چرخه عمر صنعت

چرخه عمر صنعت

در این مقاله به موضوع چرخه عمر صنعت پرداخته ایم. در این زمینه علاوه بر ارائه تعریفی از چرخه عمر صنعت، مراحل آن را نیز به تفضیل شرح داده ایم. در ادامه مثال هایی در زمینه چرخه عمر صنعت ذکر شده اند که به فهم هر چه بیشتر مطالب کمک خواهد کرد. در نهایت به دلایل اهمیت و مراحلی برای طولانی تر شدن چرخه عمر صنعت پیشنهاد خواهیم کرد. در آخر نیز می توانید دیدگاه ها و نظرات خود را با دیگران به اشتراک بگذارید.

مقدمه ای بر چرخه عمر صنعت

مشاغل می توانند سال ها در یک صنعت فعالیت کنند، اما محیط رقابتی آنها ممکن است با گذشت زمان تغییر کند؛ این بدان معناست که یک کسب‌ و کار ممکن است مزیت رقابتی و مشتریان خود را از دست بدهد، در حالی که کسب‌ و کار دیگری ممکن است تقاضای بیشتری برای محصولات یا خدمات خود داشته و درآمد و سود خود را افزایش دهد. کسب اطلاعات بیشتر در مورد چرخه‌های عمر صنعت و روندهای صنعت می‌تواند به شما در تصمیم‌گیری‌های کسب و کاری بهتر یاری رساند و به یک شرکت در تداوم فعالیت خود در یک حوزه خاص کمک کند. در این مقاله، ما در مورد چرخه عمر صنعت، مراحل مختلف آن و نکات مختلف برای حفظ عملیات یک شرکت در یک زمینه مشخص صحبت می‌کنیم.


چرخه عمر صنعت چیست؟


صنایع، مانند محصولات و کسب‌ و کارها، در نقاط خاصی از تاریخ ظهور کرده و در نهایت افول می‌کنند؛ دوره زمانی بین آغاز و زوال نهایی (در صورت وجود) چرخه حیات صنعت است. درک اینکه یک صنعت در کدام مرحله از چرخه حیات خود قرار دارد، برای تحلیلگران مالی، کارآفرینان و سایر ذینفعان مهم است، زیرا آن‌ها به دنبال ارزیابی چشم‌انداز رقابتی و توانایی یک شرکت در رشد، تولید سود و تولید جریان نقدینگی آزاد هستند. چرخه حیات صنعت با مرحله راه‌اندازی آغاز می‌شود و با زوال پایان می‌یابد. در واقع چرخه عمر صنعت دوره‌ای است که یک کسب‌ و کار در یک حوزه خاص فعالیت می‌کند و این چرخه شامل پنج مرحله است که روند شروع فعالیت‌های کسب و کاری یک شرکت، سازگاری با محیط کسب و کار در حال تغییر و بلوغ به یک شرکت موفق را ترسیم می‌نماید. این مراحل همچنین نشان می‌دهند که چگونه تقاضا برای محصول یا خدمات شرکت با گذشت زمان تغییر می‌کند، که نشان‌دهنده موفقیت یا شکست کسب‌ و کار است. چرخه عمر زمانی پایان می‌یابد که کسب‌ و کار به پایان عمر خود برسد و در نهایت عملیات خود را متوقف کند. این چرخه می‌تواند ماه‌ها، سال‌ها یا حتی دهه‌ها طول بکشد که ممکن است بسته به صنعت متفاوت باشد.

بیشتر بخوانید: مزیت رقابتی چیست؟

 

درک چرخه عمر صنعت


تعریف جهانی برای مراحل مختلف چرخه حیات صنعت وجود ندارد، اما معمولاً می‌توان آن را به مراحل معرفی، رشد، ترقی، بلوغ و افول تقسیم کرد. چرخه‌های حیات در همه جنبه‌های زندگی وجود دارند. چرخه حیات صنعت می‌تواند به جوانی، بی‌تجربگی و عزم راسخ (توسعه)، یادگیری (رشد)، بهبود و گسترش اجتماعی (ترقی)، دستاورد و تحقق (بلوغ) و کاهش توانایی رقابت، پیروزی و شکوفایی (افول) مرتبط باشد. طول نسبی هر مرحله از چرخه حیات صنعت می‌تواند در بین صنایع بسیار متفاوت باشد. مدل استاندارد معمولاً با کالاهای تولیدی سروکار دارد، اما اقتصاد خدمات امروزه می‌تواند عملکردی متفاوت داشته باشد، به‌ویژه در حوزه فناوری ارتباطات اینترنتی.

بیشتر بخوانید: تعریف دقیق ذی نفع یا ذینفعان چیست؟ تحلیل ذینفعان در سازمان و پروژه چگونه انجام می شود؟

 

مراحل چرخه عمر صنعت چیست؟

در اینجا مراحل مختلفی که یک کسب‌ و کار ممکن است در طول چرخه عمر خود تجربه کند، آورده شده است:

 

توسعه

مرحله ای است که در آن یک فناوری یا محصول جدید به بازار معرفی می شود، در این مرحله، یک کسب‌ و کار شروع به فعالیت در یک صنعت می‌کند و به دنبال فرصت‌هایی برای رشد و کسب سهم بازار است. در اینجا، کسب‌ و کارها تقاضای ثابتی برای محصولات و خدمات خود ندارند، بنابراین استراتژی‌های آنها ممکن است بر درک مشتریان بالقوه خود برای یافتن راه‌هایی برای پاسخگویی به نیازهای آنها متمرکز شود. آنها همچنین ممکن است بر حفظ فعالیت‌های خود، ارزیابی شرایط بازار و غلبه بر چالش‌ها و ریسک‌های اولیه تمرکز کنند. با انجام این کار، آنها می‌توانند از تعطیلی کسب‌ و کار در مرحله اولیه جلوگیری نموده، فرصت‌های جدیدی را شناسایی کنند که ممکن است به آنها در رشد سریع‌تر یاری رساند و هزینه‌ها را برای بهبود عملکرد مالی خود کاهش دهند. مرحله معرفی همچنین به کسب‌ و کارهای جدید اجازه می‌دهد تا نوآوری کنند و فناوری‌های جدید کم‌هزینه را معرفی نمایند که شرکت‌های بزرگ‌تر ممکن است به دلیل عدم توانایی در کنار آمدن با تقاضای بالای خود از آنها استفاده نکنند. این کسب‌وکارهای جدید همچنین می‌توانند به دنبال مشتریانی با نیازهای خاص باشند که شرکت‌های بزرگ‌تر نمی‌توانند آنها را برآورده کنند، زیرا این مصرف‌کنندگان ممکن است بخش کوچکی از بازار کلی آنها را تشکیل دهند. معمولاً در این مرحله، شرکت‌ها تلاش‌های خود را بر تولید یک یا دو کالا یا خدمات و بازاریابی آن محصولات برای افزایش آگاهی از برند و ایجاد پایگاه مشتری متمرکز می‌کنند.

 

رشد

در مرحله رشد، شرکت‌ها شروع به افزایش پایگاه مشتری خود می‌کنند، سفارش‌های بیشتری از مشتریان فعلی خود دریافت نموده و درآمد و سود خود را افزایش می‌دهند. در اینجا، آنها می‌توانند سطوح جریان نقدی مثبت را مشاهده کنند که ممکن است آنها را به سرمایه‌گذاری در محصولات، گسترش‌ها و امکانات جدید تشویق نماید. با رشد آنها، آنها همچنین می‌توانند هزینه بیشتری را برای کمپین‌های بازاریابی و ابتکارات خدمات مشتری برای افزایش مشتریان وفادار و ترغیب مشتریان جدید برای شرکت خود صرف کنند. در این مرحله، شرکت‌ها تمایل دارند مزایای بیشتر و محصولات مکمل را به مشتریان خود ارائه دهند و این مزایا را به یک ارزش پیشنهادی بالاتر متصل کنند. با مشاهده روند واضح رشد و سودآوری و افزایش تقاضا برای محصولات و خدمات خود، آنها می‌توانند قیمت‌های خود را افزایش دهند. در اینجا، کسب‌ و کارهای بزرگ‌تر می‌توانند روند موفقیت شرکت‌های در حال رشد را متوجه شوند و شروع به پیگیری عملیات، سهم بازار و استراتژی‌های قیمت‌گذاری آنها کنند. آنها این کار را برای مطالعه چگونگی تأثیر این شرکت‌ها بر کسب‌ و کار خود و بهبود موقعیت رقابتی خود انجام می‌دهند. شرکت‌های بزرگ‌تر همچنین می‌توانند کمپین‌های بازاریابی تهاجمی‌تری را برای جلوگیری از دست دادن مشتریان به رقبا کوچک‌تر راه‌اندازی نمایند، که ممکن است آنها را به کاهش قیمت‌های خود تشویق کند.

بیشتر بخوانید: بیانیه چشم انداز

 

ترقی

در این مرحله، پس از رشد سریع، بازار به نقطه اشباع می رسد و رقابت به شدت افزایش می یابد. شرکت‌ها ممکن است پایگاه مشتری ثابت و تقاضای پایدار برای محصولات یا خدمات خود را ببینند. در اینجا، یک شرکت دارای یک موقعیت بازار مشخص است که رقبا آن را تشخیص می‌دهند و سعی دارند آن را تکرار کنند. به دلیل ارزش سهم بازار و جریان نقدی ثابت آن، شرکت‌های بزرگ‌تر ممکن است سعی کنند شرکت‌های تثبیت‌شده را خریداری نموده یا با آنها ادغام شوند تا مزیت رقابتی خود را در صنعت خود افزایش دهند. این بدان معناست که برخی از شرکت‌ها ممکن است در طول این مرحله از بازار ناپدید شوند یا بزرگ‌تر از آنچه بودند شوند، که ممکن است به آنها در گسترش عملیات و دستیابی به بازارهای جدید کمک کند. اگر یک شرکت تثبیت شده به بازار جدیدی وارد شود، ممکن است برای رقبا در آن حوزه چالش ایجاد کند، زیرا شرکت ممکن است منابع کافی برای ورود موفق به بازار داشته باشد. این ممکن است رقابت را به استفاده از استراتژی‌های بازاریابی تهاجمی‌تر، بررسی پیشنهادات محصول خود برای شناسایی نقاط ضعف و کاهش قیمت‌ها برای جلوگیری از از دست دادن مشتریان به شرکت جدید تشویق کند.

 

بلوغ

این مرحله نشان دهنده نقطه اشباع صنعت است که ممکن است برخی از توافقات بین بازیگران اصلی صنعت را برای جلوگیری از هرگونه همپوشانی یا تضاد قابل توجهی که ممکن است کل کسب‌ و کار آنها را به خطر بیندازد، ایجاد کند. این توافقات، که می‌تواند ضمنی باشد، همچنین می‌تواند بر انجام برخی اقدامات برای جلوگیری از ورود رقبای جدید به بازار متمرکز شود. در طول این مرحله، شرکت‌های تثبیت‌شده ممکن است از استراتژی‌های بازاریابی، مدل‌های قیمت‌گذاری و تکنیک‌های خدمات مشتری مشابه برای حفظ سهم بازار و محافظت از مشتریان موجود خود استفاده کنند. با انجام این کار، آنها می‌توانند از رقابت بین خود جلوگیری کرده و سطوح فعلی تسلط بازار خود را حفظ کنند. در این مرحله، مصرف‌کنندگان محصولات و خدمات شرکت‌ها را به خوبی می‌شناسند و شرایط، ضوابط و قیمت‌های آنها را می‌پذیرند. این به این دلیل است که شرکت‌های بالغ می‌توانند قیمت‌ها و مزایایی را ارائه دهند که ممکن است رقبای جدید بدون خطرپذیری در حیات کسب و کاری خود نتوانند با آن مطابقت کنند. این بدان معناست که شرکت‌های تثبیت‌شده ممکن است از سود بالا، جریان نقدی و ثبات مالی برخوردار باشند.

 

افول

مرحله افول چرخه عمر شامل شرکت‌هایی است که با نرخ‌های رشد منفی، رکود، سطوح جریان نقدی منفی، ورشکستگی و انحلال مواجه هستند. آنها ممکن است به دلایل مختلفی مانند عدم نوآوری، مشکلات سازمانی داخلی، کاهش بازار یا تغییرات نظارتی با این شرایط مواجه شوند. برای جلوگیری از کاهش، برخی از شرکت‌ها ممکن است با دیگران ادغام شوند، رقبای رو به افول را خریداری کنند یا کسب و کار خود را برای بهبود عملکرد و کاهش هزینه‌ها بازسازی کنند. شرکت‌ها همچنین ممکن است به دلیل سطوح بالای بدهی، عدم سودآوری، کاهش فروش، کنترل‌های مالی ضعیف یا رقابت بیش از حد بازار وارد این مرحله شوند. اگر رقابت زیادی در بازار وجود داشته باشد، شرکت‌ها ممکن است هزینه‌های بازاریابی خود را افزایش، تولید را کاهش و قیمت‌ها را تغییر دهند تا مصرف‌کنندگان را جذب کنند. این اقدامات می‌تواند باعث کاهش سوددهی و سهم بازار آنها شود که می‌تواند منجر به کاهش ارزش بازار آنها شود. احتمالاً شرکت‌های در این مرحله ناپدید می‌شوند یا بخشی از یک سازمان بزرگ‌تر خواهند شد.

بیشتر بخوانید: ادغام و تملک

 

چرخه عمر صنعت

 

مثال‌ها

 

  • مرحله توسعه

برخی از صنایع در مرحله توسعه عبارتند از صنعت هوش مصنوعی (AI)، صنعت خودروهای خودران و صنعت واقعیت مجازی (Virtual Reality).

 

  • مرحله رشد

کوکاکولا (Coca Cola) نمونه‌ای از یک بازمانده باهوش چرخه عمر است. در کشورهای غربی، این شرکت در مرحله بلوغ در نظر گرفته می‌شود زیرا بازار آن فضایی برای گسترش ندارد. اما توانایی آن در تغییر کارآمد و مؤثر کسب‌ و کار خود برای خدمت به جمعیت‌های عظیم در آسیا، آن را در مرحله رشد نیز قرار می‌دهد.

  • ترقی

از دهه ۱۹۶۰ تا ۱۹۸۰ صنعت خودرو سازی وارد مرحله ترقی شد.

 

  • مرحله بلوغ

در ایالات متحده، صنایع بالغ شامل غذا و کشاورزی، معدن و خدمات مالی هستند. شرکت‌هایی مانند اپل (Apple)، اینتل (Intel)، آی بی ام (IBM) و پروکتر اند گمبل (Procter & Gamble) به‌عنوان شرکت‌های مرحله بلوغ در نظر گرفته می‌شوند.

 

  • مرحله افول

تحقیقات خاص تجزیه و تحلیل درآمد نشان می‌دهد که سریع‌ترین صنایع رو به افول در ایالات متحده عبارتند از: تولید آهن و فولاد، توزیع گاز طبیعی، حفاری نفت و استخراج گاز.

بیشتر بخوانید: تعریف نوآوری چیست؟ مدیریت نوآوری چگونه انجام می‌شود؟

 


آیا چرخه  صنعت برای همه کسب‌وکارها اعمال می‌شود؟


در نهایت، بله. با این حال، مراحل مجزا ممکن است متفاوت رخ دهند و بسته به یک کسب‌ و کار و صنعت آن، مدت‌زمان متفاوتی داشته باشند.

 


چرا چرخه عمر صنعت مهم است؟


برای شرکت‌ها، مراحل چرخه عمر مهم هستند زیرا می‌توانند استراتژی‌ها و اقدامات مربوط به فروش، تحقیق، هزینه‌ها، رقابت و موارد دیگر را هدایت کنند. برای سرمایه‌گذاران، درک چرخه‌های عمر و مرحله‌ای که یک صنعت یا کسب‌ و کار در آن قرار دارد می‌تواند به آن‌ها در تصمیم‌گیری برای ورود یا خروج از یک سرمایه‌گذاری کمک کند.

 


چه چیزی می‌تواند چرخه حیات صنعت را طولانی کند؟


کارایی تولید، توسعه‌های جدید که صنعت و یا کسب‌وکار را برای دستاوردهای بیشتر آماده می‌کنند، مدیریت مؤثر، فناوری‌های جدید که به درستی مهار می‌شوند و توسعه پایدار پایگاه مشتری و روابط می‌توانند همگی به حفظ مراحل رشد و بلوغ کمک کنند.

بیشتر بخوانید: ابتکارات استراتژیک

چارچوب چرخه عمر صنعت

نکاتی برای طولانی کردن چرخه عمر صنعت

در اینجا چند نکته وجود دارد که می‌توانید برای کمک به طولانی کردن این چرخه‌های عمر و دستیابی به نتایج دلخواه ارزیابی کنید:

  1. تبدیل شدن به یک متخصص صنعت

یادگیری همه چیز در مورد یک صنعت می‌تواند به شما کمک کند تا به یک مشاور ارزشمند برای شرکت‌ها تبدیل شوید و به آنها در تصمیم‌گیری آگاهانه در مورد کسب‌ و کار خود کمک کنید. شما در مورد فناوری‌های موجود و آینده، روندهای مالی، بهترین شیوه‌ها، مقررات فعلی و آینده و رقبا موجود اطلاعات کسب می‌کنید. همچنین می‌توانید مطالعات موردی را تحقیق نموده تا درک بهتری از نحوه توسعه یک صنعت خاص و استراتژی‌هایی که سایر شرکت‌ها برای موفقیت در آن استفاده کرده‌اند، به دست آورید.

  1. نظارت بر رفتار و روند مصرف‌کننده

پیگیری رفتار مصرف‌کنندگان می‌تواند به شما در درک نیازها و ترجیحات آنها و پیش‌بینی هرگونه تغییر در تقاضای محصول یا خدمات کمک کند. همچنین می‌توانید از این اطلاعات برای ایجاد کمپین‌های بازاریابی موفق‌تر، بهبود تجربیات خدمات مشتری و تصمیم‌گیری بهتر در طراحی و بسته‌بندی محصول استفاده کنید. با انجام این کار، می‌توانید به یک شرکت کمک کنید تا از ورود به مرحله افول جلوگیری نماید، چرخه عمر خود را طولانی کرده و سوددهی و سهم بازار خود را حفظ کند. می‌توانید رفتار مصرف‌کننده را از طریق نظرسنجی، رسانه‌های اجتماعی، گروه‌های تمرکز و مصاحبه تحقیق کنید.

  1. تحقیق در مورد برند

تحقیق در مورد یک برند می‌تواند به شما در شناسایی نقاط قوت و ضعف آن و درک نحوه درک مشتریان از آن کمک کند. این اطلاعات می‌تواند برای شناسایی مناطقی که شرکت می‌تواند تلاش‌های بازاریابی خود را تقویت کند، پیشنهادات محصول خود را تغییر دهد، خدمات مکمل بیشتری ارائه دهد یا حتی عملیات خود را گسترش دهد، مفید باشد. می‌توانید با بررسی ارزش‌گذاری، مخاطب و رقبا، برند را تحقیق کنید. سپس می‌توانید نحوه عملکرد برند را در طول زمان و اینکه چه رقبایی پیشنهادات بهتری را در همان بازار ایجاد کرده‌اند، مقایسه کنید. با انجام این کار، می‌توانید به یک شرکت کمک کنید تا آگاهی از برند را افزایش دهد و از دست دادن مشتریان به رقبا جلوگیری نماید.

نکته: به دنبال نوآوری در صنعت باشید

یکی از موثرترین راه‌ها برای حفظ رقابت و سودآوری یک کسب‌وکار، نوآوری و سازگاری مداوم با آخرین فناوری‌ها است. می‌توانید فناوری‌های آینده را که می‌توانند به یک شرکت در حفظ رقابت کمک کنند، تحقیق کنید یا حتی رهبری فعلی شرکت را متقاعد نمایید که در فناوری جدید سرمایه‌گذاری کند. شرکت می‌تواند این کار را با ایجاد یک بخش برای تمرکز بر تحقیق و توسعه نرم‌افزارها یا کالاهای جدیدی که می‌تواند به تغییر نحوه عملکرد کسب‌ و کارها در صنعت کمک کند، انجام دهد. همچنین می‌تواند با ایجاد یک اتحاد با توسعه‌دهندگان فناوری و نوآوران صنعت این کار را انجام دهد.

بیشتر بخوانید: برنامه استراتژیک فناوری اطلاعات (IT)


در نهایت می توان گفت چرخه عمر صنعت به مراحل وجودی که یک صنعت یا کسب‌ و کار تجربه می‌کند، از آغاز تا پایان آن، اشاره دارد. مراحل آن عبارتند از توسعه، رشد، ترقی، بلوغ و افول. درک چرخه حیات می‌تواند به شرکت‌ها در مدیریت تصمیمات و فعالیت‌های عملیاتی و مالی خود کمک کند تا بتوانند خود را برای دستیابی به اهداف مهم آماده نمایند. این اهداف می‌تواند شامل تحقیق و توسعه محصول، سوددهی بهتر، اجرای فناوری نوآورانه، گسترش پایگاه مشتری و موارد دیگر باشد. درک اینکه یک شرکت در صنعت خود کجا قرار دارد و چگونه چرخه عمر آن صنعت ممکن است خطرات یا فرصت‌هایی را برای آن تیم مدیریتی ایجاد کند، برای درک واقعی یک کسب‌ و کار بسیار مهم است.

 

جهت ارتقاء سطح کیفی مقالات و تکمیل مباحث مربوط لطفا نظرات و دیدگاههای خود را در پایان این مقاله درج کنید، همچنین چند مقاله مرتبط با موضوع چرخه عمر صنعت برای مخاطبان سایت شریف استراتژی به اشتراک گذاشته شده است. شما میتوانید با ارائه درخواست مشاوره از طریق ارسال فرم، مشاوره رایگان در خصوص کسب و کار خود دریافت نمایید. پس از ارسال درخواست، کارشناسان شریف استراتژی در اسرع وقت با شما تماس خواهند گرفت.

0 پاسخ
دیدگاه خود را ثبت کنیدتمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *