلب در خط مقدم صنایع خود قرار دارند و راههای جدیدی برای نوآوری و رقابتی ماندن پیدا میکنند.
- نوآوری محصول و خدمات: هوش مصنوعی با ارائه بینش در مورد نیازها و ترجیحات مشتری به توسعه محصولات جدید و بهبود محصولات موجود کمک میکند.
- رهبری بازار: شرکتهایی که به طور مؤثر هوش مصنوعی را در استراتژیهای کسب و کار خود ادغام میکنند، به عنوان رهبران صنعت شناخته میشوند و به دلیل نوآوری و رویکردهای آیندهنگر خود شناخته میشوند.
بیشتر بخوانید: مدیریت لجستیک چیست؟
پیادهسازی هوش مصنوعی در مدیریت کسب و کار
وقتی صحبت از کاربردهای هوش مصنوعی در کسب و کار به میان میآید، احتمالات تقریباً بیپایان هستند، بنابراین یکی از دشوارترین جنبههای پیادهسازی، تصمیمگیری در مورد جایی است که باید شروع کنید.
ابتدا، باید مشکلاتی را که برای دستیابی به اهداف خود باید حل نموده و فهرست نمایید. اگرچه برنامههای کاربردی هوش مصنوعی میتوانند انواع مشکلات تجاری را حل کنند، هوش انسانی محرک اصلی است.
هنگامی که مهمترین مشکلات خود را شناسایی کردید، راهحلهای هوش مصنوعی موجود را ارزیابی کنید و یکی را برای اجرا به عنوان یک مورد آزمایشی انتخاب نمایید. در نهایت، یک استراتژی پذیرش تدوین نمایید که شامل آموزش تیم شما و اندازهگیری نتایج باشد.
چالشها و ملاحظات برای هوش مصنوعی و یادگیری ماشین
هوش مصنوعی با سرعتی بیسابقه در حال پیشرفت است. به دلیل افزایش سریع قابلیتهای آن، کسب و کارها با چالشهای قابل توجهی مرتبط با پذیرش مواجه هستند. ملاحظات اخلاقی یک چالش اصلی است، زیرا بسیاری از مدلهای هوش مصنوعی مبهم هستند و ما مطمئن نیستیم که چگونه تصمیم میگیرند. یکی دیگر از نگرانیهای مهم، حفاظت و حریم خصوصی دادهها است. در حالی که مقررات خاص هوش مصنوعی گسترده نیست، ابزارهای هوش مصنوعی باید با مقررات موجود حفاظت و حریم خصوصی دادهها مطابقت داشته باشند. بسیاری از کسب و کارها، از جمله کسب و کارهای کوچک، نیز با چالشهای فنی و عملی در اجرای راهحلهای هوش مصنوعی مواجه هستند. آنها ممکن است به مجموعههای داده آموزشی گسترده دسترسی نداشته باشند، یا کارکنان آنها ممکن است برای اجرای هوش مصنوعی واجد شرایط نباشند.
مدیریت چالش کلیدی حفاظت از دادههای مشتری با هوش مصنوعی
با نفوذ هوش مصنوعی به هر جنبهای از کسب و کار، چالش مدیریت ایمن دادههای مشتری برای به حداقل رساندن نقضها و سوء استفاده در عصر دیجیتال ضروری است. علاوه بر این، محافظت از اطلاعات حساس برای حفظ اعتماد، رعایت قوانین و ارائه خدمات بهتر به مشتریان بسیار مهم است. ادغام هوش مصنوعی در شیوه های مدیریت داده میتواند با افزایش امنیت و سادهسازی عملیات، نقشی محوری در دستیابی به این اهداف ایفا کند.
