ایجاد ارزش مشترک چیست؟

در مقاله زیر قصد داریم ایجاد ارزش مشترک را بررسی کنیم. ابتدای امر مقدمه ای از ابزار های مربوطه خواهیم داشت. سپس نحوه استفاده و بکارگیری ایجاد ارزش مشترک در کسب وکارها را شرح میدهیم. پس از مطالعه مقاله شما میتوانید تعریف ایجاد ارزش مشترک و کاربرد آن را در کسب وکارهای مختلف شرح دهید.

 

ابزار ایجاد ارزش مشترک چیست؟

بسیاری از شرکت ها صرفاً به مسئولیت اجتماعی شرکت (“CSR“) پرداخته اند. آنها آن را جدا از هدف کلان واقعی خود یعنی ایجاد ارزش سهامداران می دانند و به صورت داوطلبانه به آن ملحق می شوند. بنابراین، مایکل پورتر و مارک کرامر در دو مقاله تأثیرگذار در سال‌های ۲۰۰۶ و ۲۰۱۱ استدلال کردند، که در آن مفهوم ایجاد ارزش مشترک را ، تلاقی بین حداکثر کردن ارزش سهامداران و متعادل کردن منافع سهامداران معرفی کردند. آنها بر این باورند که زمان آن فراتر از مبادلات آشکار است و CSR را با هسته اصلی خلق ارزش در هم می آمیزند:
مفهوم ارزش مشترک . . تشخیص می دهد که نیازهای اجتماعی، نه فقط نیازهای اقتصادی متعارف، بازارها را تعریف می کنند. همچنین تشخیص می‌دهد که آسیب‌ها یا ضعف‌های اجتماعی اغلب هزینه‌های داخلی را برای شرکت‌ها ایجاد می‌کنند – مانند اتلاف انرژی یا مواد خام، حوادث پرهزینه، و نیاز به آموزش اصلاحی برای جبران نارسایی‌های آموزشی. و پرداختن به آسیب‌ها و محدودیت‌های اجتماعی لزوماً هزینه‌ها را برای شرکت‌ها افزایش نمی‌دهد، زیرا آنها می‌توانند با استفاده از فناوری‌های جدید، روش‌های عملیاتی و رویکردهای مدیریتی نوآوری کنند و در نتیجه بهره‌وری خود را افزایش دهند و بازارهای خود را گسترش دهند.

بیشتر بخوانید:ایجاد تعادل بین منافع ذینفعان (مسئولیت اجتماعی شرکت) به چه معناست؟

 

نحوه استفاده از ایجاد ارزش مشترک چگونه است؟

ایجاد ارزش مشترک تا حدی صرفاً بسته بندی مجدد ابزارهایی است که در بالا در مورد به حداکثر رساندن ارزش سهامداران و متعادل کردن منافع ذینفعان ذکر کردیم، اما نویسندگان ادعا می کنند که فراتر از ترکیب اهداف متضاد می روند. آنها معتقدند ایجاد ارزش مشترک باید بخشی از ارزش ها و فرهنگ شرکت باشد. مدل آنها تقریباً با همان انتقاداتی روبرو است که در بالا در ابزار ۱۰ در مورد تعادل منافع ذینفعان مورد بحث قرار گرفت. منتقدان استدلال می کنند که ایجاد مدل ارزش مشترک زمانی به خوبی کار می کند که دستیابی به اهداف محیطی یا اخلاقی با حداکثر کردن ارزش سهامداران هماهنگ باشد، اما از آنجایی که شرکت به هر حال هدف دوم را دنبال می کند، ایجاد یک مدل ارزش مشترک عملاً بی ربط می شود. این مشکل زمانی به وجود می آید که اهداف اخلاقی یا محیطی با حداکثر کردن ارزش سهامداران در تضاد باشد و ایجاد یک مدل ارزش مشترک کمک چندانی به حل این تضاد می کند. به نفع بقای بلندمدت شرکت، منتقدان استدلال می‌کنند که چنین تضادهایی باید به نفع حداکثر کردن ارزش سهامداران حل شود. با این وجود، حتی منتقدان نیز از انگیزه‌ای که این مدل و مدل‌های مشابه برای بازبینی فرصت‌های محصول/بازار به نفع اهداف ارزشمندی مانند فقرزدایی، پایداری یا بهبود محیط‌زیست داده است، استقبال می‌کنند. مثالها عبارتند از:
● توسعه زنجیره تامین شیر کم هزینه توسط نستله در هند به نفع فقرای روستایی
● تخیل اقتصادی، تعهد جنرال الکتریک به تصور و ایجاد راه حل های نوآورانه برای چالش های زیست محیطی امروزی و در عین حال رشد اقتصادی، درآمدی بالغ بر ۲۰۰ میلیارد دلار در ۱۰ سال اول از زمان آغاز به کار در سال ۲۰۰۵ به دست آورد و لوکوموتیو جدید ردیف ۴ آن باید انتشار گازهای گلخانه ای را بیش از ۷۰ درصد از تکنولوژی ردیف ۳ کاهش دهد.
مارکس اند اسپنسر و بنیاد شل یک سرمایه گذاری مشترک کمک های تجاری در آفریقای جنوبی برای سرمایه گذاری ۱ میلیون دلاری در سال برای کمک به ۳۰۰۰ کشاورز برای رشد، برداشت و صادرات گل های عجیب و غریب ایجاد کردند.
در هر یک از این موارد، منتقدان بدون شک مخالفت می‌کنند که شرکت‌های درگیر به حداکثر رساندن ارزش سهامداران، البته با هدف قرار دادن هوشمندانه فرصت‌های ویژه نوآورانه که اتفاقاً باعث بهبود منافع عمومی نیز می‌شود، بوده‌اند.

بیشتر بخوانید:به حداکثر رساندن ارزش سهامداران چیست؟

 

چه زمانی از ایجاد ارزش مشترک استفاده کنید

استفاده از آن را به عنوان جایگزینی برای ابزارهای ذکر شده در بالا در نظر بگیرید که ارزش سهامداران (ابزار ۹) را به حداکثر می رساند و منافع ذی نفعان را متعادل می کند (ابزار ۱۰) – به شکل ۱۱.۱ مراجعه کنید.

بیشتر بخوانید:تعیین اهداف کلان بلند مدت به چه معناست؟

 

چه زمانی باید مراقب بود

تضادها به وجود می آیند و باید تصمیماتی برای به اشتراک گذاشتن ارزش ایجاد شده اتخاذ شود. آیا ارزش باید به مردم تعلق گیرد، منافع اجتماعی یا محیطی، یا سهامداران؟ حل و فصل مبادلات، ایجاد ارزش مشترک یا ترکیبی از اهداف به حداکثر رساندن ارزش سهامداران و متعادل کردن منافع ذینفعان، کمتر دشوار نخواهد بود.

شکل ۱۱.۱ ایجاد ارزش مشترک

نمودار ایجاد ارزش مشترک

 

جهت ارتقاء سطح کیفی مقالات و تکمیل مباحث مربوطه، لطفا نظرات و دیدگاههای خود را در پایان این مقاله درج کنید، همچنین چند مقاله مرتبط با موضوع ایجاد ارزش مشترک برای مخاطبان سایت شریف استراتژی به اشتراک گذاشته شده است.

0 پاسخ
دیدگاه خود را ثبت کنیدتمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *