تعریف بازاریابی دیجیتال چیست؟
در این مقاله به بررسی موضوع بازاریابی دیجیتال پرداخته ایم. در ابتدا ضمن ارائه تعریفی از بازاریابی دیجیتال، نحوه کار کردن آن را نیز مورد بررسی قرار داده ایم. سپس تفاوت بین بازاریابی B2B و B2C را مطرح کرده ایم. در ادامه مزایا و انواع کانال های بازاریابی دیجیتال را تشریح نموده ایم. در نهایت نیز شاخص های کلیدی عملکرد و چالش های بازاریابی دیجیتال را تحلیل کرده ایم. می توان گفت با مطالعه این مقاله به فهم مناسبی در زمینه موضوع بازاریابی دیجیتال دست خواهید یافت. در آخر می توانید دیدگاه ها و نظرات خود را با دیگران به اشتراک بگذارید.
مقدمه ای بر بازاریابی دیجیتال
بازاریابی دیجیتال دیگر اختیاری نیست، بلکه ضروری است. چه یک استارتآپ باشید و چه یک شرکت جهانی، بازاریابی دیجیتال ابزارهایی را برای ارتباط با مشتریان، ایجاد آگاهی از برند، و ایجاد رشد در یک بازار رقابتی ارائه میدهد. بازاریابی دیجیتال استفاده از کانالهای دیجیتال برای بازاریابی محصولات به منظور افزایش آگاهی از برند، هدایت ترافیک و دستیابی به اهداف بازاریابی است. بازاریابی دیجیتال برندها را تبلیغ میکند و آنها را از طریق اینترنت به مشتریان بالقوه متصل مینماید. این نوع بازاریابی اشکال مختلفی دارد، از جمله: موتورهای جستجو، وبسایتها، رسانههای اجتماعی، ایمیل، برنامههای تلفن همراه، پیامک
و تبلیغات مبتنی بر وب.
بازاریابی دیجیتال از همان اصول بازاریابی آفلاین سنتی استفاده میکند. این نوع بازاریابی برای یافتن مخاطبان هدف یک کسبوکار و ارائه مرتبطترین پیام ممکن، به دادههای مصرفکننده متکی است. نحوه استفاده شرکت شما از بازاریابی دیجیتال به مدل کسبوکار آن بستگی دارد. شرکتهای بی تو بی (B2B) به سایر مشاغل میفروشند، که نیازمند رویکردی طولانیتر و استراتژیکتر است. شرکتهای بی تو سی (B2C) مستقیماً به مشتریان عادی میفروشند، که نیازمند چرخههای فروش کوتاهتر و مخاطبان وسیعتری است.
بازاریابی دیجیتال چیست؟
بازاریابی دیجیتال استفاده از وبسایتها، برنامهها، دستگاههای تلفن همراه، رسانههای اجتماعی، موتورهای جستجو و سایر ابزارهای دیجیتال برای تبلیغ و فروش محصولات و خدمات است. بازاریابی دیجیتال شامل بسیاری از اصول مشابه بازاریابی سنتی است و اغلب به عنوان روشی تکمیلی برای شرکتها در تعامل با مصرفکنندگان و درک رفتار آنها در نظر گرفته میشود. شرکتها اغلب تکنیکهای بازاریابی سنتی و دیجیتال را در استراتژیهای خود ترکیب میکنند. اما بازاریابی دیجیتال چالشهای خاص خود را نیز به همراه دارد. بازاریابی دیجیتال با گسترش فراگیر اینترنت در دهه ۱۹۹۰ محبوبیت پیدا کرد.
بیشتر بخوانید: بازاریابی کم هزینه | چگونه با بودجه کم بازاریابی موثر انجام دهیم؟
بازاریابی دیجیتال چگونه کار میکند؟
بازاریابی طیف گستردهای از تکنیکها و رسانهها را در بر میگیرد که شرکتها میتوانند از آنها برای تبلیغ محصولات و خدمات خود به مصرفکنندگان بالقوه و بهبود سهم بازار خود استفاده کنند. برای موفقیت، به ترکیبی از تبلیغات و مهارتهای فروش نیاز دارد. بازاریابان حرفهای این وظایف را یا به صورت داخلی در شرکتهای منفرد یا به صورت خارجی در شرکتهای بازاریابی که ممکن است به مشتریان مختلفی خدمات ارائه دهند، انجام میدهند. شرکتها زمانی بر بازاریابی از طریق چاپ، تلویزیون و رادیو تمرکز میکردند زیرا تنها گزینههای موجود همینها بودند. اگرچه این گزینهها هنوز وجود دارند، اما اینترنت راه دیگری را برای دسترسی شرکتها به مصرفکنندگان فراهم کرد و منجر به ظهور بازاریابی دیجیتال شد.
بیشتر بخوانید: مدیریت یکپارچه بازاریابی
تفاوت بین بازاریابی دیجیتال B2B و B2C
در این بخش به بررسی تفاوت بین بازار یابی دیجیتال بی تو بی و بی تو سی خواهیم پرداخت:
- تصمیمات B2B شامل افراد متعددی است، در حالی که B2C معمولاً فقط شامل یک نفر است.
- مشتریان B2B تمایل به داشتن فرآیند تصمیمگیری طولانیتری دارند، بنابراین بازاریابی دیجیتال باید بر ایجاد روابط تمرکز کند.
- فرآیند خرید B2C عموماً کوتاهتر است، بنابراین نیازمند پیامرسانی کوتاهمدت و فوری است.
- معاملات B2B بیشتر مبتنی بر منطق هستند، در حالی که B2C بیشتر مبتنی بر احساسات است.
خوشبختانه، بازار یابی دیجیتال برای هر دو رویکرد کارآمد است. خواه کسبوکارها را هدف قرار دهید یا مصرفکنندگان را، به شما کمک میکند تا فرآیند بازاریابی را برای دستیابی به نتایج مطلوب، سادهتر نمایید.
بیشتر بخوانید: مدیریت بازاریابی چیست؟
مزایای بازاریابی دیجیتال
صرف نظر از اینکه یک شرکت B2B یا B2C هستید، بازار یابی دیجیتال میتواند به شما کمک کند تا مخاطبان خود را بشناسید، نقاط ضعف آنها را درک نمایید، و معیارهایی را ارائه دهید که به تیم بازاریابی شما اعتبار میبخشد. این مزایا عبارتند از:
- دستیابی به یک جمعیت بزرگ
بازار یابی دیجیتال به شما امکان میدهد با تلاش کمتری به پایگاه مشتریان وسیعتری دسترسی پیدا کنید. هنگامی که یک تبلیغ آنلاین منتشر مینمایید، میتواند به هر کسی، صرف نظر از موقعیت مکانی آنها، برسد. شما میتوانید به طور یکپارچه با مشتریان در آن سوی جهان و در مناطق زمانی مختلف ارتباط برقرار کنید.
- بهرهوری هزینه
کانالهای بازار یابی سنتی مانند تلویزیون، رادیو و رسانههای چاپی معمولاً هزینههای بالاتری نسبت به کانالهای دیجیتال دارند. انتشار پست در رسانههای اجتماعی و ایجاد وبلاگ هزینهای فراتر از زمانی که برای تولید محتوا صرف میکنید، ندارد.
- نتایج قابل اندازهگیری هستند
بازار یابی دیجیتال فرصتهای تحلیلی فراوانی را به همراه دارد که بازاریابی سنتی به هیچ وجه نمیتواند با آن رقابت کند. شما میتوانید تعداد تبدیلها و سرنخها، بازدیدهای وبسایت خود و موارد بسیار دیگر را ردیابی کنید؛ که بینش ارزشمند زیادی را برای کمک به رشد کسبوکار شما فراهم می نماید.
- شخصیسازی آسانتر برای مشتریان
از آنجایی که بازار یابی دیجیتال به دادههای زیادی نیاز دارد، کسبوکارها به طور طبیعی در طول یک کمپین بازاریابی دیجیتال، اطلاعات زیادی در مورد مشتریان ایدهآل خود به دست میآورند. به لطف این دادهها، شخصیسازی کمپینهای بازاریابی شما هرگز آسانتر از این نبوده است. به عنوان مثال، میتوانید مشتریان را بر اساس ویژگیهای جمعیتی آنها تقسیمبندی کنید و پیامرسانی خود را برای هر بخش سفارشی نمایید.