- هوش مصنوعی و امنیت داده
هوش مصنوعی قابلیتهای نظارتی تقریباً فوری را فراهم میکند و به کسب و کارها اجازه میدهد فعالیتهای غیرمعمول را که ممکن است نشان دهنده تقلب یا دسترسی غیرمجاز باشد، شناسایی کنند. این ویژگی تشخیص تقلب به کاهش پیشگیرانه ریسکها یاری می رساند و از شرکت و مشتریان آن محافظت میکند. علاوه بر این، الگوریتمهای یادگیری ماشین میتوانند حجم وسیعی از دادههای تاریخی را برای شناسایی الگوهای رفتار عادی تجزیه و تحلیل کنند و انحرافات را به عنوان تهدیدات بالقوه علامتگذاری نمایند.
- تحلیل پیشبینیکننده برای کاهش ریسک
تحلیل پیشبینیکننده هوش مصنوعی میتواند با پیشبینی روندهای آینده در امنیت سایبری، بینشهای ارزشمندی ارائه دهد. برای مثال، ابزارهای هوش مصنوعی میتوانند تهدیدات نوظهور را بر اساس روندهای بازار یا الگوهای حمله گذشته پیشبینی کنند و به سازمانها کمک کنند تا از ریسکهای در حال تکامل جلوتر بمانند. این بینشها همچنین میتوانند تضمین کنند که سیستمهای سی آر ام (CRM) پروتکلهای ایمن مدیریت داده را در طول تعاملات مشتری حفظ میکنند و اعتماد را در سراسر نقاط تماس تقویت میکنند.
بیشتر بخوانید: نرم افزار CRM (مدیریت ارتباط با مشتری) چیست؟
مزایای ملموس هوش مصنوعی در مدیریت دادههای مشتری
توانایی هوش مصنوعی در افزایش امنیت، مزایای ملموس متعددی را فراهم میکند. ابزارهای خودکار تجزیه و تحلیل دادهها خطای انسانی را به حداقل میرسانند و احتمال نشت دادهها را کاهش میدهند. سیستمهای هوش مصنوعی همچنین با نظارت بر بهروزرسانیهای قانونی و تطبیق فرآیندها بر اساس آن، انطباق را تضمین میکنند. کسب و کارهایی که در ادغام هوش مصنوعی در عملیات زنجیره تأمین و تلاشهای بازاریابی خود سرمایهگذاری میکنند، میتوانند از جریانهای داده ایمن که از تحلیل پیشبینیکننده پشتیبانی می نمایند و رشد آینده را هدایت میکنند، بهرهمند شوند. در حالی که هوش مصنوعی میتواند پشتیبانی قابل توجهی ارائه دهد، باید مکمل هوش انسانی در مدیریت حریم خصوصی دادهها باشد نه جایگزین آن. نظارت انسانی تضمین میکند که سیستمهای خودکار با استانداردهای اخلاقی همسو هستند و تعادل درستی بین امنیت، کارایی و تجربه مشتری فراهم میکنند.
بیشتر بخوانید: مدیریت منابع انسانی
وقتی هوش مصنوعی در مدیریت وجود داشته باشد، همچنان به مدیران نیاز خواهیم داشت؟
به طور کلی، این روز از زندگی یک مدیر در سال ۲۰۳۰ نشان میدهد که وظایف آنها احتمالاً شامل ترکیبی از قابلیتهای انسانی و ماشینی خواهد بود. مدیر یک مربی، راهنما و هماهنگ کننده است که از نزدیک با اعضای تیم انسانی و ماشینی برای دستیابی به اهداف خود همکاری میکند. برای لحظهای، از خود پرسیدم که آیا هنوز به مدیران نیاز داریم یا همه به یک مشارکتکننده فردی تقویتشده توسط هوش مصنوعی تبدیل میشوند. اما، منطقی است که فرض کنیم حتی با مشارکت بیشتر هوش مصنوعی، کار تیمی و همکاری همچنان برای دستیابی به اهداف پیچیده ضروری خواهد بود. بنابراین، همه به یک ستاره انفرادی تبدیل نخواهند شد و مدیران همچنان مورد نیاز خواهند بود.
- یکی از پیچیدهترین بخشهای مدیر بودن، برقراری ارتباط مؤثر است.
مشکلات عملکرد، خاتمه قرارداد، درگیریهای تیمی و حتی مذاکرات حقوق، همگی مکالمات دشواری هستند که مدیران باید داشته باشند. سپس مکالمات بیضررتر اما به همان اندازه ضروری وجود دارند، مانند یک گفتگوی خوب رودررو یا یک مصاحبه. با هوش مصنوعی، مدیران میتوانند قبل از انجام مکالمات، آنها را تمرین کنند. این امر به مدیر اجازه میدهد تا مهارتهای ارتباطی خود را بهبود بخشد و با اطمینان و مؤثرتر به این موقعیتها نزدیک شود.
- تجزیه و تحلیل دادهها و تحلیلهای پیشبینیکننده
هوش مصنوعی میتواند کاری را انجام دهد که ما اغلب از انجام آن متنفریم: غربال کردن حجم زیادی از دادهها، شناسایی روندهای و الگوهای مرتبط و ارائه بینش به ما. اما میتواند فراتر از این برود. تحلیلهای پیشبینیکننده به مدیران اجازه میدهد تا بر اساس مدلهای هوش مصنوعی که نتایج آینده را پیشبینی میکنند، تصمیمات مبتنی بر داده بگیرند. ما دادههای زیادی در مورد اعضای تیم خود داریم. اما اغلب به زمان بیشتری نیاز داریم تا همه اعداد را کنار هم قرار دهیم و آن اعداد را به بینش و بینش را به عمل تبدیل کنیم. هوش مصنوعی به ما این امکان را میدهد که دادهها را تجزیه و تحلیل نماییم و در مورد چیزهایی که برای ما مهم هستند، برای مثال، احتمال استعفا یا اینکه کدام کارمندان به مربیگری بیشتری نیاز دارند، پیشبینی کنیم. مدیران بسته به نقش خود میتوانند از هوش مصنوعی برای تجزیه و تحلیل دادههای فروش تاریخی، رفتار مشتری، مدیریت زنجیره تأمین، مدیریت ریسک و جذب استعداد استفاده کنند. این کار برای پیشبینیهای دقیقتر و تصمیمگیری آگاهانه در مورد تخصیص منابع و فرصتهای رشد انجام میشود.
- سادهسازی تجزیه و تحلیل دادهها: با تجمیع همه دادهها در یک پلتفرم واحد، کاربران میتوانند نمای جامعی از دادههای خود به دست آورند و درک و مدیریت آن را سادهتر کنند.
- پیشبینی نتایج: از طریق هوش مصنوعی پیشبینیکننده، کاربران میتوانند پیشبینیهایی ایجاد نمایند و سناریوهای مختلف را برای شناسایی موردی که بیشترین احتمال موفقیت را دارد، تجزیه و تحلیل کنند.
- جذب کارکنان
چت جی پی تی میتواند به مدیران دورکار و هیبریدی در جذب تیمهایشان با تولید ایدههای کارآمد و عملی کمک کند. کارکنان درگیر، بهرهورتر هستند و مدت بیشتری با ما میمانند، بنابراین یافتن راههایی برای جذب آنها، حتی زمانی که از مکانهای مختلف در روزهای مختلف کار میکنیم، بسیار مهم است. تولید ایده برای جذب تیمها میتواند چالشبرانگیز باشد، اما چت چی پی تی میتواند فهرستی از ایدهها و دستورالعملهای دقیق را ارائه دهد. به عنوان مثال، میتواند فعالیتهای تیمسازی را پیشنهاد کند. استفاده از هوش مصنوعی برای تولید ایدهها و طرحهای عملی، راهی مؤثر برای مدیران برای بهبود تعامل کارکنان و افزایش بهرهوری است.
- سازماندهی اولویتها و حجم کاری شما
علاوه بر کمک به شما برای کمتر کار کردن، یک کاربرد بالقوه قدرتمند هوش مصنوعی، درک و پیشبینی این است که شما و تیمتان باید روی چه چیزی کار کنید. هوش مصنوعی میتواند اولویتهای تیمهای شما را در راستای بزرگترین اهداف سازمان درک کند. اما همچنین در پیشبینی تقاضای منابع کمک میکند و درک میکند که آیا شما به اندازه کافی از افراد مناسب برای انجام کار دارید یا خیر. این پیشبینی زمانی اهمیت بیشتری پیدا میکند که به سمت رویکرد توزیعشدهتر استعداد حرکت کنیم، جایی که اعضای اصلی تیم، فریلنسرها، منابع بازار (Fiverr، Upwork) و خدمات هوش مصنوعی همگی در انجام کار مشارکت دارند.
- مربیگری
از مدیریت تیمها گرفته تا تصمیمگیریهای حیاتی، مسئولیتهای یک مدیر اغلب چالشبرانگیز است و نیاز به یادگیری و بهبود مداوم دارد. با این حال، فقط برخی از آنها منابع یا دسترسی به یک مربی حرفهای برای کمک به آنها در توسعه این مهارتها را دارند. ابزارهای هوش مصنوعی میتوانند یک راه حل جایگزین ارائه دهند.
بیشتر بخوانید: تعریف مدیریت ریسک چیست؟ انواع مدیریت ریسک در شرکتهای مالی و بیمه ها چگونه انجام میشود؟
نقش هوش مصنوعی در مدیریت کسب و کار برای ما انسانها چه معنایی دارد؟
بیایید این مقاله را به پایان برسانیم تا مطمئن شویم پیام کلیدی را برای ما به عنوان انسانها دریافت کردهایم. بله، هوش مصنوعی میتواند بسیاری از کارهای ما را بر عهده بگیرد، اما بیایید روی آن تمرکز کنیم که کارهای سطح پایین را که ترجیح میدهیم انجام ندهیم، بر عهده بگیرد. ما در کار خود معنا پیدا میکنیم، یا حداقل باید این کار را انجام دهیم. تریسی براور، نویسنده پرفروش، در پادکستی ذکر کرد که اهمیت، “کار من مهم است و معنا دارد”، برای شادی در کار حیاتی است. تحقیقات نشان میدهد که کار هدفمند رضایت شغلی، رفاه، معاشرت، سلامتی و شادی را بهبود میبخشد؛ که همگی برای حفظ کارکنان حیاتی هستند. نیاز به هدف به این معناست که مدیران و شرکتها انگیزه زیادی برای حمایت از اعضای تیم خود برای استفاده از این ابزارهای جدید و کاهش میزان کارهای سطح پایینی که مردم انجام میدهند، دارند. این کار با امتحان کردن ابزارها توسط خودمان شروع میشود و موارد بالا باید راهنمای مفیدی برای شروع باشد.
جهت ارتقاء سطح کیفی مقالات و تکمیل مباحث مربوط لطفا نظرات و دیدگاههای خود را در پایان این مقاله درج کنید، همچنین چند مقاله مرتبط با موضوع نقش هوش مصنوعی در مدیریت برای مخاطبان سایت شریف استراتژی به اشتراک گذاشته شده است. شما میتوانید با ارائه درخواست مشاوره از طریق ارسال فرم، مشاوره رایگان در خصوص کسب و کار خود دریافت نمایید. پس از ارسال درخواست، کارشناسان شریف استراتژی در اسرع وقت با شما تماس خواهند گرفت.
با جملات اول مقاله هوش مصنوعی در مدیریت که گفته بود:
هم شگفت انگیزه هم ترسناک. خیلی موافقم.
متشکر از نگاه پر مهرتان به مقاله نقش هوش مصنوعی در مدیریت کسب و کار.
ممنون از مقاله خوبتون درزمینه هوش مصنوعی در مدیریت
متشکر از نگاه پرمهرتان به مقاله هوش مصنوعی در مدیریت.