توانمندسازها
توانمندسازها آبتم های مربوط به بک لاگ ها هستند که باند معماری ( architectural runway ) راه حل در دست توسعه را گسترش می دهند یا عملکرد جریان توسعه ارزش را بهبود می بخشند. توانمندسازها به عنوان یک نوع آرمان، ویژگی، داستان ( Feature، Epic یا Story ) در بک لاگ ها ثبت می شوند. آنها عمدتاً برای اکتشاف، اجرای معماری، بازسازی، زیرساخت ساختمان و رسیدگی به انطباق استفاده می شوند. در حالی که نوع آنها منحصر به فرد است، آنها به طور مشابه با اقلام عقب مانده مشتری مدیریت می شوند.
کاربرد توانمندسازها
توانمندسازها همه کارهای لازم را برای حمایت از توسعه کارآمد و ارائه نیازمندیهای کسبوکار آتی نمایان میسازند. توانمندسازها برای بررسی ایده ها، بهبود معماری، تقویت زیرساخت ها و مدیریت انطباق استفاده می شوند. از آنجایی که توانمندسازها منجر به تولید خروجی های ملموس می شوند، باید قابل مشاهده باشند. با آنها مانند سایر بک لاگ ها رفتار می شود – مشروط به مشاهده، اولویت بندی، ارائه تدریجی، اندازه گیری و بازخورد.
انواع توانمندسازها
توانمندسازها را می توان برای تعریف هر فعالیتی که جریان ارزش را در حمایت از نیازهای کسب و کار قابل پیش بینی بهبود می بخشد، استفاده کرد.
این فعالیت ها به طور کلی به یکی از چهار دسته تقسیم می شوند:
- اکتشاف – پشتیبانی از تحقیقات، نمونه سازی، و سایر فعالیت های مورد نیاز برای توسعه درک نیازهای مشتری، از جمله اکتشاف راه حل های آینده نگر و ارزیابی گزینه های جایگزین.
- معماری – برای ساخت باند معماری استفاده میشود، که امکان توسعه نرمتر و سریعتر را از طریق خط ارائه مستمر (CDP) فراهم میکند.
- زیرساخت – پشتیبانی از ایجاد و بهینهسازی محیطهای توسعه و زمان اجرا که میزبان سیستمهای مورد استفاده برای ساخت، اعتبارسنجی، استقرار و اجرای راهحلها هستند.
- انطباق – تسهیل مدیریت فعالیت های انطباق خاص، از جمله تأیید و اعتبار (V&V)، ممیزی ها و تأییدیه ها، و اتوماسیون خط مشی
ایجاد و مدیریت توانمندسازها
توانمندسازها بر اساس قوانین مشابه با آرمانها، ویژگیها، قابلیتها و داستانهای مربوطه نوشته و اولویتبندی میشوند.
- آرمانهای توانمند ساز – اینها با استفاده از قالب «بیانیه فرضیات آرمان»، به همان شیوه آرمان های کسب و کار نوشته شدهاند. آرمان های زیرساخت میتوانند چندین ای آر تی (ART) و PI را دربر بگیرند و از طریق Backlog Portfolio و سیستم Kanban مرتبط مدیریت میشوند.
- ویژگیها و قابلیتهای توانمندسازها – اینها توسط ARTs و Solution Trains تعریف میشوند و شامل عبارت کوتاه، فرضیه سود و معیارهای پذیرش هستند. اندازه آنها باید به گونه ای باشد که در یک PI واحد قرار گیرند.
- داستان های توانمند ساز – باید مانند هر داستانی در Iterations قرار گیرد. اگرچه ممکن است آنها به فرمت صدای کاربر نیاز نداشته باشند، معیارهای پذیرش آنها شرایط و تست پشتیبانی را روشن می کند.
معماران اغلب آرمان ها، ویژگی ها و قابلیت های توانمندسازها را تعریف و راهنمایی می کنند. آنها ممکن است معماران سازمانی باشند که از پرتفولیوها پشتیبانی می کنند، معماران سیستم که از ART ها پشتیبانی می کنند یا معماران راه حل که از Solution Trains پشتیبانی می کنند. معماران زیرساخت ها را از طریق سیستم Kanban مناسب و بک لاگ هدایت میکنند و اجرا را از مفهوم تا تحویل هدایت میکنند. تیم های چابک نیز از زیرساخت ها استفاده می کنند. داستان های توانمندساز به صورت بومی از نیازها استخراج می شوند و در بک الگ تیم فرار می گیرند.
مثالهای زیر نشان میدهند که چگونه تیمها و معماران Agile هر یک از چهار نوع فعالکننده را ایجاد و مدیریت میکنند.
توانمندسازهای اکتشافی
توانمندسازهای اکتشافی آیتمهای کاری را فراهم میکنند که تیمها میتوانند از آنها برای کشف الزامات و جزئیات طراحی استفاده کنند. ماهیت Solution Intent این است که بسیاری از الزامات با قصد متغیر شروع می شوند. در ابتدای توسعه، اطلاعات کمی در مورد نیازهای مشتری یا نحوه اجرای آن وجود دارد. خود مشتریان اغلب دقیقاً نمی دانند که به چه چیزی نیاز دارند.
از طریق کاوش مداوم، تیم ها به تدریج یاد می گیرند که کدام جنبه از هدف راه حل باید از متغیر به ثابت تغییر کند.
در یک دیدگاه حتی گسترده تر، معمولاً امکانات فنی زیادی برای اجرای یک نیاز یا فرصت تجاری شناسایی شده وجود دارد. آن گزینهها باید تحلیل شوند و اغلب از طریق مدلسازی، نمونهسازی اولیه، طراحی مبتنی بر مجموعه یا چرخه راهاندازی ناب ارزیابی میشوند. زیرساخت های اکتشافی این فعالیتها را رسمی میکنند، اطمینان میدهند که کار قابل مشاهده است، و کمک میکند تا اطمینان حاصل شود که توسعه راهحل با نیازهای مشتریان و ذینفعان هماهنگ است.
توانمندسازهای معمار
شیوه های معماری چابک ایجاد کننده باند معماری می باشد ، فناوری زیربنایی که به تیم های Agile و ART ها امکان می دهد راه حل های کسب و کاری را به سرعت ارائه دهند. اما باند به طور مداوم توسط آرمان ها، ویژگیها، قابلیتها و داستانهای کسب و کاری استفاده میشود، بنابراین باید برای عملکردهای جدید گسترش یابد. توانمند ساز معماری برای ساخت، گسترش و نگهداری architectural runway استفاده میشوند. توانمند سازهای معماری همچنین می توانند مشکلات مربوط به انعطاف پذیری راه حل های مستقر را برطرف کنند. پس از اجرا، این توانمند سازها اغلب نیازمندی های غیرعملکردی (NFR) تحمیل شده بر اقلام بک لاگ آینده را منعکس می کنند. NFR ها اغلب به عنوان زیرساخت های معماری استخراج می شوند و به عنوان یک مجموعه در طول زمان رشد می کنند (شکل ۱).
شکل ۱. بسیاری از NFR ها در طول زمان در نتیجه زیرساخت ها ظاهر می شوند.
توانمندساز زیرساخت ها
توسعه چابک مستلزم ادغام مکرر است. تیمهای چابک کار خود را ادغام میکنند و افزایش راهحل کاری را در نسخه نمایشی سیستم به نمایش میگذارند. به طور مشابه، ART هایی که بخشی از یک قطار راه حل هستند، کارهای خود را تا آنجا که ممکن است در طول PI در آماده سازی برای Solution Demos یکپارچه می کنند. توانمندسازهای زیرساخت فناوری یکپارچه سازی مداوم و استقرار مداوم را ارائه می دهند که از این ریتم یکپارچه سازی پشتیبانی می کند.
تیم سیستم در تعریف و ایجاد زیرساخت های توانمندساز که محیط توسعه را بهبود می بخشد و CDP را ساده می کند، یکپارچه است. سرویسهای مشترک، تیمهای عملیات، و مهندسی قابلیت اطمینان سایت (SRE) از زیرساختها برای ارائه سرویسهای Cloud استفاده میکنند که توسعه راهحل و مقیاسپذیری راهحل را تسریع میکنند.
انطباق سازی
با ایجاد تدریجی مصنوعات لازم در هدف راه حل بر روی یک سری از PI ها، از تأیید و اعتبارسنجی مداوم پشتیبانی می کند. فعالیت های تأیید به عنوان بخشی از گردش کار توسعه انجام می شود و اغلب در تعریف انجام شده (DoD) اعمال می شود. در حالی که مصنوعات شواهد عینی مورد نیاز در پایان توسعه را برآورده می کنند، آنها به طور مکرر در طول چرخه زندگی ایجاد می شوند. اعتبارسنجی زمانی اتفاق میافتد که صاحبان محصول، مشتریان و کاربران نهایی در برنامهریزی ART و نمایشهای سیستمی شرکت کنند و تناسب را برای هدف تأیید کنند. زیرساخت ها برای حمایت از این فعالیت ها استفاده می شوند. به عنوان مثال، مقرراتی را در نظر بگیرید که مستلزم بازنگری در طراحی است و تمام اقدامات ناشی از این بررسی ها باید پس از تکمیل مستند شوند. یک آیتم بک لاگ «فعالکننده بازبینی طراحی» شواهدی از بررسی ارائه میدهد و وزارت دفاع آن اطمینان میدهد که اقدامات مطابق با سیستم مدیریت کیفیت ناب (QMS) ثبت و حل و فصل میشوند.در صورت نیاز، خود فعالیت ها می توانند به عنوان داستان های زیرساخت ردیابی شوند.
پیاده سازی توانمندسازها به صورت تدریجی
توانمند سازها فناوری حیاتی و اساسی و بینش جریان ارزش را ارائه می دهند. در نتیجه، آنها سزاوار توجه متمرکز در پورتفولیو هستند، از بودجه بندی و تخصیص ظرفیت تا تحویل و بهبود مستمر. اما از آنجایی که ارزش واقعی توانمند سازها با تحقق اهداف تجاری آتی گره خورده است، باید برای پیاده سازی سریع و مکرر توانمند سازها دقت شود. در غیر این صورت، ارائه ارزش به مشتریان می تواند به طور قابل توجهی به تاخیر بیفتد و هدف اساسی توانمندسازها را تضعیف کند.
توانمند سازها از همه نوع باید به صورت تدریجی اجرا شوند، با این حال، چون توانمند سازهای معماری و زیرساخت اغلب بر ارائه و بهره برداری از راه حل های حیاتی تأثیر می گذارند، در اینجا شایسته ذکر ویژه هستند.
اندازه و نیازهای کار زیرساخت های معماری و زیرساخت می تواند بسیار زیاد باشد. بنابراین، مهم است که به یاد داشته باشید که آنها باید به ویژگی ها و داستان هایی تقسیم شوند که می توانند به صورت تدریجی ارائه شوند. با این حال، این می تواند دشوار باشد، زیرا تغییرات معماری و زیرساخت به طور بالقوه می تواند سیستم موجود را تا زمانی که تغییرات ایجاد شود، از کار کردن باز دارد.
کار باید ترتیب داده شود تا اطمینان حاصل شود که سیستم می تواند در محیط فعلی به کار خود ادامه دهد در حالی که توانمندسازها اجرا می شوند. به این ترتیب، تیم ها می توانند به کار، ادغام، نسخه ی نمایشی و حتی ارائه عملکردهای جدید ادامه دهند.
سه راه برای نزدیک شدن به این دیدگاه وجود دارد:
- مورد الف – زیرساخت بزرگ است، اما یک رویکرد افزایشی برای اجرا وجود دارد. سیستم همیشه اجرا می شود (عمل می کند).
- مورد B – زیرساخت بزرگ است اما نمی توان آن را به صورت تدریجی پیاده سازی کرد. سیستم باید گهگاهی استراحت کند.
- مورد C – زیرساخت واقعاً بزرگ است و نمی توان آن را به صورت تدریجی پیاده سازی کرد. سیستم در صورت نیاز اجرا می شود.
نمونههایی از الگوهای افزایشی نیز توضیح داده شدهاند، جایی که زیرسیستمهای قدیمی با استفاده از الگوهای اثباتشده مانند ضبط دارایی یا رهگیری رویداد به تدریج در طول زمان «خفه میشوند».
با ایجاد پلتفرمهای فناوری که عملکردهای تجاری را ارائه میکنند، زیرساخت ها اقتصاد بهتری را ایجاد میکنند.
اما توسعه محصول نوآورانه بدون ریسک کردن امکان پذیر نیست. بنابراین، تصمیمات اولیه مرتبط با فناوری همیشه نمیتواند صحیح باشد، به همین دلیل است که شرکت ناب باید آماده باشد تا گهگاه مسیر خود را تغییر دهد. در این موارد، اصل هزینه های غرق شده [۳] راهنمایی ضروری را ارائه می دهد: پولی را که قبلاً خرج شده در نظر نگیرید. اجرای تدریجی اجازه می دهد تا اقدامات اصلاحی قبل از اینکه سرمایه گذاری بیش از حد بزرگ شود.
پیاده سازی توانمند سازها در سراسر ای آر تی و جریان های ارزش
آرمانها و قابلیتهای فعالکننده میتوانند جریانهای ارزشی یا ARTهای متعدد را کاهش دهند. در طول مرحله تجزیه و تحلیل سیستم Kanban مناسب، تعیین اینکه آیا زیرساخت را در تمام ART ها به طور همزمان یا افزایشی پیاده سازی کنیم، مهم است (شکل ۲).
در سناریوی A، فعال کننده ابتدا در ART 1، سپس توسط سایر ART ها در PI های بعدی پیاده سازی می شود. این ممکن است تأثیر تغییر در سراسر مجموعه را کاهش دهد، اما می تواند مزایای کامل یک توانمندساز کاملاً پیاده سازی شده را به تاخیر بیاندازد. درمقابل، سناریوی B از همه ای آر تی ها میخواهد که فعالکننده را همزمان پیادهسازی کنند. اگر هزینه تأخیر در کل اجرا به طور غیرقابل قبولی بالا باشد، ترجیح داده می شود.
شکل ۲. دو رویکرد برای اجرای توانمندسازهای مقطعی
جهت ارتقاء سطح کیفی مقالات و تکمیل مباحث مربوطه، لطفا نظرات و دیدگاههای خود را در پایان این مقاله درج کنید، همچنین چند مقاله مرتبط با موضوع چشم انداز پورتفولیو برای مخاطبان سایت شریف استراتژی به اشتراک گذاشته شده است.
در گفتگو ها شرکت کنید.