- فرصت تعامل با مشتریان در مراحل مختلف
با بازاریابی دیجیتال، میتوانید در چندین مرحله از فرآیند خرید با مشتریان تعامل داشته باشید. به عنوان مثال، میتوانید یک کمپین تبلیغاتی پولی ایجاد کنید و سپس پس از خرید، این سرنخها را پیگیری نمایید. این میتواند به سادگی تشکر کردن باشد یا از آن به عنوان فرصتی برای فروش بیشتر محصولات مرتبط یا اشتراک استفاده کنید.
- تبدیلهای آسان و راحت
به لطف اتصال چند کاناله، بازاریابی دیجیتال افزایش تبدیلها را بسیار آسان میکند. خریداران میتوانند تنها با چند ضربه از یک پلتفرم رسانههای اجتماعی به فروشگاه تجارت الکترونیک شما منتقل شده و خرید خود را انجام دهند.
- همسو کردن تلاشهای بازاریابی دیجیتال با اهداف تجاری
یک استراتژی بازاریابی دیجیتال همسو به این معنی است که تلاشهای بازاریابی دیجیتال شما با اهداف استراتژیک گستردهتر شما مانند رشد درآمد، آگاهی از برند و حفظ مشتری مطابقت دارد و با آنها همکاری میکند. با بازاریابی دیجیتال، میتوانید بر تاکتیکهای مناسب برای شرکت خود تمرکز نمایید، استراتژیها را اصلاح کنید و با استفاده از دادهها اهداف بازاریابی واقعبینانه تعیین نمایید و معیارهای مهم را در بین تیمها ردیابی کنید.
بیشتر بخوانید: مدیریت تجارت الکترونیک چیست؟
انواع کانالهای بازاریابی دیجیتال
کانالهای بازار یابی دیجیتال از دهه ۱۹۹۰ تکامل یافتهاند و همچنان در حال تکامل هستند. در این بخش هشت مورد از رایجترین کانالهای مورد استفاده آورده شده است.
- بازاریابی وبسایت
شرکتها اغلب از وبسایت خود به عنوان محور اصلی فعالیتهای بازاریابی دیجیتال خود استفاده میکنند. موثرترین وبسایتها، برند و محصولات و خدمات آن را به شیوهای واضح و به یاد ماندنی ارائه میدهند. یک وبسایت امروزی باید سریع بارگذاری شود، برای موبایل مناسب باشد و به راحتی قابل پیمایش باشد.
- تبلیغات پرداخت به ازای کلیک (PPC)
تبلیغات پرداخت به ازای کلیک (PPC) بازاریابان را قادر میسازد تا از طریق تبلیغات پولی در وبسایتهای خبری و سایر وبسایتها و پلتفرمهای دیجیتال به مخاطبان دسترسی پیدا کنند. بازاریابان میتوانند کمپینهای PPC را در گوگل (Google)، بینگ، لینکدین، پینترست و فیسبوک راهاندازی کرده و تبلیغات خود را به افرادی که عبارات مرتبط با محصولات یا خدمات آنها را جستجو میکنند، نشان دهند.
این کمپینها میتوانند کاربران را بر اساس ویژگیهای جمعیتی آنها (مانند سن یا جنسیت) یا علایق یا موقعیت مکانی خاص آنها تقسیمبندی کنند. پرکاربردترین خدمات برای PPC، گوگل ادز و فیسبوک ادز هستند.
- بازاریابی محتوا
هدف از بازاریابی محتوا، دستیابی به مشتریان بالقوه از طریق استفاده از محتوای نوشتاری، بصری یا ویدیویی است که برای آنها جذاب باشد. این محتوا معمولاً در یک وبسایت منتشر شده و سپس از طریق رسانههای اجتماعی، بازاریابی ایمیلی، بهینهسازی موتورهای جستجو یا حتی کمپینهای پرداخت به ازای کلیک تبلیغ میشود. بازاریابی محتوا تلاش میکند ظریفتر از تبلیغات باشد و محصول یا خدماتی که حامی آن در تلاش برای بازاریابی آن است، ممکن است به طور واضح برجسته نشود.
- بازاریابی ایمیلی
بازاریابی ایمیلی همچنان یکی از موثرترین کانالهای بازاریابی دیجیتال است، اگرچه بسیاری از افراد آن را با هرزنامه مرتبط میدانند و با چنین پیامهایی به همین ترتیب رفتار میکنند. بسیاری از بازاریابان از سایر کانالهای بازاریابی دیجیتال خود برای جمعآوری نام برای لیستهای ایمیل خود استفاده مینمایند. سپس، از طریق بازاریابی ایمیلی، سعی میکنند آن سرنخها را به مشتری تبدیل کنند.
- بازاریابی رسانههای اجتماعی
اهداف اصلی یک کمپین بازاریابی رسانههای اجتماعی، ایجاد آگاهی از برند و ایجاد اعتماد است. با عمیقتر شدن در بازاریابی رسانههای اجتماعی، میتوانید از آن برای جذب مشتریان بالقوه و به عنوان یک کانال بازاریابی یا فروش مستقیم استفاده کنید. پستها و توییتهای تبلیغاتی دو نمونه از بازاریابی رسانههای اجتماعی هستند.
- بازاریابی وابسته
بازاریابی وابسته یکی از قدیمیترین اشکال بازاریابی است و دنیای دیجیتال به آن زندگی جدیدی بخشیده است. در بازاریابی وابسته، شرکتها و “نفوذگران” فردی محصولات شرکت دیگری را تبلیغ میکنند و هر بار که فروش انجام میشود یا سرنخ جدیدی به لیست آنها اضافه میشود، کمیسیون دریافت میکنند. بسیاری از شرکتهای معروف، از جمله آمازون، برنامههای وابستهای دارند که میلیونها دلار به وابستههایی که به فروش محصولات آنها یاری می رسانند، پرداخت میکنند.
- بازاریابی ویدیویی
بسیاری از کاربران اینترنتی قبل از تصمیمگیری برای خرید، به سایتهایی مانند یوتیوب مراجعه میکنند تا نحوه انجام کاری را بیاموزند، نقد و بررسی بخوانند یا فقط آرامش بگیرند. بازاریابان میتوانند از هر یک از چندین پلتفرم بازاریابی ویدیویی، از جمله ویدیوهای فیسبوک، اینستاگرام و تیکتاک، برای اجرای کمپین بازاریابی ویدیویی استفاده کنند. شرکتها با ادغام ویدیو با سئو، بازاریابی محتوا و کمپینهای بازاریابی گستردهتر در رسانههای اجتماعی، بیشترین موفقیت را به دست میآورند.
- پیامک
شرکتها همچنین از پیامهای متنی (که به طور رسمی به عنوان اس ام اس یا سرویس پیام کوتاه شناخته میشوند) برای ارسال اطلاعات در مورد آخرین محصولات و تبلیغات خود استفاده میکنند. سازمانهای غیرانتفاعی و نامزدهای سیاسی نیز از پیامک برای تبلیغ خود و درخواست کمک مالی بهره می برند. امروزه بسیاری از کمپینهای بازاریابی این امکان را برای مصرفکنندگان فراهم مینمایند که با یک پیامک ساده پرداخت یا اهدای کمک کنند.
بیشتر بخوانید: مشاوره بازاریابی
شاخصهای عملکرد کلیدی (KPI) در بازاریابی دیجیتال
بازاریابان دیجیتال از شاخصهای عملکرد کلیدی (KPI) مانند بازاریابان سنتی استفاده میکنند. KPIها به آنها اجازه میدهد تا عملکرد بلندمدت ابتکارات بازاریابی خود را اندازهگیری کرده و آنها را با تلاشهای رقبا مقایسه کنند. در این بخش برخی از رایجترین KPIهایی که بازاریابان میتوانند برای ارزیابی عملکرد خود استفاده کنند، آورده شده است:
- نرخ کلیک (Click-through rate):
این شاخص عملکرد کلیدی معمولاً برای اندازهگیری اثربخشی تبلیغات آنلاین استفاده میشود. این کار با شمارش تعداد افرادی که روی یک تبلیغ خاص کلیک کردهاند به عنوان درصدی از کل افرادی که ممکن است آن را دیده باشند، انجام میشود.
- نرخ تبدیل (Conversion rate):
نرخ تبدیل حتی فراتر از نرخ کلیک میرود تا درصد افرادی را که اقدام مورد نظر را انجام دادهاند، مانند خرید، با کل مخاطبانی که یک تبلیغ یا تبلیغ خاص به آنها رسیده است، مقایسه کند.
- ترافیک رسانههای اجتماعی (Social media traffic):
این شاخص تعداد افرادی را که با پروفایلهای رسانههای اجتماعی یک شرکت تعامل دارند، ردیابی میکند. این شامل لایکها، دنبال کردنها، بازدیدها، اشتراکگذاریها و یا سایر اقدامات قابل اندازهگیری است.
- ترافیک وبسایت (Website traffic):
این معیار تعداد افرادی را که در یک دوره زمانی معین از وبسایت یک شرکت بازدید میکنند، ردیابی مینماید. از جمله کاربردهای دیگر، میتواند به شرکتها کمک کند تا میزان اثربخشی تلاشهای بازاریابی خود در هدایت مصرفکنندگان به سایت خود را ارزیابی نمایند.
بیشتر بخوانید: شاخص کلیدی عملکرد (KPI) چیست؟
چالشهای بازاریابی دیجیتال
دنیای دیجیتال چالشهای خاصی را برای بازاریابان ایجاد میکند. به عنوان مثال، کانالهای دیجیتال به سرعت تکثیر میشوند و بازاریابان باید با آنها همراه بوده و نحوه استفاده موثر از آنها را دریابند. بازاریابان همچنین ممکن است تجزیه و تحلیل و استفاده مولد از حجم عظیمی از دادههایی که میتوانند از طریق این پلتفرمها جمعآوری کنند را چالشبرانگیز بیابند. در حالی که بازاریابی دیجیتال مزایای متعددی را ارائه میدهد، موانع خاص خود را نیز به همراه دارد که باید آنها را پشت سر بگذارید. اجازه ندهید چالشهای پیشبینی نشده شما را متوقف کنند، بهتر است نسبت به موارد زیر آگاه باشید:
- تغییر الگوریتمها
پلتفرمهایی مانند گوگل و رسانههای اجتماعی به طور مکرر الگوریتمهای خود را بهروزرسانی میکنند که میتواند بر سئو، کمپینهای پولی و دیده شدن شما تأثیر بگذارد.
- حریم خصوصی و انطباق دادهها
با مقرراتی مانند جی دی پی ار (GDPR) و سی سی پی ای (CCPA)، کسبوکارها باید با دقت با دادههای مشتریان برخورد کنند تا مطابق با قوانین باقی بمانند.
- رقابت
بازار یابی دیجیتال مانع ورود کمی دارد، که باعث میشود رقبا به راحتی کانالها را پر کرده و دیدهشدن را کاهش دهند.
- اندازهگیری بازگشت سرمایه (ROI)
در حالی که بازاریابی دیجیتال امکانات تحلیلی ارائه میدهد، مرتبط کردن کمپینهای خاص با بازگشت سرمایه همچنان میتواند چالشبرانگیز باشد، به ویژه برای استراتژیهای بلندمدت.
- اعتماد مشتری
با وجود این همه محتوای موجود، به دست آوردن اعتماد میتواند دشوار باشد. برندها برای برجسته شدن باید ارزش و ثبات ارائه دهند. با درک این چالشها، کسبوکارها میتوانند استراتژیهای خود را تطبیق داده و با راهکارهای پیشگیرانه بر موانع غلبه کنند.
بیشتر بخوانید: آمیخته بازاریابی (۴P) چیست؟
بازاریابی اینترنتی چیست؟
از نظر فنی، بازاریابی اینترنتی بازاریابی است که صرفاً در اینترنت انجام میشود. به این ترتیب، زیرمجموعهای از بازاریابی دیجیتال است که میتواند از انواع مختلف پلتفرمهای اینترنتی، از جمله اینترنت، برای دستیابی به مخاطب مورد نظر خود استفاده کند.
چه مهارتهایی در بازاریابی دیجیتال مورد نیاز است؟
مهارتهای ارتباطی قوی برای یک بازاریاب ضروری است تا بتواند داستان یک شرکت یا محصول را به مشتریان بالقوه بگوید. مهارتهای تجزیه و تحلیل دادهها نیز برای درک عملکرد یک کمپین بازاریابی و زمینههای بهبود آن مهم است. در نهایت، مهارتهای رسانههای اجتماعی نیز یک ضرورت دیگر است.
آیا بازاریابی دیجیتال همان بازاریابی آنلاین است؟
نکته مهم این است که بازاریابی دیجیتال با بازاریابی آنلاین یا اینترنتی یکسان نیست. در عوض، این اصطلاحات زیرمجموعهای از بازاریابی دیجیتال هستند. بیایید این اصطلاحات را بیشتر بررسی کنیم.
بازاریابی دیجیتال: بازاریابی دیجیتال به عنوان اصطلاحی فراگیر، از هر کانال دیجیتالی، از جمله تلویزیون، رادیو و بیلبوردهای دیجیتال، و همچنین هر روش بازاریابی که به تلفن، تبلت یا رایانه و اینترنت متکی است، استفاده میکند. بازاریابی که به اینترنت نیاز دارد نیز در دسته خاصتر بازاریابی آنلاین یا اینترنتی قرار میگیرد.
بازاریابی آنلاین یا اینترنتی: بازاریابی آنلاین یا اینترنتی که زیرمجموعهای از بازاریابی دیجیتال است، شامل ایمیل، رسانههای اجتماعی، سئو و پرداخت به ازای کلیک (PPC) میشود. اصطلاحات بازاریابی آنلاین و بازاریابی اینترنتی قابل تعویض هستند.
نتیجه گیری:
روشهایی که مردم در قرن بیست و یکم رسانه مصرف میکنند، باعث شده است که بازاریابان تاکید فزاینده و گاه منحصربهفردی بر پلتفرمهای دیجیتال برای کمپینهای خود داشته باشند. در حالی که بازاریابی دیجیتال از بسیاری از تکنیکهای مشابه بازاریابی سنتی از طریق چاپ، تلویزیون و رادیو استفاده مینماید، مجموعه ابزارهای خاص خود را نیز دارد که بازاریابان برای موفقیت باید بر آنها تسلط پیدا کنند. تکنولوژیها و روندهای جدید، شرکتها را مجبور به تغییر استراتژیهای بازاریابی و بازنگری در بودجههای خود کرد. ایمیل در روزهای اولیه بازاریابی دیجیتال به ابزاری محبوب تبدیل شد. سپس تمرکز به موتورهای جستجو مانند نتاسکیپ معطوف شد که به کسبوکارها اجازه میداد موارد را برچسبگذاری و کلیدواژه گذاری کنند تا دیده شوند. توسعه پلتفرمهای اجتماعی مانند فیسبوک این امکان را برای شرکتها فراهم کرد تا دادههای کاربران را ردیابی کرده و پیامهای خود را به مخاطبان بسیار خاصی برسانند. امروزه تلفنهای هوشمند و سایر دستگاههای قابل حمل، بازاریابی محصولات و خدمات را برای شرکتها در هر کجا که مصرفکنندگان حضور دارند، آسانتر کرده است. یک مطالعه مرکز تحقیقات پیو در سال ۲۰۲۲ نشان داد که ۷۶ درصد از بزرگسالان آمریکایی با استفاده از تلفنهای خود خریدهای آنلاین انجام دادهاند.
جهت ارتقاء سطح کیفی مقالات و تکمیل مباحث مربوط لطفا نظرات و دیدگاههای خود را در پایان این مقاله درج کنید، همچنین چند مقاله مرتبط با موضوع بازاریابی دیجیتال برای مخاطبان سایت شریف استراتژی به اشتراک گذاشته شده است. شما میتوانید با ارائه درخواست مشاوره از طریق ارسال فرم، مشاوره رایگان در خصوص کسب و کار خود دریافت نمایید. پس از ارسال درخواست، کارشناسان شریف استراتژی در اسرع وقت با شما تماس خواهند گرفت.
در گفتگو ها شرکت کنید.