استراتژی بازاریابی مجاورتی چیست و چگونه تعریف میشود؟

تعریف دقیق استراتژی بازاریابی مجاورتی چیست؟

در این مقاله قصد داریم به معرفی استراتژی بازاریابی مجاورتی بپردازیم و تعریفی دقیق از استراتژی بازاریابی مجاورتی را بیان کنیم. در ادامه به نحوه اجرا و پیاده سازی یک کمپین با رویکرد استراتژی بازاریابی مجاورتی خواهیم پرداخت و شاخص های ارزیابی موفقیت آن را مورد بررسی قرار میدهیم. پس از خواندن این مقاله شما میدانید که چه نفراتی باید برای اجرای موفقیت آمیز یک استراتژی بازاریابی مجاورتی بکار گرفته شوند و نقش هر یک از این ارکان چه خواهد بود.

مقدمه ای بر استراتژی بازاریابی مجاورتی

در سال ۲۰۱۹ ، تقریبا هفت میلیارد مشترک تلفن همراه وجود داشت که از خدمات ارتباط از راه دور بهره می گرفتند و با استفاده از این خدمات امور شخصی و تجارت خود را مدیریت می کردند. اتحادیه ارتباطات بین المللی تخمین زده است که در پایان سال ۲۰۲۵ ، این تعداد ۲۰درصد را رشد را تجربه کرده و تقریباً هشت میلیارد اشتراک تلفن همراه را رقم بزند. این آمار ها نشان می دهد که خدمات ارزش افزوده تلفن همراه می تواند نقش بسیار پر رنگی در تعاملات تجاری رقم بزند و باید به آن به طور ویژه ای نگاه شود.

با تبدیل شدن دستگاه های تلفن همراه به یک اصل مهم در جامعه مدرن و نیاز افراد برای دسترسی به محتوای دیجیتال، متخصصان و فعالان حوزه بازاریابی باید تخصص خود را در این حوزه ها توسعه دهند و بر روند روز ارتباطات تسلط کافی داشته باشند تا بتوانند در بازارهای خود تمایز ایجاد کنند. متخصصان موفق بازاریابی امروز باید نحوه ارتباط موفقیت آمیز با مصرف کنندگان خود را که از تلفن همراه استفاده می کنند، به خوبی درک کنند و ابزارهای مرتبط با آن را بشناسند.

آیا تا کنون شده است که برای تفریح از یک مجتمع تجاری دیدن کنید و بعد آرزو کنید که ایکاش یک تخفیف از یک جایی ظاهر شود تا خود را با آن سرگرم کنید؟ برای بعضی از مصرف‌کنندگان این آرزو به طول کامل برآورده میشود، زیرا کسب و کارهایی هستند که منتظر می ماند تا مشتریان بالقوه به مجاورت و نزدیکی کسب و کارشان بیاید و در کمترین زمان ممکن آنها را شکار می کنند و در تور خود می اندازند.

استراتژی بازاریابی مجاورتی به شرکت ها و آژانس های خدماتی کمک می کند تا این ارتباط موثر را به نحو احسن انجام دهند. با استفاده از قدرت فناوری های نوین همچون بلوتوث (Bluetooth) و وای فای (Wi-Fi) و هات اسپات (Hotspot) و … بازاریاب ها قادر هستند تا هدف گیری دقیقی بر گروه های هدف خود داشته باشد و می توانند پیام های بازاریابی متنوعی را برای مصرف کنندگانی که در نزدیکی آنها هستند ارسال نمایند و آنهایی که قصد خرید محصولی را دارند، به کسب و کار خود بیاورند.

استراتژی بازاریابی مجاورتی چیست؟

استراتژی بازاریابی مجاورتی که گاهی اوقات با نام استراتژی بازاریابی فرامحلی (hyperlocal) نیز نامیده می شود، از فناوری های نوین در تلفن همراه برای ارسال پیام های بازاریابی به کاربران دستگاه های تلفن همراه استفاده می شود، کاربرانی که در مجاورت یک کسب و کار هستند و در نزدیکی آن قرار دارند مورد هدف تیم بازاریابی قرار می گیرند. بازار هدف این استراتژی بازاریابی از کسانی تشکیل می شود که از همچون بلوتوث، وای فای، هات اسپات و …  استفاده می کنند و می توان با آنها از طریق این ابزارها، ارتباط برقرار نمود. در این روش سعی می شود تا پیام بازاریابی به صورت الکترونیکی برای مصرف کنندگان ارسال شود و کسب و کارها امید دارند تا با برقراری ارتباط دیجیتالی با کاربران اطرافشان ارتباط برقرار نمایند. (همچنین می توانید به استراتژی بازاریابی محدوده نزدیک مراجعه کنید)

شرکت ها از طریق دستگاه‌هایی که به وای‌فای متصل هستند و یا بلوتوث فعالی دارند برای کسانی که در حال خرید کردن هستند تبلیغات و پیشنهادهای ویژه ارسال می‌کنند. فروشگاه‌ها به مشتریان خود پیامک‌های تبلیغاتی داده و بعضی از محصولات و سرویس‌های خود را با یک تخفیف خوب به آن‌ها پیشنهاد می‌دهند. اگر مشتری به این پیام پاسخ مثبت بدهد، فروشگاه از آن زمان به بعد پیشنهادات ویژه‌ای را برای آن شخص ارسال می‌کند.

بازاریاب هایی که از استراتژی بازاریابی مجاورتی استفاده می کنند، می توانند از طریق سیگنال وای فای یا بلوتوث، محتوایی مشابه یک برنامه (اپلیکیشن) در تلفن همراه را برای مخاطبشان ارسال کنند که به طور خودکار در گوشی تلفن همراه مصرف کنندگان ظاهر می شود. در حالی که مخاطبان استراتژی بازاریابی مجاورتی محدود هستند و به افرادی وابسته است که در مجاورت کسب و کار قرار دارند و در واقع کسانی هستند که از سیگنال وای فای یا بلوتوث آن استفاده می کنند، با این وجود این پیام بسیار کاربرپسند است و می تواند بسیار مفید باشد و افراد بسیاری را برای خرید به کسب و کار روانه نماید. زیرا به دلیل نزدیکی به کسب و کار، احتمال زیادی دارد تا از محصولا و خدمات آن کسب و کار بازدید کنند و اگر ارزش پیشنهادی ارائه شده بتواند نظر آنها را جلب کند، می توان انتظار داشت تا یک سود چشم گیر نصیب صاحبان شرکت یا فروشگاه شود.

چه کسانی از استراتژی بازاریابی مجاورتی استفاده می کنند؟

استراتژی بازاریابی مجاورتی میتواند برای هر کسب و کاری که در یک مکان ثابت در حال فعالیت موضوعیت داشته باشد. برخی از نمونه ها عبارتند از:

خرده فروشان عمده: این کسب و کارها همچون فروشگاههای زنجیره ای بزرگ، می توانند نقشه فروشگاه های خود را برای مشتریان بالقوه شان ارسال نمایند. همچنین انها می توانند برگه های تخفیف یا پیشنهادات ویژه را برای ثبت نام در برنامه های وفاداری یا حضور در قرعه کشی ارسال کنند.

هتل ها و مجموعه های اقامتی: آنها می توانند مهمانان را در مورد رویدادها و برنامه های تبلیغی در محل آگاه کنند یا می توانند پیشنهاداتی را به مشتریان ارائه دهند که آنها را در برنامه های وفاداری یا تشویقی ثبت نام کنند.

رستوران ها و کافی شاپ ها: این گروه از کسب و کار ها می توانند منوهای ویژه ویا محصولات ویژه روزانه خود را همراه با کد تخفیف یا  پیشنهادات جذاب برای مخاطبان نزدیک در محل ارسال کنند. بطور مثال غذای ویژه خورشت بلدرچین، همین امروز برای مشتریان خرید اولی، یک پرس اضافه هدیه داده می شود. استراتژی بازاریابی مجاورتی برای رستوران ها ممکن است با انواع مختلفی از تاکتیک های اجرایی اجرا شود و مشتریان را در هنگام ورود به رستوران و در مدت زمان آماده شدن غذای دلخواهشان، با ارسال بازی های جذاب  همراه با جوایز در محل، آنها را سرگرم کرد تا در هنگام حضورشان در رستوران، لحظات متفاوت و جذابی را تجربه کنند.

مراکز  تفریحی و خرید: این مراکز می توانند با کنار هم قرار دادن یک بسته جذاب از کسب و کارهایی که در آنجا قرار دارند یک پیشنهاد شگفت انگیز به مشتریان ارائه دهند، مثلا برای کسانی که از مرکز خرید جبل علی محصولات مورد نظرشان را بخرند در قرعه کشی یک دستگاه خودروی سواری شرکت داده می شوند. مزیت استراتژی بازاریابی مجاورتی می تواند در چند جهت مختلف پدیدار شود، زیرا با ارائه کمپین های تبلیغاتی در مراکز خرید، میزان بازدید مخاطبان از آنها افزایش می یابد و صاحبان مغازه به راحتی می توانند ملک خود را به کسب و کارهای مختلف اجاره دهند.

مراکز مسافرتی مانند فرودگاه ها و مراکز حمل و نقل عمومی: این از مراکز می توانند نقشه یا تبلیغات نمایشی را از مقاصد گردشگری و تفریحی به مسافران خود ارائه دهند که همه این داده های تبلیغاتی می تواند از طریق حمایت کردن مقاصد گردشگری محلی انجام شوند.

اطلاعات کلی در مورد یک محصول یا خدمات: این دسته از اطلاعات را می توان از طریق استراتژی بازاریابی مجاورتی به مخاطبان ارائه داد حتی اگر مکان ثابت محل کار یا حوزه خدماتی تغییر کند، می توان به مشتریان بالقوه در اماکن جدید، می توان ارائه کلی محصولات و خدمات را ارائه داد. مثلا یک فروشگاه تعمیرات لوازم خانگی می تواند با استفاده از آنتن های رادیویی، پیام بازاریابی و اطلاعات محصول را از طریق امواج رادیویی به ساکنین آن محل ارسال نماید؛ این کار باعث می شود تا ساکنین آن محل از خدمات این شرکت خدماتی با  خبر شوند.

مقامات دولتی که در مراکز جمعی سخنرانی می کنند می توانند اطلاعیه های مهم در مورد خدمات عمومی یا اطلاعات مربوط به رویدادهای دوره ای را در اختیار مخاطبان آن منطقه قرار دهند. مثلا شهراداری های هر منطقه در محیط های محلی می توانند دستاوردهای خود را به اطلاع ساکنین در محله ها برسانند، رویدادهای مناسبتی در محله ها را به آنان یاد اوری کنند، کلاس ها و دوره های توانمند سازی را بازاریابی کنند و از آنها در مشارکت های عمومی کمک بگیرند.

استراتژی بازاریابی مجاورتی می تواند بطور خلاقانه ای در بسیاری از رویدادهای تجاری بکار گرفته شود، بطور مثال در نمایشگاه های تجاری که برای یک صنعت خاص برگزار می شود، شرکت کنندگان می توانند با استفاده از بنرهای تبلیغاتی یا پنل پیامکی در محل، افراد مستقر در نمایشگاه را به بازدید از غرفه مورد نظر دعوت نمایند. اگر دوره یا کارگاه آموزشی را در نمایشگاه برگزار می کنند، میتواند با استفاده از فناوری واقعیت افزوده در نقشه دیجیتال تلفن همراه، بازدیدکنندگان را به سمت سالن آموزشی هدایت کنند. (همچنین به می توانید استراتژی بازاریابی موبایلی مراجعه کنید)

با این حال کارشناسان شناخته شده در حوزه مدیریت بازاریابی معتقدند اگر از استراتژی بازاریابی مجاورتی بطور غیرهوشمندانه، بیش از حد و با بی‌مسئولیتی استفاده شود، می‌تواند نتایج معکوسی برای کسب و کارها رقم بزند. بسیاری از مصرف‌کنندگان یک کسب و کار پیام‌های دریافت شده را به عنوان اسپم یا هرزنامه تلقی می کنند و معمولا درخواست اطلاعات بیشتر را قبول نمی‌کنند و علاقه ای نشان نمیدهند تا پیام‌های بیشتری را دریافت کنند. به دلیل نرخ بازدهی کمتر نسبت به استراتژی های دیگر بازاریابی، استراتژی بازاریابی مجاورتی می‌تواند چالش برانگیز باشد و تیم بازاریابی باید بر روی اثربخشی اقدامات خود تلاش مضاعف داشته باشد.

استراتژی بازاریابی مجاورتی در خیابان ها و مراکز خرید

ابزارهای نوین در استراتژی بازاریابی مجاورتی کدام اند؟

بن های دیجیتال فوری (On-the-Spot Digital Coupons): این استراتژی به خرده فروشان امکان می دهد بن های دیجیتال را از طریق بلوتوث یا شبکه وای فای برای همه خریدارانی که در نزدیکی فروشگاه آنها هستند ارسال کنند. ارائه این بن ها می تواند ابزاری قدرتمند برای سرمایه گذاری در زمان های پربازدید باشد، همچنین ارائه این بن ها باعث می شود تا علاقه برای مصرف و آزمایش کردن محصول جدید در مخاطب ایجاد شود و هر چه بیشتر برای فروش شود.

سامانه نمایش محتوای یکپارچه تعاملی (Interactive Digital Signage): این دستگاه نوعی صفحه نمایش الکتریکی است که اطلاعات شرکت یا محصول، برنامه‌های تلویزیونی، منوها، تبلیغات و دیگر پیغام‌ها را می‌توان از طریق آن نمایش داد . سامانه نمایش محتوای یکپارچه تعاملی، اگرچه قدرت نفوذ پیام دیجیتالی ارسال شده به همه تلفن های همراه را ندارند، اما با این حال می توانند ابزاری موثر در جذب مشتریان جدید باشد. به عنوان مثال یک کیوسک دیجیتال در خارج از سالن سینما به مشتریان امکان می دهد تا گزینه های انتخابی خود را مرور کرده و پیش نمایش هایی از فیلم های اکران شده را روی صفحه نمایشگر ببینند و فیلمی را انتخاب نمایند که براساس سلیقه و ترجیحات شخصی آنها است.

بازاریابی بارکد (BarCode Marketing): یکی از جالبترین پیشرفت های حاصل شده در استراتژی بازاریابی مجاورتی، استفاده از بارکد است. بارکدهایی مشابه آنچه در فروشگاه های مواد غذایی به عنوان برچسب قیمت استفاده می شود. اکنون شرکت ها قادر هستند تا با استفاده از یک بارکد ساده (که بعضی اوقات کدهای QR نامیده می شوند)، راهی را برای ارتباط با مشتریان ایجاد نمایند. همانطور که از این فناوری پیداست، این تکنیک تا حدودی انفعالی است، زیرا رهگذران باید بارکد را با تلفن هوشمند اسکن کرده و مشخصات آن را دریافت نمایند و فرآیند غافلگیر کردن مشتری و جلب توجه آن تا حد زیادی سخت می شود. بازاریابی از طریق بارکد نسبت به ع سامانه نمایش محتوای یکپارچه تعاملی، زمان و توجه کمتری را از مخاطب دریافت می کند و نمی تواند مدت زمان زیادی، مشتری را با خود درگیر نماید. از مزیت های این روش می توان به ماندگاری آن در بلندمدت اشاره نمود، اگرچه شاید مشتریان با استفاده از اسکن بارکد برای خرید اقدام نکنند، ولی پس از مشاهده محصولات از طریق بارکد می توانند آن را ذخیره کنند و در مراجعات بعدی خود از کسب و کار یا زمانی که مجدداً در مجاورت آن قرار می گیرند، خرید خود را انجام دهند.

چه مشتریانی می توانند هدف استراتژی بازاریابی مجاورتی قرار گیرند؟

امروزه با وجود بیش از هفت میلیارد تلفن همراه در دست مصرف کنندگان محصولات مختلف و با ازدیاد شماره های سیم کارت، تلفن ها به یکی از ضروریات اساسی قرن ۲۱ تبدیل شده اند. این امر باعث می شود تقریباً هر مصرف کننده ای که دارای تلفن هوشمند است، احتمالاً در معرض یک کمپین تبلیغاتی با استراتژی بازاریابی مجاورت قرار گیرد، به ویژه خریداران جوان؛ زیرا خریداران جوان اهل تمایل بیشتری به استفاده از فناوری های نوین دارند و هرچه تبلیغات ارائه شده از سوی کسب و کارها بتواند ملزومات بازاریابی خود را با فناوری های نوین آنیخته کند، آن شرکت قادر خواهد بود تا تعداد زیادی از مخاطبان جوان را جذب خود نماید. مخاطبان جوان معمولا دوست دارند تا محصولی که میخرند در کمترین زمان ممکن به دستشان برسد و فرآیند خرید هر چه می شود کوتاه تر باشد، از این رو به پیشنهاد های فروش در اطراف و مجاورت محل هایی که حضور دارند، پاسخ سریع تری می دهند؛ همچنین با رشد فروشگاه های اینترنتی نیز تمایل به استفاده از گوشی های تلفن همراه در امر خرید، رواج بیشتری یافته است و همین عامل باعث میشود تا مخاطبان به ارائه محصولات سفارشی سازی شده در تلفن همراه شان، پاسخ مثبت از خود نشان دهند.

مکان هایی مانند مراکز خرید، خرده فروشی های بزرگ و نمایشگاه های تجاری، جایی که مصرف کنندگان معمولاً قصد دارند حداقل یک یا دو ساعت را در آنجا بگذرانند، مناطق ویژه و خاص برای پیاده سازی و اجرای استراتژی بازاریابی مجاورتی محسوب میشوند. این مشتریان هم رویکردی فعال نسبت به خرید دارند، زیرا به احتمال زیاد در حال خرید محصولات مورد نیاز خود هستند. از طرفی چون فرآیند خرید آنها ممکن است ساعت ها طول بکشد پس مدت زمان بیشتری در مجاورت کسب و کار خواهند بود و با آن اصطکاک خواهند داشت.

یکی از مزایای اصلی استراتژی بازاریابی مجاورتی آن است که پیام های آن به درصد بالایی از مشتریان بالقوه موجود در منطقه می رسد. مشتریان بالقوه ای که از مزیت نزدیکی با کسب و کار برخوردار باشند، میتوان برای آنها برنامه بازاریابی جامع و بلندمدت اتخاذ نمود و در آمیخته بازاریابی برای آنها راه حل ها و ارزش های جذابی را پیشنهاد نمود.

تاثیرگذارترین کمپین‌های بازاریابی مجاورتی گروهی از افراد را مورد هدف قرار می‌دهند که توانایی پذیرش یک پیام جدید و معمولا ناخواسته را در تلفن‌های همراهشان داشته باشند. به عبارتی، افرادی که حس کنجکاوی بیشتری دارند و ماجراجو هستند به این استراتژی پاسخ مثبت نشان می دهند. این افراد به دلیل جسارت و کنجکاوی، معمولا درک درستی از تکنولوژی دارند و از تمام قابلیت‌های تلفن همراه خود آگاهی دارند. بسیاری از کمپین‌های بازاریابی مجاورتی از افرادی که در نزدیکی محل تبلیغات قرار دارند درخواست می‌کنند که بلوتوث یا وای فای خود را روشن کنند تا یک پیشنهاد ویژه دریافت کنند. به محض اینکه مانع اولیه برای ارتباط با مخاطب از بین رفت و مصرف‌کننده پذیرفت که پیام‌های بیشتری دریافت کند، بازاریابان شروع به پی ‌ریزی یک برنامه برای جلب مشتری و سپس وفاداری آن می‌کنند.

نحوه اجرای استراتژی بازارایابی مجاورتی چگونه است؟

هدف اصلی از برنامه ریزی بازاریابی مجاورتی ارتباط با مشتریان بالقوه، هنگامی است که در نزدیکی و مجاورت کسب و کار یا خدمات شما قرار دارند و سعی می شود با استفاده از استراتژی بازاریابی مجاورتی، آنها را برای خرید تحریک کرد و برای اقدام به خرید و استفاده از محصول یا خدمت، تشویق نمود.

در مورد سیستم پیام رسان تلفن همراه (mobile messaging)، مهم است که یک مولفه انتخابی (opt-in) به کمپین استراتژی بازاریابی مجاوریتی اضافه نمود. بیشتر مشتریان برای کنترل پیام هایی که دریافت می کنند ارزش قائل هستند و خواستار حفظ حریم خصوصی از پیشنهادات ناخواسته و هرزنامه ها (spam) هستند. یک دعوت ساده برای انتخاب دریافت محتوای تازه از سمت کسب و کار می تواند برای شروع تعاملی سازنده با مشتری، گزینه مطلوبی به شمار آید. ایت پیام میتواند از طریق دستگاه تلفن همراه برای مشتریان بالقوه در مجاورت کسب و کار، ارسال شود و حامل پیام هایی برای ترغیب آنها به خرید باشد، مانند: “آیا می خواهید ۲۰٪ تخفیف روی خریدهای خود در این مجتمع تجاری داشته باشید؟” این امر می تواند بدون در نظر گرفتن سابقه خرید آنها، رویکرد بسیار تهاجمی داشته باشد و بتواند با مشتریان مجاور خود درگیری ایجاد نماید. (به استراتژی بازاریابی تبلیغاتی نیز مراجعه کنید)

دستگاه های تلفن همراه برای ارسال پیام کوتاه و تماس های سریع ساخته شده اند، از همین رو رقابت شدیدی برای جلب توجه کاربر و افزایش زمان استفاده کاربر از دستگاه تلفن همراه وجود دارد. در مجموع برای تدوین یک برنامه بازاریابی مجاورتی باید به ارسال پیام های کوتاه بطور ریزبینانه و دقیق نگاه شود تا با بیشترین حد ممکن  بتواند اثر گذار باشد. پیام هایی که واضح و شفاف هستند و بهترین ارزش را به مخاطب پیشنهاد می دهند، قادر هستند اثربخشی بالایی را رقم بزنند.

از آنجایی که مدت زمان استراتژی بازاریابی مجاورتی با هر مشتری بالقوه بسیار کوتاه است، ایجاد اهداف دقیق در کوتاه مدت برای ایجاد این تعامل بسیار مهم است و برای حفظ این تعامل شکل گرفته، باید اهداف بلندمدتی  را با استفاده از دیگر استراتژی های بازاریابی انجام داد. اگر هدف از استراتژی بازاریابی مجاورتی این است که بیشترین میزان بازدید را برای کسب و کار خود رقم بزنید و میزان فروش خود را به حداکثر برسانید، یک بن تخفیف الکترونیکی یا یک پیشنهاد ویژه برای خرید، می تواند بهترین راهکار ممکن باشد؛ اما اگر فروشگاه یا کسب و کار شما از میزان گردش مالی بالایی برخوردار است، ممکن است هدف از استراتژی بازاریابی مجاورتی ایجاد ارتباط با مشتریان جدید با ارائه مشوق برای بازگشت باشد؛ اگر فروشگاه از اعتبار و شهرت بالایی برخوردار است میتوان از استراتژی بازاریابی مجاورتی برای معرفی محصولات و خدمات جدید به مشتریان مجاور، استفاده نمود.

پس از تدوین و اجرای برنامه بازاریابی مجاورتی باید به طور مداوم، اهداف و دستاوردها کنترل و تنظیم شود. ماهیت دیجیتالی و تعاملی اکثر کمپین های بازاریابی مجاورتی باعث شده است تا مزیت جمع آوری اطلاعات درلحظه ایجاد شود و میزان پاسخ و موفقیت پیام های بازاریابی در کمترین زمان ممکن را فراهم می کند. از همین رو اگر پیام هایی در مجاورت کسب و کار ارسال می شود، نهایتا تا چند ساعت بعد از آن می توان نتایج آن را مورد بررسی و پایش قرار داد و نقاط ضعف و قوت آن را شناسایی نمود و پیام را به صورت ایده آل سفارشی سازی نمود. همچنین در صورت عدم استقبال مخاطبان مجاور کسب و کار، می توان پیشنهادات ارسالی را تغییر داد و جذاب ترین پیشنهاد را در چند روز مورد آزمایش قرار داد تا بهترین گزینه مشخص شود.

استراتژی بازاریابی مجاورتی در فروشگاه های تجاری

نمونه ای از استراتژی بازاریابی مجاورتی

فرض کنید در یک روز تعطیل می خواهید با خانواده برای تماشای یک فیلم سینمایی، به یک پردیس سینمایی برویدو بعد از اتمام فیلم، در مسیر خانه می خواهید به اقوام خود سر بزنید یا فردا به یک جلسه کاری دعوت هستید. هنگام ورود به پارکینگ سینما و دقایقی پس از گرفتن قبض خودرو، پیامی برای شما ارسال می شود که “در هنگام تماشای فیلم، لذت داشتن یک خودروی تمیز را برای شما فراهم می کنیم، در صورت تمایل به شستشوی اتومبیل خود عدد ۱ را ارسال نمایید.” پس از ارسال عدد می توان فهرستی از خدمات ارائه شده به همراه تعرفه قیمتی را برای مشتری ارسال نمود تا گزینه مناسب را انتخاب نماید.

برای کسی که وقت برای تمیز کردن خودرو ندارد و همچنین از معطل ماندن در صف کارواش متنفر است، این یک گزینه عالی است تا با صرف هیچ هدر رفت زمانی، خودرویش در محل پارکینگ سینما شستشو شود. پس از اتمام نمایش و در هنگام خروج از پارکینگ نیز هزینه نظافت برای فرد محاسبه شده و همزمان هم هزینه پارکینگ و هم هزینه کارواش را پرداخت می کند.

در ادامه این کارواش می تواند ضمن قدردانی از خدمات خریداری شده، تخفیفات خود را برای مشتری ارسال نماید و برای خریدهای بعدی پیشنهادات ویژه ارائه دهد. همچنین برای هر چند بار استفاده می تواند با توجه به سلیقه مخاطب، یک بلیط سینما به طور رایگان به او هدیه دهد. اگر تعرفه قیمت کارواش مناسب باشد به احتمال زیاد، این مشتری به جای اینکه هر بار به کارواش برود، سعی می کند تا برنامه خود را طوری تنظیم کند که به سینما برود!

چه کسانی در اجرای استراتژی بازاریابی مجاورتی باید استخدام شوند؟

همانطور که بیان شد، استراتژی بازاریابی مجاورتی هم می تواند بصورت آنلاین و هم به صورت آفلاین و با فناوری های ارتباطی دیگر انجام شود. از این رو ممکن است برای هر تکنیک استفاده شده، فرد متخصصی را به طور پروژه ای یا نیمه وقت استخدام کرد؛ ولی بعضی از سمت های سازمانی هستند که به طور ثابت باید در فرآیند اجرای استراتژی بازاریابی حضور داشته باشند. در ادامه به معرفی این مشاغل خواهیم پرداخت.

مدیر بازاریابی موبایلی

این مدیران بازاریابی تمامی کمپین‌های بازاریابی یک شرکت که از طریق موبایل انجام می‌شود را تحت نظر و کنترل خود قرار می دهند و داده های مربوط به آن را مورد پایش و تحلیل قرار می دهند. کار آنها دسترسی به مشتریان موجود و بالقوه برای دستیابی به اهداف استراتژی بازاریابی مجاورتی است. همچنین از تکنیک های سنتی و جدید برای توسعه فعالیت های نوین در فرآیند بازاریابی استفاده می‌کنند. این مدیران با همکاری دیگر افراد در تیم بازاریابی تلاش می‌کنند تا تمامی پروژه‌های بازاریابی مجاورتی را کنترل کنند و مطمئن شوند تا با دیگر استراتژی های بازاریابی‌ دیگر که از تلفن همراه برای پیش برد اهداف استفاده می کنند، همخوانی داشته باشد. آنها باید به طور مداوم محتوای ارسالی برای مخاطبان را پایش و نحوه ارسال ان را مدیریت کنند. این افراد باید به طور مرتب ایده‌های جدیدی را مطرح نماید و بسترهای لازم برای توسعه و ترویج پیام های بازاریابی را ایجاد کنند. مدیران بازاریابی موبایلی باید خودشان را با تکنولوژی روز دنیا همراه کنند و در صورت نیاز با یک آژانس بازاریابی، به طور فعالیت های برون سپاری شده، همکاری کنند.

معمولا یک مدیران بازاریابی موبایلی باید مدرک لیسانس یا فوق لیسانس در رشته مدیریت کسب و کار داشته باشد. همچنین حداقل ۵ سال سابقه کار، چه در زمینه فروش و چه در زمینه بازاریابی باید داشته باشد تا بتواند به تمام جوانب بازاریابی تسلط داشته باشد. این دو فاکتور می‌تواند در اثبات صلاحیت برای همکاری با باقی بخش‌ها و به پایان رساندن وظایف موثر باشد.

طراح بازاریابی تعاملی

این موقعیت در طبقه همکف اجرای استراتژی بازاریابی مجاورت قرار می گیرد. طراحان بازاریابی تعاملی برای ساخت پیام های فشرده و جذاب باید زمینه ارتباطی قوی با مخاطب داشته باشند و همچنین در طراحی و برنامه نویسی برای سیستم عامل های دیجیتال به تخصص فنی عمیقی نیاز دارند. طراحان بازاریابی تعاملی به یک مدرک کارشناسی در رشته طراحی گرافیک، تعامل انسان و کامپیوتر (HCI) یا یک رشته مرتبط با طراحی نیاز دارند. سوابق شغلی در گذشته و نمونه کارهای قوی می تواند بیانگر تخصص این افراد باشد.

کارشناس تحقیقات بازار

کارشناس تحقیقات بازار باید داده های مصرف کننده را که به منظور کمک به اطلاع رسانی های مورد نیاز در  استراتژی بازاریابی مجاورتی جمع آوری شده است را مورد بررسی قرار دهد و در صورت نیاز واحد بازاریابی، آن ها را تحلیل کرده و برای مدیران ارشد کسب و کار گزارش تهیه نماید. کارشناس کارآمد تحقیقات بازار دانش عمیقی در مورد اینکه کدام نوع داده بیشترین دید را در مورد و رفتار مصرف کننده دارد، داشته باشد. برای تجزیه و تحلیل داده ها و تبدیل آن به گزارش های تخصصی و در نهایت تدوین برنامه های بازاریابی، آنها به مهارت های ارتباطی و ارائه های عالی نیاز دارند. اکثر کارشناسان تحقیقات بازار دارای مدرک تحصیلی در رشته های مدیریت کسب و کار، بازرگانی، آمار یا یکی از علوم اجتماعی بوده و همچنین دارای ۱-۳ سال تجربه کاری مرتبط هستند.

مدیر بازاریابی

مدیر بازاریابی مسئول جنبه های خلاقانه استراتژی های بازاریابی است و باید تلاش کند تا سنجه های مناسبی را برای ارزیابی موفقیت کمپین تبلیغاتی با استراتژی بازاریابی مجاورت تعیی نماید. این نقش همچنین به طور کلی ارزیابی موفقیت استراتژی های بازاریابی و کمپین های مختلف را بر عهده دارد و باید توانایی جمع آوری اجماع را در تمام بخشهای سازمان داشته باشد. ادغام و ترکیب استراتژی های بازاریابی با یکدیگر نیز، از وظایف یک مدیر بازاریابی فعال است و باید بتواند عناصر مرتبط با یکدیگر را همسو نماید.

مدیران ارشد بازاریابی باید تجربه کار گسترده در بسیاری از سطوح مختلف بازاریابی را داشته باشند. حداقل مدرک کارشناسی در رشته کسب و کار، بازاریابی یا بازرگانی الزامی است و برخی از موقعیت های شغلی حساس به مدرک کارشناسی ارشد نیاز دارند. نامزدهای سمت مدیر ارشد استراتژی و بازاریابی بهتر است حداقل ۱۰ سال تجربه در این حوزه داشته باشند و با خطاها و مخاطرات احتمالی در اجرای استراتژی های بازاریابی آشنایی کامل داشته باشند.

مدیر مشتری

مسئولیت اصلی یک مدیر مشتری، حفظ رابطه با مشتری و نگهداشت آن است. مدیر مشتری  باید بتواند کسانی که به استراتژی بازاریابی مجاورتی پاسخ مثبت می دهند را به مشتری بالفعل تبدیل کند و آنها را با کسب و کار همراه سازد. یکی از وظیفه‌های اصلی آن‌ها آگاه کردن مشتری از خدماتی است در آینده برای آنها کاربرد دارد و می تواند در فروش های بعدی موثر باشد یک مدیر مشتری باید تحلیل قابل قبولی نسبت به رفتار مشتری و شناسایی ویژگی های آنان داشته و حداقل ۵ سال سابقه کاری در حوزه های مرتبط با فروش را در کارنامه خود قرار دهد. این افراد معمولا نقش یک راهبر را برای مشتری خواهند داشت و سعی می کنند تا مشتریان را در فواصل بعدی حضورشان در مجاورت کسب و کار، به خرید بیشتر تشویق نمایند.

در سال ۲۰۱۹ ، تقریبا هفت میلیارد مشترک تلفن همراه وجود داشت که از خدمات ارتباط از راه دور بهره می گرفتند و با استفاده از این خدمات امور شخصی و تجارت خود را مدیریت می کردند. اتحادیه ارتباطات بین المللی تخمین زده است که در پایان سال ۲۰۲۵ ، این تعداد ۲۰درصد را رشد را تجربه کرده و تقریباً هشت میلیارد اشتراک تلفن همراه را رقم بزند. این آمار ها نشان می دهد که خدمات ارزش افزوده تلفن همراه می تواند نقش بسیار پر رنگی در تعاملات تجاری رقم بزند و باید به آن به طور ویژه ای نگاه شود.

با تبدیل شدن دستگاه های تلفن همراه به یک اصل مهم در جامعه مدرن و نیاز افراد برای دسترسی به محتوای دیجیتال، متخصصان و فعالان حوزه بازاریابی باید تخصص خود را در این حوزه ها توسعه دهند و بر روند روز ارتباطات تسلط کافی داشته باشند تا بتوانند در بازارهای خود تمایز ایجاد کنند. متخصصان موفق بازاریابی امروز باید نحوه ارتباط موفقیت آمیز با مصرف کنندگان خود را که از تلفن همراه استفاده می کنند، به خوبی درک کنند و ابزارهای مرتبط با آن را بشناسند.

آیا تا کنون شده است که برای تفریح از یک مجتمع تجاری دیدن کنید و بعد آرزو کنید که ایکاش یک تخفیف از یک جایی ظاهر شود تا خود را با آن سرگرم کنید؟ برای بعضی از مصرف‌کنندگان این آرزو به طول کامل برآورده میشود، زیرا کسب و کارهایی هستند که منتظر می ماند تا مشتریان بالقوه به مجاورت و نزدیکی کسب و کارشان بیاید و در کمترین زمان ممکن آنها را شکار می کنند و در تور خود می اندازند.

استراتژی بازاریابی مجاورتی به شرکت ها و آژانس های خدماتی کمک می کند تا این ارتباط موثر را به نحو احسن انجام دهند. با استفاده از قدرت فناوری های نوین همچون بلوتوث (Bluetooth) و وای فای (Wi-Fi) و هات اسپات (Hotspot) و … بازاریاب ها قادر هستند تا هدف گیری دقیقی بر گروه های هدف خود داشته باشد و می توانند پیام های بازاریابی متنوعی را برای مصرف کنندگانی که در نزدیکی آنها هستند ارسال نمایند و آنهایی که قصد خرید محصولی را دارند، به کسب و کار خود بیاورند.

جهت ارتقاء سطح کیفی مقالات و تکمیل مباحث مربوطه، لطفا نظرات و دیدگاههای خود را در پایان این مقاله درج کنید، همچنین چند مقاله مرتبط با موضوع استراتژی بازاریابی مجاورتی برای مخاطبان سایت شریف استراتژی به اشتراک گذاشته شده است.

0 پاسخ
دیدگاه خود را ثبت کنیدتمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *