شایستگی اصلی چیست؟

شایستگی اصلی چیست؟

در این مقاله به موضوع شایستگی اصلی پرداختیم. در ابتدا ضمن ارائه تعریفی از شایستگی اصلی، انواع آن را نیز شرح داده ایم. سپس تاریخچه تکامل ایده شایستگی اصلی، سه ویژگی مهم و نحوه شناسایی آن در کسب و کار را مورد بررسی قرار داده ایم. در ادامه نیز بر دلایل اهمیت و نحوه توسعه شایستگی اصلی اشاراتی نموده ایم. در انتها نیز به جهت فهم بهتر مطالب برخی مثال ها را ذکر کرده و سوالات متداول در این زمینه را مطرح کرده ایم. با مطالعه این مقاله به فهم مناسبی در زمینه شایستگی اصلی دست خواهید یافت. در آخر می توانید دیدگاه ها و نظرات خود را با دیگران به اشتراک بگذارید.

مقدمه ای بر شایستگی اصلی

وقتی صحبت از کسب‌وکار شما می‌شود، متمایز کردن آن از رقبا ضروری است. یکی از بهترین راه‌ها برای انجام این کار، شناسایی و برجسته کردن شایستگی های اصلی در شرکت شماست. اما دقیقاً شایستگی های اصلی چیستند؟ شایستگی های اصلی می‌توانند به شما کمک کنند تا بهترین روش برای رشد و بازاریابی کسب‌وکار خود را درک کنید. علاوه بر این، آن‌ها به شما یک مزیت رقابتی در سطح ساختاری می‌دهند. شایستگی های اصلی ویژگی‌های خاصی هستند که کسب‌وکار شما را از دیگران در صنعت خود متمایز می‌کنند. آن‌ها می‌توانند شامل هر ویژگی‌ای باشند که کسب‌وکار شما به عنوان یک مزیت نسبت به رقبا ارائه می‌دهد، چه یک طراحی محصول تخصصی یا یک سرویس منحصر به فرد. هنگامی که این موضوع برای اولین بار در اوایل دهه ۱۹۹۰ معرفی شد، مجله هاروارد بیزینس ریویو سه عامل هر شایستگی اصلی را مشخص کرد. در واقع برای اینکه یک توانایی به عنوان یک شایستگی اصلی در نظر گرفته شود، باید:

  • نادر باشد
  • برای رقبا تقلید آن چالش‌برانگیز باشد
  • برای مشتریان ارزش برتر داشته باشد

با استفاده از این چارچوب، می‌توانید شایستگی های اصلی کسب‌وکار خود را شناسایی کنید. اکثر شرکت‌ها بیش از یک شایستگی اصلی دارند، اگرچه ممکن است یک شایستگی اصلی وجود داشته باشد که بر بقیه غلبه کند و زمینه را برای جدایی از رقابت فراهم کند. بسیاری از بزرگ‌ترین و موفق‌ترین شرکت‌های جهان از طریق تمرکز مشابه بر شایستگی‌های اصلی خود به این نقطه رسیده‌اند. شایستگی‌های اصلی شامل شایستگی‌های بین فردی، شایستگی‌های شخصی و شایستگی‌های کسب و کاری می‌شود.

شایستگی‌ اصلی چیست؟

برای هر سازمانی، شایستگی‌های اصلی به توانایی‌ها، دانش، شایستگی‌ها و منابعی اشاره دارد که نقاط قوت تعریف‌کننده آن را تشکیل می‌دهند. شایستگی‌های اصلی، یک شرکت را از سایر سازمان‌ها متمایز می‌کند و بنابراین، به‌راحتی توسط آن سازمان‌ها، چه رقبای موجود و چه شرکت‌های جدید وارد بازار، قابل تقلید نیستند. شایستگی‌های اصلی یک سازمان که گاهی اوقات قابلیت‌های اصلی یا شایستگی‌های متمایز نامیده می‌شوند، توضیح می‌دهند که چه کاری بهتر از سایر شرکت‌ها می‌تواند انجام دهد و چرا. آن‌ها یک پایه قوی را فراهم می‌کنند که از آن طریق یک سازمان می‌تواند ارزش را به مشتریان و ذینفعان ارائه دهد، در حالی که فرصت‌های جدیدی را که منجر به رشد می‌شوند، می‌گیرد. شایستگی‌های اصلی شرکت را از همتایان خود متمایز می‌کند و به ایجاد یک مزیت رقابتی پایدار در صنعت یا بخش خود کمک می‌کند.

شایستگی اصلی در مقابل مهارت ها

 

انواع شایستگی های اصلی کدام اند؟

یک شرکت می‌تواند یک یا چند شایستگی اصلی داشته باشد که بسیاری از آن‌ها می‌توانند در داخل یا بین صنایع بسیار متفاوت باشند. انواع زیر برخی از روش‌هایی را نشان می‌دهند که سازمان‌ها از شایستگی‌های اصلی برای متمایز شدن از رقبا استفاده می‌کنند:

  • کیفیت محصول: شرکت ممکن است بر کیفیت بیش از سایر عوامل مانند قیمت یا نوآوری تأکید کند. محصولات آن بادوام‌تر، قابل اعتمادتر، با عملکرد بهتر یا از نظر دیگری نسبت به رقبا برتر هستند. این شرکت دارای شهرتی برای کیفیت بالا است و اغلب استاندارد را در صنعت خود تعیین می‌کند.

 

  • قدرت خرید: یک شرکت بزرگ و تثبیت‌شده اغلب دارای قدرت خرید قابل توجهی است که امکان خرید در مقادیر بیشتر و با قیمت‌های پایین‌تر را فراهم می‌کند. این پس‌اندازها را می‌توان سپس به مشتریان منتقل کرد، گاهی اوقات با قیمت‌هایی پایین‌تر از رقبا.

 

  • خدمات مشتری: خدمات مشتریان استثنایی می‌تواند یک راه مؤثر برای یک سازمان باشد تا خود را متمایز کند. با اولویت‌بندی خدمات و پشتیبانی مشتری در طول و پس از خرید مصرف‌کننده، می‌توان وفاداری مشتری را تضمین کرد. خدمات مشتری باید حرفه‌ای، ثابت و در دسترس باشد، و مسائل به رضایت مشتری حل شوند.

 

  • طراحی یا نوآوری: طراحی محصول و نوآوری برتر می‌تواند به یک شرکت کمک کند تا از رقبا متمایز شود. سازمانی که هم نوآوری و هم طراحی پیشرفته را ترکیب می‌کند، می‌تواند نسبت به رقبا برتری قابل توجهی داشته باشد و شهرتی برای رهبری بازار کسب کند.

 

  • فروش و بازاریابی: برخی از سازمان‌ها برجسته می‌شوند نه به این دلیل که دارای نوآورانه‌ترین یا باکیفیت‌ترین محصولات هستند، بلکه به این دلیل که آن‌ها این محصولات را مؤثرتر از سایر شرکت‌ها بازاریابی می‌کنند. بازاریابی آن‌ها اغلب هوشمندانه، اصلی، به یاد ماندنی، متقاعدکننده یا از نظر دیگری بسیار مؤثر در جذاب کردن محصولات خود برای مصرف‌کنندگان است.

 

  • کارایی: یک سازمان ممکن است به دلیل به‌روزرسانی سریع‌تر محصولات، تولید سریع‌تر آن‌ها، ارائه خدمات سریع‌تر یا به روش‌های دیگر نشان دادن اینکه تحویل محصول آن قابل اعتماد، ثابت و قابل پیش‌بینی است، شناخته شود.

 

  • ارزش: یک سازمان ممکن است محصولاتی را ارائه دهد که مشتریان معتقدند بهترین پیشنهاد ارزش را دارند. محصولات آن‌ها ممکن است ارزان‌ترین یا باکیفیت‌ترین نباشد، اما تعادل مناسبی بین هزینه و کیفیت برقرار می‌کنند، به گونه‌ای که مشتریان را متقاعد می‌کند که بیشترین ارزش را برای پول خود دریافت می‌کنند.

 

هر شایستگی یک ویژگی مثبت است که به موقعیت‌یابی منحصر به فرد شرکت کمک می‌کند. هرچه یک سازمان شایستگی‌های اصلی خود را واضح‌تر تعریف کند و از آن شایستگی‌ها مؤثرتر استفاده کند، تقلید از پیشنهادات شرکت یا تکرار موفقیت آن برای رقبا دشوارتر می‌شود. به همین دلیل، شناسایی شایستگی‌های اصلی یک گام حیاتی در برنامه‌ریزی استراتژیک است.

بیشتر بخوانید: برنامه ریزی استراتژیک چیست؟

 

تکامل ایده شایستگی اصلی

مفهوم شایستگی اصلی امروزه به طور گسترده پذیرفته شده است. این مفهوم برای اولین بار در سال ۱۹۹۰ در مقاله “شایستگی اصلی شرکت” در مجله هاروارد بیزینس ریویو (HBR) توسط سی. کی. پاراهالاد (C.K. Prahalad) و گری همل (Gary Hamel) مطرح شد. در این اثر تأثیرگذار، نویسندگان پیشنهاد می‌کنند که شایستگی اصلی یک شرکت “قدرتمندترین راه برای غلبه” در تجارت جهانی و “انطباق سریع با فرصت‌های در حال تغییر” است. نویسندگان معتقدند که مدیران و رهبران کسب و کار باید بر اساس توانایی خود در “شناسایی، پرورش و بهره‌برداری از شایستگی‌های اصلی که رشد را ممکن می‌سازد” قضاوت شوند. این در تضاد با دهه ۱۹۸۰ است که تمرکز بر ساده‌سازی، بازسازی و کاهش پیچیدگی سازمان‌ها بود. به گفته پاراهالاد و همل، یک شرکت متنوع باید خود را به عنوان “یک سبد شایستگی‌ها” در نظر بگیرد، نه یک سبد محصولات و مشاغل. آن‌ها معتقدند که یک شایستگی اصلی شامل یادگیری جمعی، ادغام فناوری، ارتباطات، رهبری و تعهد به کار در سراسر مرزهای سازمان است. چنین مفاهیمی رهبران کسب و کاری را تشویق کرده است تا مفهوم خود شرکت را بازاندیشی کنند. در سال‌های اخیر، تغییری در شایستگی اصلی پدیدار شده است که بر افراد متمرکز است. این ایده نشان می‌دهد که جویندگان کار باید شایستگی‌های اصلی شخصی یا توانایی‌های خاص خود را توسعه دهند و ارتقا دهند تا در بازار کار متمایز شوند. به عنوان مثال، رزومه یک متقاضی شغل ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • توانایی‌های تحلیلی
  • شایستگی‌های ارتباطی
  • سواد دیجیتال
  • حل مسئله
  • تصمیم‌گیری
  • شایستگی‌های بین‌فردی/ارتباطات
  • صلاحیت فرهنگی

بیشتر بخوانید: اولویت های استراتژیک چیست؟

 

۳ ویژگی اصلی یک شایستگی اصلی

پاراهالاد و همل در مقاله خود، سه شرط اصلی را که یک فعالیت کسب و کاری باید برای در نظر گرفته شدن به‌عنوان یک شایستگی اصلی برآورده کند، فهرست کرده‌اند:

  • باید دسترسی بالقوه به طیف گسترده‌ای از بازارها را فراهم کند.
  • باید ارزش برتر (به عنوان مثال، مزایا) را برای مشتری یا مصرف‌کننده فراهم کند.
  • نباید به راحتی قابل تکرار یا تقلید باشد.

نویسندگان هوندا (Honda) را برای نشان دادن این مفهوم ذکر می‌کنند، شایستگی‌های اصلی هوندا در موتورها و قطعات محرک، این شرکت را قادر ساخت تا مزایای برتر را به مشتریان خود ارائه دهد. این قابلیت‌ها به هوندا مزیت رقابتی در صنایع خودرو، موتورسیکلت، چمن‌زن و ژنراتور داد. در آن زمان، هیچ شرکت دیگری نمی‌توانست با قابلیت‌های منحصر به فرد و قدرتمند هوندا رقابت کند.

بیشتر بخوانید: انتشار نوآوری چیست؟

 

چگونه شایستگی‌های اصلی را شناسایی کنیم؟

یک سازمان ممکن است بتواند شایستگی‌های اصلی خود را شناسایی کند زیرا آن‌ها به طور طبیعی در حین انجام کسب‌وکار ظاهر می‌شوند. یا سازمان ممکن است نیاز به تلاش بیشتری برای رسیدن به قلب توانایی‌های خود داشته باشد. روش‌های زیر برخی از استراتژی‌هایی را نشان می‌دهد که مشاغل می‌توانند برای کمک به شناسایی شایستگی‌های اصلی خود استفاده کنند:

  • نگاه به درون ( بیانیه ماموریت خود را بازبینی کنید): یک سازمان باید بیانیه ماموریت، ابتکارات قبلی، موفقیت‌های محصول، کمپین‌های بازاریابی، تلاش‌های برندسازی و سایر منابع و فعالیت‌های داخلی را بررسی کند تا به محدود کردن توانایی‌های بالقوه کمک کند. سازمان همچنین باید سعی کند شناسایی کند که چه چیزی شرکت را از سایر مشاغل متمایز می‌کند.
  • صحبت با کارکنان: کارمندان دیدگاه منحصر به فردی در مورد محصولات و خدمات سازمان و نحوه پاسخگویی مشتریان به آن‌ها دارند. این اطلاعات می‌تواند به سازمان کمک کند تا تعیین کند که در کجا برتری دارد و موقعیت خود را در بازار مشخص کند.
  • گوش دادن به مشتریان و دیگران: مشتریان یک سازمان می‌توانند یک منبع عالی در هنگام تلاش برای شناسایی نقاط قوت شرکت و آنچه کار می‌کند یا کار نمی‌کند باشند. شرکت همچنین باید بازخورد را از سایر منابع خارجی، مانند ردیابی آنچه مردم در رسانه‌های اجتماعی می‌گویند، دریافت کند.
  • بررسی رقبا: یک سازمان باید عملکرد رقبا را پیگیری کند و نحوه تفاوت محصولات و خدمات خود را با آن‌ها بررسی کند. هرچه سازمان بهتر درک کند که چگونه از رقابت متمایز است، می‌تواند مؤثرتر از آن تفاوت‌ها بهره‌برداری کند.
  • برای مشتریان ارزش برتر داشته باشد: به توانایی‌هایی که انتخاب کرده‌اید نگاه کنید و آن‌ها را با معیارها بسنجید تا ببینید آیا می‌توانند بخشی از گروه اصلی شما باشند.
  • بر شایستگی اصلی خود تمرکز کنید: اکنون که شایستگی های اصلی خود را شناسایی کرده‌اید، از آن‌ها به عنوان راهنمایی استفاده کنید که به شما نشان می‌دهد کجا باید وقت و منابع خود را سرمایه‌گذاری کنید. چه برون‌سپاری وظایفی باشد که همسو نیستند یا آموزش کارمندان برای وظایفی که انجام می‌دهند، ساختن بر اساس شایستگی های اصلی شما می‌تواند به شما کمک کند تا یک مزیت استراتژیک نسبت به رقبا حفظ کنید.

بیشتر بخوانید: بیانیه چشم انداز

ماتریس شایستگی اصلی

توسعه شایستگی‌های اصلی

پس از شناسایی شایستگی‌های اصلی خود، یک سازمان باید در تقویت و توسعه آن‌ها سرمایه‌گذاری کند. برای این منظور، شرکت باید شایستگی‌ها را در استراتژی‌های کسب و کاری، برنامه‌ریزی محصول، کمپین‌های بازاریابی و سایر ابتکارات خود بگنجاند. شرکت همچنین باید منابع را برای ایجاد و حفظ شایستگی‌هایی که به این توانایی‌ها کمک می‌کنند، سرمایه‌گذاری کند. با وجود یک مجموعه شایستگی‌های اصلی تعریف‌شده، شرکت می‌تواند آن‌ها را به نقاط قوت سازمانی گسترش دهد که به متمایز کردن آن از رقبا و ارائه ارزش افزوده به مشتریان کمک می‌کند. این رویکرد شبیه به نحوه برجسته شدن شرکت هواپیمایی سوث وست با خدمات برتر و فرهنگ کاری سرگرم‌کننده است. یک سازمان باید منابع را بر روی شایستگی‌های اصلی خود متمرکز کند و موقعیت رقابتی خود را تقویت کند. این اغلب شامل برون‌سپاری یا فروش مناطقی است که خارج از تخصص اصلی یا تمرکز آن قرار دارند. چنین ساده‌سازی در دهه ۱۹۸۰ رایج بود، همانطور که پاراهالاد و همل اشاره کردند، و این عمل امروزه نیز مرتبط است. سازمان‌ها باید دائماً منابع را برای توسعه و حفظ شایستگی‌هایی که از شایستگی‌های اصلی آن‌ها پشتیبانی می‌کنند، اختصاص دهند.

بیشتر بخوانید: ابتکارات استراتژیک

 

مثالی از یک شایستگی اصلی 

شایستگی‌های اصلی با توجه به صنعت متفاوت هستند. آنچه در یک صنعت مهم تلقی می‌شود ممکن است در صنعت دیگر مورد توجه نباشد. صرف نظر از صنعت، شرکتی که می‌تواند خود را با شایستگی‌های اصلی خود متمایز کند، در حالی که آن‌ها را به طور منحصر به فرد با سایر ویژگی‌ها ترکیب می‌کند، اغلب نسبت به همتایان خود دارای مزیت رقابتی است.

  • به عنوان مثال، شرکت هواپیمایی سوث وست ایر لاینز (Southwest Airlines) با تمرکز بر شایستگی‌های اصلی خود، موقعیت قوی در صنعت رقابتی هواپیمایی ایجاد کرد. این شرکت هواپیمایی دارای سه شایستگی اصلی است: کاهش هزینه‌های عملیاتی (عمدتاً اما نه کاملاً از طریق کارایی مسیر)، ارائه خدمات مشتری برنده جایزه و ایجاد یک فرهنگ کاری سرگرم‌کننده که وفاداری کارکنان را تقویت می‌کند.
  • مک‌دونالدز (McDonald’s): قابل توجه‌ترین شایستگی اصلی مک‌دونالدز توانایی آن در استانداردسازی فرآیندهای خدمات غذایی و تحویل آن است. هر پیشنهاد مک‌دونالدز، صرف نظر از موقعیت جغرافیایی یا خروجی آن، دقیقاً یکسان به نظر می‌رسد و طعم آن یکسان است. از آنجایی که مشتریان همیشه می‌دانند که هنگام سفارش چه چیزی دریافت خواهند کرد، به برند اعتماد می‌کنند که همچنان به موفقیت مک‌دونالدز کمک می‌کند.
  • اپل (Apple): توانایی منحصر به فردی در طراحی و تولید دستگاه‌های الکترونیکی دارد که سلیقه‌های زیبایی‌شناختی و آرزوهای مادی مصرف‌کنندگان را جذب می‌کند، مانند آیفون، آی‌مک و آی‌پد. هر محصول دارای طراحی‌های بصری جذاب و جذابیت لمسی است، در حالی که قابلیت اطمینان و عملکرد استثنایی را ارائه می‌دهد. این ویژگی‌ها به اپل اجازه داده است تا به یکی از ارزشمندترین شرکت‌های جهان در ارزش بازار فعلی دست یابد.
  • والمارت (Walmart): قدرت خریدی دارد که حتی نزدیک‌ترین رقبا نمی‌توانند با آن رقابت کنند. عملیات زنجیره تأمین عظیم شرکت به آن اجازه می‌دهد تا محصولات را به صورت عمده و با نرخ پایین خریداری کند و سپس برای جذب و حفظ مشتریان، قیمت‌های خود را پایین‌تر از رقبا قرار دهد.

هر کسب‌وکاری باید برای به حداکثر رساندن شایستگی‌های اصلی خود در تمام حوزه‌های عملیاتی، از جمله تبلیغات، بازاریابی، توسعه محصول و مدیریت منابع انسانی تلاش کند. این رویکرد جامع می‌تواند به یک شرکت قدرت دهد تا به دنبال رشد و موفقیت بلندمدت باشد. در بسیاری از موارد، یک سازمان برای حفظ و بهبود رقابت‌پذیری و موقعیت بازار منحصر به فرد خود، نیاز به توسعه بیش از یک شایستگی خواهد داشت. شناسایی شایستگی‌های اصلی یک گام حیاتی در برنامه‌ریزی استراتژیک است و فناوری اطلاعات بخش کلیدی در توسعه یک برنامه استراتژیک مؤثر است. 

بیشتر بخوانید: تعریف استراتژی زنجیره تأمین چیست؟ انواع مدیریت زنجیره تأمین چگونه اجرا می شوند؟

اهمیت شایستگی های اصلی

چرا باید به شناسایی شایستگی های اصلی شرکت خود اهمیت داد؟ درک اینکه کسب‌وکار شما در کجا برتری دارد می‌تواند به شما کمک کند تا نحوه تخصیص منابع و بهره‌برداری از مزایای ذاتی خود را تعیین کنید. همچنین به شما حس می‌کند که کدام پروژه‌ها را باید بر اساس میزان همسو بودن آن‌ها با نقاط قوت خود دنبال کنید. در سطح روزمره، شناخت شایستگی های اصلی به شما ایده می‌دهد که در کجا باید آموزش‌هایی را ارائه دهید که از آن‌ها بهره‌برداری کند. علاوه بر این، خواهید دانست که کدام وظایف را می‌توانید برای به حداکثر رساندن کارایی داخلی، برون‌سپاری کنید. شایستگی های اصلی شما حتی به عنوان پایه و اساس برندسازی شرکت شما عمل می‌کنند – دریابید که چه چیزی در حال حاضر با مشتریان صحبت می‌کند و دقیقاً خواهید دانست که روی چه چیزی باید بسازید. ویژگی‌های بی‌شماری وجود دارد که ممکن است شایستگی های اصلی شرکت شما را تشکیل دهند. برخی از مثال‌ها عبارتند از:

  • قابلیت اطمینان
  • نوآوری
  • انعطاف‌پذیری
  • حضور آنلاین برتر
  • هدف‌گیری مشتری
  • تحویل محتوا

ممکن است بتوانید بسیاری از این توانایی‌ها را در شرکت خود شناسایی کنید، اما این بدان معنا نیست که باید آن‌ها را به طور خودکار به لیست شایستگی های اصلی خود اضافه کنید. برای واجد شرایط بودن، باید یک عاملی باشد که شرکت شما در آن مهارت استثنایی داشته باشد.

بیشتر بخوانید: برنامه استراتژیک فناوری اطلاعات (IT)

درک چارچوب VRIO

علاوه بر عوامل ذکر شده در بالا، شایستگی اصلی نیز در مقیاسی به نام چارچوب VRIO اندازه‌گیری می‌شوند. VRIO مخفف ارزش، نادر بودن، تقلیدناپذیری و سازمان یافتگی است؛ این مخفف معیارهای استفاده‌شده برای سنجش منابع، شایستگی ها و قابلیت های داخلی برای تعیین مزیت رقابتی یک شرکت را نشان می‌دهد. هنگامی که هر چهار معیار برآورده شوند، این نشانه‌ای است که توانایی‌های شما به شما یک مزیت پایدار نسبت به رقبا داده است.

شایستگی های اصلی در عمل 

برای درک واقعی ارزش استراتژیک شایستگی های اصلی، کمک می‌کند به شرکت‌هایی نگاه کنید که از آن‌ها بهره‌برداری کرده‌اند. در اینجا برخی از برندهایی که مزایای منحصر به فرد خود را به موفقیت جهانی تبدیل کرده‌اند، آورده شده است.
نتفلیکس (Netflix):
مهارت‌های اصلی غول استریمینگ شامل موارد زیر است:

  • نوآوری: نتفلیکس مدت‌هاست که به عنوان یکی از اولین شرکت‌هایی که استریم ویدیو را به یک پدیده جهانی تبدیل کرد، در خط مقدم صنعت خود قرار دارد.
  • ارزش برند: این شرکت عمدتاً به دلیل شناخت قوی برند و تبلیغات دهان به دهان برجسته باقی مانده است.
  • ترکیب محصول: کاربران نتفلیکس علاوه بر محتوای تولید خود، به تقریباً ۱۵۰۰۰ عنوان در ۳۰ زبان دسترسی دارند.

استارباکس (Starbucks):
استارباکس که در سال ۱۹۷۱ در سیاتل تأسیس شد، به لطف شایستگی های اصلی مانند موارد زیر به بزرگترین زنجیره قهوه جهان تبدیل شده است:

  • ترکیب محصول: استراتژی‌های تمایز محصول این زنجیره فرهنگ مصرف منحصر به فردی را برای آن ایجاد کرده است.
  • خدمات مشتری: بخشی از برندسازی شرکت، «تجربه استارباکس» است که آن را از خدمات معمولی رقبا متمایز می‌کند.
  • ارزش‌های قوی: حمایت صریح استارباکس از منابع انسانی به آن کمک کرده است تا روابط قوی با تامین‌کنندگان بین‌المللی ایجاد کند.

بیشتر بخوانید: تجزیه و تحلیل VRIO

شایستگی های اصلی

آیا مهارت‌های اصلی در صنایع مختلف به یک اندازه ارزشمند هستند؟

آنچه برای یک صنعت کار می‌کند ممکن است برای صنعت دیگر به خوبی کار نکند. به عنوان مثال، تعالی در تخصص‌های پزشکی و مراقبت از بیمار احتمالاً در یک کلینیک ارزشمندتر از یک شرکت بازاریابی است. انتخاب شایستگی های اصلی که با صنعت شما همسو هستند یکی از راه‌های ایجاد یک پایه قوی برای رشد است.

یک شرکت باید چند شایستگی اصلی داشته باشد؟ 

هیچ محدودیتی برای تعداد شایستگی های اصلی که یک شرکت ممکن است داشته باشد وجود ندارد. با این حال، هر چه شرکت شما شایستگی های اصلی بیشتری داشته باشد، احتمال بیشتری وجود دارد که خود را از رقبا متمایز کنید.

شایستگی های اصلی چگونه با برند یک شرکت متفاوت است؟

در حالی که برندسازی خوب نیز می‌تواند کسب‌وکار شما را منحصر به فرد کند، بیشتر بر ایجاد هویتی برای مشتریان متمرکز است تا بتوانند آن را بشناسند و به آن پاسخ دهند. علاوه بر این، شایستگی های اصلی تصمیم‌گیری را برای سایر استراتژی‌های شرکت، از جمله برندسازی، هدایت می‌کنند.

بیشتر بخوانید: تخصیص منابع

آیا یک شرکت می‌تواند شایستگی های اصلی خود را تغییر دهد؟

انتخاب شایستگی های اصلی که منعکس‌کننده نقاط قوت ذاتی شرکت شما باشد مهم است. با این حال، آن‌ها ثابت نیستند. با رشد کسب‌وکار شما، ارزیابی مجدد شایستگی های اصلی، افزودن موارد جدید یا تنظیم موارد موجود در صورت نیاز بسیار مفید است.

تفاوت بین شایستگی های اصلی و ارزش‌های اصلی چیست؟

شایستگی های اصلی مهارت‌ها و انگیزه‌هایی هستند که رفتار یک سازمان را هدایت می‌کنند. از سوی دیگر، ارزش‌های اصلی باورها یا ایده‌هایی هستند که همه اعضای سازمان برای تعریف هدف کلی خود از آن‌ها استفاده می‌کنند.

جهت ارتقاء سطح کیفی مقالات و تکمیل مباحث مربوط لطفا نظرات و دیدگاههای خود را در پایان این مقاله درج کنید، همچنین چند مقاله مرتبط با موضوع شایستگی اصلی برای مخاطبان سایت شریف استراتژی به اشتراک گذاشته شده است. شما میتوانید با ارائه درخواست مشاوره از طریق ارسال فرم، مشاوره رایگان در خصوص کسب و کار خود دریافت نمایید. پس از ارسال درخواست، کارشناسان شریف استراتژی در اسرع وقت با شما تماس خواهند گرفت.

0 پاسخ
دیدگاه خود را ثبت کنیدتمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *