بوم اعتبارسنجی چیست؟
در این مقاله به بررسی موضوع بوم اعتبار سنجی خواهیم پرداخت. ابتدای امر تعریفی از بوم اعتبار سنجی ارائه نموده ایم. در ادامه فرآیند تشکیل دهنده ی بوم اعتبار سنجی را مورد بررسی، شرح و تفصیل قرار داده ایم. در نهایت نیز می توان گفت با مطالعه این مقاله به فهم مناسبی در زمینه بوم اعتبار سنجی دست خواهید یافت. در آخر می توانید دیدگاه ها و نظرات خود را با دیگران به اشتراک بگذارید.
مقدمه ای بر بوم اعتبارسنجی
هدف فرآیند اعتبارسنجی، یادگیری هرچه بیشتر، در سریعترین زمان ممکن است. شما میخواهید کمترین زمان و تلاش را در این فرآیند صرف کنید، در حالی که حداکثر نتیجه را میگیرید. با این ذهنیت، شما باید آزمایشها را به صورت تکرارشونده اجرا کنید. بوم اعتبارسنجی سیستم عصبی مرکزی این فرآیند است. این کار با ارزش پیشنهادی که در حال حاضر دارید شروع میشود. این “بهترین حدس” فعلی شما در مورد اینکه مشتری شما کیست، چه مشکلی برای آنها حل میکنید و راهحل شما برای آن مشکل چیست، می باشد. نیازی نیست که این را بیش از حد پیچیده نمایید. کوچک شروع کنید، با سادهترین راهحل که میتوانید آزمایش نمایید. بهترین حدس فعلی شما بر اساس فرضیهها است. خطرناکترین فرضیه را پیدا کنید؛ آن فرضیهای که اگر اشتباه باشد، بهترین حدس شما را رد میکند. روشی برای آزمایش آن فرضیه انتخاب کنید و حداقل معیارهای موفقیت را تعریف کنید. این موارد را در گزارش آزمایش وارد نمایید و آزمایش را اجرا کنید. وقتی صحبت از روشهای آزمایش میشود، میتوانید از مواردی مانند اکتشاف، ارائه یا حتی یک مدل مباشر استفاده کنید. در این مقاله به شرح و تفصیل بوم اعتبارسنجی می پردازیم.
بوم اعتبار سنجی چیست؟
بخش نهایی چرخه یادگیری-ساخت-اندازه گیری، بخش اندازه گیری است. ایده اصلی این بخش این است که مقایسه نتیجه واقعی محصول با آنچه فرض شده، ضروری است. برای آزمایش این نظریه، از ابزار بوم اعتبارسنجی استفاده می شود. این ابزار به شما کمک می کند تا پیشرفت توسعه محصول را پیگیری کنید و روی آنچه واقعاً برای محصول توسعه یافته و ایده کسب و کار مهم است تمرکز کنید. مسیر مبتنی بر مدل اعتبارسنجی، فرآیندی مفهومی است که گامبهگام روند اعتبارسنجی یک محصول یا خدمت جدید را از طریق نظارت بر تمام مراحل آزمایشهای نمونه اولیه، ساختار میدهد. بوم اعتبارسنجی برای اولین بار در سال ۲۰۱۲ توسط اش موریا (Ash Maurya) منتشر شد. یکی از جنبههای مثبت بوم اعتبارسنجی، تکرارپذیر بودن آن است. این بوم به شما اجازه میدهد تا در صورت عدم تطابق نمونه اولیه با معیارهای حداقل موفقیت، مراحل و آزمایشها را دوباره اجرا کرده و به چرخه اعتبارسنجی بازگردید. یکی از آخرین و مهمترین مراحل توسعهی یک محصول یا خدمت، اعتبارسنجی نمونه اولیه قبل از عرضهی آن به بازار است. مسیر مبتنی بر مدل اعتبارسنجی مبتنی بر بوم اش موریا، به دنبال بهینهسازی تلاشها در این مرحله و در نهایت، به حداکثر رساندن نتایج آزمایش نمونه اولیه، ترویج یادگیری بیشتر و ارزیابی مؤثر در کوتاهترین زمان ممکن است. سفرهی تحول استراتژیک مبتنی بر بوم اعتبارسنجی، دارای پنج نقطهی کلیدی است که باید برای تعریف هر یک از موضوعات اقتباسشده از روششناسی اصلی اش موریا، همراه با تیم اعمال شود. در واقع پس از تعریف فرضیه های اصلی، آزمایش ها باید طراحی شوند. قبل از توسعه آزمایش، باید از خود بپرسید؛ چه چیزی باید یاد بگیرم؟. طراحی آزمایش با تعریف فرضیه های اصلی کسب و کار آغاز می شود؛ چیزی که اگر تأیید نشود، ممکن است باعث شکست کسب و کار شود. پس از تعریف چند فرضیه اصلی، خطرناک ترین آنها انتخاب می شود. روش های تست ممکن شامل اکتشاف است که انجام مصاحبه با مشتری، جستجوی مشکلات و تلاش برای یافتن نقاط درد است.
بیشتر بخوانید: ارزش پیشنهادی چیست؟
فرآیند تشکیل دهنده بوم اعتبار سنجی ناب
بسیاری از ایدههای عالی شما در مراحل اولیه شکست خواهند خورد. کشف اینکه مشکلی که میخواهید حل کنید در واقع مشکلی نیست که کاربران را آزار میدهد، بسیار رایج است. اما با پشتکار و تکرار، در نهایت به یک ایده محصول معتبر خواهید رسید. هدف در طول فرآیند اعتبارسنجی ناب، به تعویق انداختن کارهای پرهزینه و زمانبر کدنویسی تا حد امکان در این فرآیند است. این بهترین راه برای تمرکز، کاهش هزینهها و افزایش شانس موفقیت در ترویج محصول است. یکی از بزرگترین خطرات ساخت یک محصول، ساختن محصول اشتباه است. شما ماهها و حتی سالها را صرف ساخت آن میکنید، فقط برای اینکه متوجه شوید نمیتوانید در ساخت آن موفق شوید. در این مورد، “ناب” به این معنی است که شما به سرعت در حال حرکت هستید تا بفهمید چه چیزی را میخواهید بسازید و چگونه میخواهید آن را با کمترین منابع ممکن بسازید. این منابع ممکن است شامل زمان، پول و تلاش باشد. روششناسی استارتآپ ناب توسط اریک رایس (Eric Ries) حمایت میشود که کتاب او، استارتآپ ناب (The Lean Startup)، تأثیر زیادی بر نحوه کار ما گذاشته است. چهار مرحله متمایز فرآیند اعتبارسنجی ناب را تشکیل میدهند. تنها پس از گذراندن هر چهار مرحله میتوانید مطمئن باشید که ایده محصول شما ارزش توسعه دارد. این چهار مرحله عبارتند از:
- مشکل را اعتبارسنجی کنید.
آیا این مشکلی است که ارزش حل کردن دارد؟ اگر کاربران فکر نمیکنند این یک مشکل عمده است، راهحل شما جذاب نخواهد بود.
- بازار را اعتبارسنجی کنید.
برخی از کاربران ممکن است موافق باشند که این مشکلی است که ارزش حل کردن دارد. اما آیا تعداد کافی از آنها وجود دارد که یک بازار برای محصول شما تشکیل دهند؟
- محصول را اعتبارسنجی کنید.
مشکل ممکن است وجود داشته باشد، اما آیا محصول شما واقعاً آن را حل میکند؟
- تمایل به پرداخت را اعتبارسنجی کنید.
ممکن است تقاضای بازار و محصول عالی وجود داشته باشد. اما آیا مردم واقعاً حاضرند دست به کیف پول خود بزنند و برای آن پول پرداخت کنند؟
اگر یک ایده چهار معیار را برآورده کند، چه میشود؟
اگر یک ایده هر چهار معیار اعتبارسنجی را برآورده کند، در صورت تمایل میتوانید مستقیماً به سمت توسعه محصول بروید! اما ممکن است به جای آن تصمیم بگیرید یک قدم عقبنشینی کنید. با کار کردن در فرآیند اعتبارسنجی ناب، مطمئناً نظرات زیادی از کاربران دریافت خواهید کرد. با این درک عمیقتر، ممکن است متوجه شوید که فرصت بزرگتری برای مقابله وجود دارد. در این صورت، میتوانید آزادانه تغییر جهت دهید، اگر این کار را انجام دهید، میتوانید فرآیند اعتبارسنجی ناب را با ایده محصول تغییر یافته و بهبود یافته خود تکرار کنید. در هر صورت، میتوانید مطمئن باشید که یک ایده قوی را به مرحله توسعه محصول میبرید.
بیشتر بخوانید:بوم فرضیات پر ریسک چیست؟
در این بخش هر یک از مراحل را مورد بررسی و تحلیل قرار خواهیم داد.
-
مشکل را اعتبارسنجی کنید
صرف نظر از اینکه چقدر به ایده محصول خود اطمینان دارید، ابتدا باید بفهمید که آیا این مشکل یک مشکل واقعی است که نیاز به حل دارد یا خیر. برای انجام این کار، بهترین گزینه شما صحبت مستقیم با کاربران بالقوه است. تمرکز در اینجا بر روی دریافت اعتبارسنجی کیفی ایده محصول است. ابتدا، با تعداد کمی از کاربران نمونهبرداری شده و نماینده شروع میکنیم و تأیید میکنیم که مشکل برای آنها وجود دارد. سپس، این را با کاربران بیشتر و در مقیاس بزرگتر بهینه و تأیید میکنیم. یادگیری که از این مصاحبهها میگیرید به شما اعتماد به نفسی را میدهد که برای پیشبرد ایده نیاز دارید. یا به شما نشان میدهد که باید ایده را تغییر دهید زیرا در مورد مشکلات واقعی زیربنایی بیشتر میآموزید. سه تکنیک توضیح داده شده در زیر برای استفاده جداگانه در نظر گرفته شدهاند، اما آنها مجموعهای از روشهایی را تشکیل میدهند که میتوانند تصویر بهتری از مشکلی که میخواهید اعتبارسنجی کنید، ارائه دهند.
تکنیک ۱: پیدا کردن پنج نفری که علاقه مند به محصول هستند
پیدا کردن حداقل پنج نفری که میگویند علاقهمند به استفاده از محصول فرضی شما هستند، نشانه معقولی است که نشان میدهد شما مشکلی دارید که ارزش حل کردن دارد. در حالی که این لزوماً تضمین نمیکند که مشکل واقعاً وجود دارد یا اینکه راهحل پیشنهادی شما خوب یا ارزشمند است، این سادهترین راه برای شروع اعتبارسنجی مشکلی است که شناسایی کردهاید. در اینجا مثالی از راب والینگ، خالق ابزاری برای بازاریابی ایمیلی به نام دیریپ (Drip) آورده شده است: میخواستم ۱۰ نفر پیدا کنم که حاضر باشند برای محصولی که تکمیل شده بود، مبلغ مشخصی پرداخت کنند. این باعث شد که به جای فکر کردن به ویژگیها، ایده را به ارزش اصلی آن کاهش دهم: یک دلیل واحد برای اینکه کسی حاضر باشد برای محصول به من پول بدهد. این را برداشتم و برای ۱۷ نفری که میشناختم یا حداقل شنیده بودم و ممکن بود درد مشابهی داشته باشند، ایمیل زدم. به این ترتیب، من نه تنها اولین مشتریان خود را داشتم که میتوانستند در مورد جزئیات نحوه کار دیریپ به من بازخورد دهند، بلکه شروع یک پایگاه اولیه از درآمد را داشتم که میتوانستم برای شروع رشد محصول از آن استفاده کنم. اگر بتوانید با این کاربران ارتباط خوبی برقرار کنید و اطلاعات تماس آنها را حفظ کنید، ممکن است حتی مایل باشند که پنج مشتری اول شما باشند.
تکنیک ۲: مصاحبه با کاربران
با نشستن با افراد و مصاحبه با آنها، احتمالاً چیزهای زیادی در مورد مشکل و کاربران خود خواهید آموخت. تمرکز در اینجا درک انگیزهها و نیازهای هر کاربر بالقوهای است که با او صحبت میکنید و استفاده از آن بازخورد برای بهبود محصول است. در حالت ایدهآل، میخواهید هم مصاحبهکننده و هم ناظر در طول مصاحبه حضور داشته باشند. در حالی که مصاحبهکننده با کاربر ارتباط برقرار می نماید، ناظر یادداشتبرداری میکند. برخی از شیوههای خوب برای مصاحبهای پربار شامل تشویق شرکتکنندگان به اشتراکگذاری تجربیات گذشته و همچنین نیازها و چالشهای فعلی آنها است. از آنها بپرسید که چگونه سعی کردهاند این مشکل خاص را در گذشته حل کنند و نتیجه چه بوده است. صحبت کردن در مورد این موضوع از دیدگاه شخصی به شرکتکنندگان اجازه میدهد تا احساسات خود را آشکار کنند، که باید بینش بهتری در مورد انگیزههای آنها به شما بدهد و به شما کمک کند تا با نیازهای آنها همدلی کنید.
همچنین، از پرسیدن از مردم در مورد آنچه میخواهند خودداری کنید. اغلب برای مردم دشوار است که دقیقاً آنچه را که میخواهند به اشتراک بگذارند. برای آنها آسانتر است که به شما بگویند چه میخواهند به دست آورند و شما در مورد انگیزههای آنها پشت این موضوع سوال کنید. کشف این اطلاعات به شما امکان میدهد تا سنجش کنید که آیا ایده محصول شما به آن نیاز خاص پاسخ میدهد یا اینکه نیاز دارید آن را کمی تنظیم کنید تا مشکل فوریتری را حل کنید. یک مانع دیگر در مصاحبههای کاربری، سوالات پیشرو یا القایی است. اینها سوالاتی هستند که با فرضیههای مصاحبهکننده پر شدهاند، که میتواند منجر به نتایج نادرست شود. سوالات را بیطرف و باز نگه دارید. بنابراین، “نظر شما در مورد استفاده از ویژگی X چیست؟” به جای “استفاده از ویژگی X برای ناوبری چقدر آسان بود؟”. ما نکات مفید بیشتری در مورد بهترین شیوههای مصاحبه با کاربر گردآوری کردهایم.
تکنیک ۳: تحقیق مردمنگاری
مردمنگاری اغلب به عنوان فرآیند کشف ناشناخته توصیف میشود. در تحقیق مردمنگاری، شما نقش یک کاوشگر شجاع را بر عهده میگیرید و به محیط کار یا زندگی طبیعی کاربران خود سفر میکنید. این شکل از تحقیق برای مشاهده و پرسوجو در مورد رفتار (چه میکنید؟)، انگیزه (چرا این کار را میکنید؟) و شناخت (چگونه در مورد نیازها و کارهای خود فکر میکنید؟) عالی است. این روش بینش زیادی در مورد زمینه فراهم میکند، که از طریق سایر تکنیکهای تست رسمیتر به دست آوردن آن دشوار است. یادگیری بیشتر در مورد این زمینه به ما کمک میکند تا درک کنیم که چگونه بر تجربه کاربری تأثیر میگذارد، بهویژه خارج از شرایط آزمایشگاهی، مصاحبهها و آزمایشهای کنترلشده. تصور کنید که در حال ساخت محصولی برای بهبود وضعیت ارگونومیک کارمندان اداری هستید. تحقیق مردمنگاری یک ابزار ارزشمند خواهد بود، شاید حتی بیشتر از مصاحبههای کاربری. انجام تحقیق مردمنگاری به شما کمک میکند تا ببینید آیا مشکل واقعی است یا خیر و حتی ممکن است مشکلات جدیدی را کشف کنید تا بتوانید ایده را تغییر دهید. تحقیق مردمنگاری یک زمینه پیچیده است که فراتر از آنچه تاکنون به آن پرداختهایم میرود.
چرا این روشها مهم هستند؟
با تمرکز بر تحقیقات کاربری، میتوانید از اشتباهات رایج مانند فرض اینکه مشکلی که با آن روبرو هستید برای دیگران نیز یک نقطه درد است، اجتناب کنید. اغلب، ما با سناریوهایی مواجه میشویم که در آن یک طراح میگوید: «من تقریباً شبیه کاربر نهایی هستم، بنابراین طراحی چیزی بر اساس نیازهای خودم ایمن خواهد بود. هر چیزی که به آن برسم احتمالاً برای سایر کاربران مناسب خواهد بود.» به خاطر داشته باشید که شما کاربر خود نیستید. زیرا شما خیلی به مشکل نزدیک هستید، چیزی که به نظر شما راه حل کامل است ممکن است برای یک کاربر معمولی یک راه حل وحشتناک باشد. مقابله با مشکلی که شناسایی کردهاید همچنین میتواند به این معنی باشد که شما زمان قابل توجهی را صرف تحقیق در مورد موضوع کردهاید و احتمالاً آن را عمیقتر از یک فرد معمولی درک میکنید. دیدگاه شما در مورد مشکل در دست اکنون مغرضانه است، دلیل دیگری که به ورودی از سایر کاربران نیاز دارید، این است که مطمئن شوید مشکلی واقعی را حل میکنید و نه فقط مشکلی در ذهن شما.
بیشتر بخوانید: پرسونای مشتری چیست؟
-
بازار را اعتبارسنجی کنید
پس از صحبت با کاربران و تأیید وجود مشکل، باید مطمئن شوید که بازار به اندازه کافی بزرگ است تا ایده را بیشتر پیش ببرید. کاربران شما از کجا میآیند و چه مقدار درآمد بالقوه در فرصت بازار نهفته است؟ با جمعآوری هرچه بیشتر اطلاعات در مورد بازار بالقوه، میتوانید حدس معقولی در مورد اندازه مخاطب هدف و تعداد مشتریانی که میتوانید جذب کنید، بزنید. همچنین به شما کمک میکند تا یک ساختار قیمتگذاری احتمالی برای محصول را مشخص کنید، در حالی که شروع به انجام سایر پیشبینیهای مالی میکنید، ارزشمند نیزخواهد بود.
اما من میخواهم بازار خودم را ایجاد کنم!
درست است، گاهی اوقات یک محصول واقعاً نوآورانه یک بازار کاملاً جدید ایجاد میکند. قبل از وجود هولفودز (Whole Foods)، بازار مواد غذایی ارگانیک بسیار کوچکتر بود. اوبر (Uber) با اتصال فناوری و افراد به خودروها، یک سرویس حمل و نقل درخواستی کاملاً جدید ایجاد کرد. در حالی که این امکان وجود دارد، بسیار مراقب باشید که فرض کنید ایده خودتان سرنوشت مشابهی را تجربه خواهد کرد. عمیقاً نگاه کنید تا بازار را درک و پیشبینی کنید. از این گذشته، برای موفقیت محصول خود، در نهایت باید برای آن بازاری پیدا کنید. با احتیاط پیش بروید! در اینجا چند ابزار وجود دارد که میتوانید برای اعتبارسنجی بازار محصول خود استفاده کنید:
- گوگل ترندز (Google Trends) به شما امکان میدهد حجم نسبی عبارات جستجو را مقایسه کنید. به شما نشان میدهد که تقاضا برای هر اصطلاح در ۱۲ ماه گذشته چگونه تغییر کرده است.
- کی ورد پلنر گوگل (Keyword Planner Google) حجم جستجوی ماهانه متوسط را برای یک کلمه کلیدی مشخص نشان میدهد. همچنین تخمین رقبای شما و پیشنهادات پیشنهادی را به شما میدهد. با استفاده از این دادهها، میتوانید تخمین بزنید که چه مقدار ترافیک میتوانید با استفاده از تبلیغات پولی گوگل ادز (Google AdWords) یا با رسیدن به بالای نتایج موتور جستجو به وبسایت خود هدایت کنید.
- تحقیق عمیق رقبای به شما امکان میدهد درک کنید که چگونه رقبای آینده شما سعی در حل همان مشکل دارند. اگر روی یک بازار کوچک تمرکز کردهاید، یافتن فقط یک رقیب ممکن است کافی باشد. اما اگر روی یک بازار بزرگتر تمرکز کردهاید، به دنبال رقبای بیشتری، حداقل سه رقیب باشید. علاوه بر جستجوی رقبای مستقیم، به دنبال کسانی که محصولات و راهحلهای مشابهی ارائه میدهند، بگردید. سپس، تا حد امکان در مورد آنها اطلاعات کسب کنید. پروفایلهای آنها را بررسی کنید، وبلاگهای آنها را بخوانید، به دنبال پوشش رسانهای باشید. در مورد اندازه تیم، ساختار قیمتگذاری، امور مالی و ویژگیهای محصول آنها اطلاعات کسب کنید.
- موز (Moz) میتواند حسابرسی محتوا را روی وبسایتهای رقیب انجام دهد تا به شما نشان دهد که چگونه برای کلمات کلیدی رتبهبندی میشوند و کدام یک از محتویات آنها بیشترین اشتراکگذاری را دارد. همه اینها در آینده اطلاعات ارزشمندی خواهد بود.
اگر نتوانم رقیبی پیدا کنم، چه؟
اگر نمیتوانید رقیبی پیدا کنید، احتمالاً چیزی را در تحقیقات خود از دست دادهاید یا روی مشکلی کار میکنید که واقعاً وجود ندارد. با این حال، یک استثنا وجود دارد. اگر یک کسبوکار بسیار کوچک و خاص را شروع میکنید، احتمالاً رقیبی ندارید… هنوز.
تحلیل رقبا
یکی دیگر از حوزههایی که باید هنگام انجام تحلیل رقابتی به آن توجه کرد، شرکتهایی هستند که ممکن است هنگام ظهور رقابت در بازار خود، تلاش کنند به سرعت وارد حوزه محصول یا خدمات جدیدی شوند. اگرچه این موضوع در حال حاضر نگرانکننده نیست، اما پرداختن به شناسایی تقریبی پیروان سریع که ممکن است برای ارائه محصولی مشابه محصول شما برای برنده شدن در بازار اقدام کنند، مفید است. این به شما کمک میکند تا برای مقابله با این شرایط در صورت بروز آن آماده شوید و برنامهای برای مقابله با آن تدوین کنید. هنگامی که بازار را اعتبارسنجی کردید، آماده حرکت به سمت بخش سرگرمکننده هستید: اعتبارسنجی محصول!
بیشتر بخوانید: استراتژی بازاریابی محتوایی چیست؟
-
اعتبارسنجی محصول
فقط یک راه برای اطمینان از اینکه محصول شما مشکل مورد تمرکز شما را حل میکند وجود دارد: ساخت یک نمونه اولیه. مهم نیست که تجربه فنی زیادی ندارید، برای ساخت یک نمونه اولیه عالی به مهندس نیاز ندارید. به جای انتخاب تکنیکهای نمونهسازی پرهزینه و زمانبر، کارها را ساده نگه دارید. پس از ساخت نمونه اولیه، شروع به آزمایش با کاربران خواهید کرد تا بازخورد جمعآوری کنید و تا حد امکان از آنها بیاموزید.
- ساخت یک نمونه اولیه
حتی اگر هدف نهایی شما ساخت یک وبسایت یا برنامه فانتزی باشد، در واقع نیازی به نوشتن هیچ کدی برای اعتبارسنجی ایده ندارید. هنگام نمونهسازی، خلاق باشید! دقیقاً مشخص کنید که هسته اصلی محصول شما چیست و به روشهای سادهای فکر کنید تا آزمایش کنید که آیا کار میکند یا خیر. فرض کنید ایده محصول شما نوع جدیدی از دستگاه سختافزاری و نرمافزاری برای کمک به کاربران کمبینا در جهتیابی در خانه است. سنسورهای موقعیتیابی و مجاورت مکان کاربر را شناسایی میکنند و کمربند لرزاننده جهت حرکت مورد نیاز را به آنها میگوید. ساخت نسخه واقعی این محصول بسیار پرهزینه و زمانبر خواهد بود. ساده فکر کنید! میتوانید ایده خود را در ۳۰ دقیقه برنامهریزی و نمونهسازی کنید، بدون اینکه واقعاً به کاربران کمبینا برای آزمایش نیاز داشته باشید. در طول یک تمرین نمونهسازی، ما با یک نمونه اولیه بسیار ساده از این محصول آزمایش کردیم: ما چشمان یکی از اعضای تیم خود را بستیم و با ضربه زدن به کمر او، لرزش کمربند را شبیهسازی کردیم. این یک راهاندازی بسیار ساده بود که به ما اجازه داد آزمایشهای اولیه اساسی یک ایده محصول را انجام دهیم و بازخورد فوری دریافت کنیم.
- تست نمونه اولیه با کاربران
این میتواند ترسناک باشد، بهخصوص اگر قبلاً این کار را نکرده باشید. متوجه شدن اینکه کجا کاربران را پیدا کنید و چگونه با آنها آزمایش کنید، شما را مجبور میکند تا با ایده محصول و تفکر خود “عمومی” شوید. این بسیار سختتر از کار کردن روی یک ایده فرضی در میز کار شماست. پس از انجام چند تست اول، متوجه خواهید شد که فرآیند تست نه تنها منبعی برای بینش ارزشمند است، بلکه بسیار سرگرمکننده نیز هست.
روشهای تست کاربری مخفیانه
یافتن افرادی در اطراف خود برای آزمایش آزمایشی، نقطه شروع خوبی است. در حالت ایدهآل، به دنبال کاربرانی در مخاطب هدف خود باشید – افرادی که واقعاً کمبینا هستند. با این حال، در مراحل اولیه آزمایش، میتوانید با گرفتن افراد اطراف خود و انجام آزمایشهای ساده، همانطور که ما با آزمایش کمبینایی خود انجام دادیم، بازخورد مفیدی دریافت کنید. پس از یادگیری بیشتر از این آزمایشهای مخفیانه و احتمالاً تکرار محصول خود، با در نظر گرفتن بازخودی که جمعآوری میکنید، میتوانید به سمت آزمایشهای ساختارمندتر با مخاطب هدف خود حرکت کنید.
آزمایشهای کاربری از راه دور
اگر نمیتوانید افراد آزمایشی مناسب را از جامعه محلی خود پیدا کنید، روشهای عالی زیادی برای آزمایش با کاربران از راه دور وجود دارد. در این زمینه می توانید از این روش ها کمک بگیرید. هدف اعتبارسنجی محصول، چه از راه دور و چه حضوری، این است که مطمئن شوید محصول شما مشکل را به موثرترین روش حل میکند. بسیار بعید است که بتوانید این کار را برای اولین بار درست انجام دهید، اما کاملاً خوب است! تکرارها، اصلاحات و تغییر جهتها بخش طبیعی از فرآیند اعتبارسنجی محصول هستند و یکی از دلایلی است که نمونهسازی چنین تکنیک ارزشمندی است. هنگامی که شروع به جمعآوری بازخورد مثبت قوی از کاربران هدف با آزمایش نمونه اولیه میکنید، زمان حرکت به مرحله نهایی فرآیند اعتبارسنجی ناب فرا رسیده است.
بیشتر بخوانید: مشاوره تحقیقات بازار
-
اعتبارسنجی تمایل به پرداخت
روشهای زیادی برای اعتبارسنجی تمایل به پرداخت وجود دارد، اما یکی از چالشهای بزرگ این است که نمیتوانیم لزوماً به حرفهای مردم اعتماد کنیم. همه ما آن افرادی را میشناسیم که میگویند “البته، من این کار را میکنم!” اما وقتی زمان تعهد فرا میرسد، کنار میکشند. تا حد امکان، میخواهیم افراد را متقاعد کنیم که پشت حرفهای خود پول بگذارند.
نحوه ساخت یک وبسایت اعتبارسنجی
یک وبسایت تک صفحهای برای اعتبارسنجی کافی است، به خصوص به عنوان اولین قدم. اما اگر میخواهید به تدریج تکرار کنید و صفحات و محتوای بیشتری اضافه کنید تا دقت را افزایش دهید و اطلاعات بیشتری کسب کنید، این هم یک گزینه است. اگر فنی هستید، میتوانید خودتان آن را طراحی و کدگذاری کنید، اما اکثر کاربران بهتر است از سازنده وبسایت قالب استفاده کنند.
قطعاً میخواهید چند عنصر را در وبسایت ساده خود بگنجانید:
- آنچه محصول شما انجام میدهد را به روش واضح و مختصر توضیح دهید.
- نقاط فروش منحصر به فرد محصول را برجسته کنید.
- به هر نگرانی کلیدی که کاربران در طول آزمایش داشتند، رسیدگی کنید. اگر آنها نگران امنیت، عملکرد یا راحتی بودند، راهحل خود را توضیح دهید.
- یک فراخوان مستقیم به عمل اضافه کنید تا کاربران را به قسمت پرداخت و پرداخت وبسایت هدایت کنید. این باید واضح و قاطع باشد.
- مطمئن شوید که صفحه پرداخت دارای فرم جمعآوری ایمیل است، بنابراین میتوانید آدرسهای مشتریان بالقوه را جمعآوری کنید.
- تجزیه و تحلیل را روی وبسایت اجرا کنید تا نحوه تعامل افراد با آن را پیگیری کنید.
اعتبارسنجی چندین ایده
حالا که میدانید چگونه یک ایده محصول واحد را اعتبارسنجی کنید، بیایید نگاهی بیندازیم که چگونه میتوانید چندین ایده محصول را بررسی کنید.
بیایید بررسی کنیم که چگونه شش ایده عالی ما که در بالا نشان داده شده است، هنگام گذراندن فرآیند اعتبارسنجی ناب عمل میکنند:
- این ایده در اولین مانع شکست میخورد زیرا نمیتوانیم مشکل را اعتبارسنجی کنیم.
- این ایده مشکل را اعتبارسنجی میکند اما نمیتواند بازار را ایجاد کند.
- این مورد نیز در اعتبارسنجی مشکل شکست میخورد.
- این محصول مشکل و بازار را اعتبارسنجی میکند اما محصول را اعتبارسنجی نمیکند.
- این یک تغییر جهت از ایده ۴ است. شاید نمونه اولیه اول ما شکست خورده است، بنابراین تصمیم گرفتیم یک نمونه اولیه جدید بسازیم. این بار میتوانیم از اشتباهات خود درس بگیریم و رویکرد متفاوتی اتخاذ کنیم. این ایده محصول را اعتبارسنجی میکند اما تمایل به پرداخت را اعتبارسنجی نمیکند.
- این ایده نهایی هر چهار مرحله را اعتبارسنجی میکند. از این دسته ایدهها، این موردی است که باید بیشتر آن را بررسی و توسعه دهیم.
همانطور که مشاهده خواهید کرد، بسیاری از ایدههای عالی شما در مراحل اولیه فرآیند شکست خواهند خورد. کشف اینکه مشکلی که میخواهید حل کنید در واقع مشکلی نیست که کاربران را آزار میدهد، بسیار رایج است. اما با پشتکار و تکرار، در نهایت به یک ایده محصول معتبر خواهید رسید. ممکن است متوجه شوید که احتمال اعتبارسنجی هر مرحله نسبتاً کم است. ممکن است نیاز داشته باشید که ایده اصلی خود را برای رسیدگی به یک مشکل فوریتر که کشف کردهاید، اصلاح کنید. انعطافپذیر بودن و داشتن ذهن باز در مورد تطبیق ایده خود میتواند در صورت انجام صحیح، سود زیادی داشته باشد. و به همین دلیل است که این فرآیند اعتبارسنجی ناب شما را به شکست زودهنگام و سریع سوق میدهد، قبل از اینکه بیش از حد به ایده یا محصول وابسته شوید. توجه داشته باشید که معیارهای فوق، همراه با توالی آنها، همه فقط دستورالعملهای توصیهشده هستند. هدف نهایی این است که تا حد امکان ناب باشید و شما بهترین فرد برای تصمیمگیری در مورد معنای آن هستید.
مرحله بعدی چیست؟
حتی اگر اعتبارسنجی کنید، موفقیت محصول شما تضمین نمیشود. فرآیند اعتبارسنجی فقط شروع است. اما اگر این فرآیند را به طور کامل طی نموده و تمام مراحل را تکمیل کرده باشید، در موقعیت بسیار بهتری قرار خواهید گرفت. هدف در طول فرآیند اعتبارسنجی ناب، به تعویق انداختن کارهای پرهزینه و زمانبر کدنویسی تا حد امکان در این فرآیند است. این بهترین راه برای تمرکز، کاهش هزینهها و افزایش شانس موفقیت در پرتاب محصول است.
جهت ارتقاء سطح کیفی مقالات و تکمیل مباحث مربوط لطفا نظرات و دیدگاههای خود را در پایان این مقاله درج کنید، همچنین چند مقاله مرتبط با موضوع بوم اعتبار سنجی برای مخاطبان سایت شریف استراتژی به اشتراک گذاشته شده است. شما میتوانید با ارائه درخواست مشاوره از طریق ارسال فرم، مشاوره رایگان در خصوص کسب و کار خود دریافت نمایید. پس از ارسال درخواست، کارشناسان شریف استراتژی در اسرع وقت با شما تماس خواهند گرفت.
در گفتگو ها شرکت کنید.