استراتژی بازاریابی فیسبوک چیست؟
در این مقاله قصد داریم به معرفی استراتژی بازاریابی فیسبوک بپردازیم و تعریفی دقیق از استراتژی بازاریابی فیسبوک را بیان کنیم. در ادامه به نحوه اجرا و پیاده سازی یک کمپین با رویکرد استراتژی بازاریابی فیسبوک خواهیم پرداخت و شاخص های ارزیابی موفقیت آن را مورد بررسی قرار میدهیم. پس از خواندن این مقاله شما میدانید که چه نفراتی باید برای اجرای موفقیت آمیز یک استراتژی بازاریابی فیسبوک بکار گرفته شوند و نقش هر یک از این ارکان چه خواهد بود.
مقدمه ای بر استراتژی بازاریابی فیسبوک
در چند سال اول شبکه های اجتماعی، مای اسپیس (MySpace) نام بزرگی بود. بین سالهای ۲۰۰۳ و ۲۰۰۶، این وبسایت به ۱۰۰ میلیون کاربر افزایش یافت و تا ژوئن ۲۰۰۶، این وبسایت حتی بیشتر از گوگل بازدید کرد. سپس فیسبوک آمد. تا سال ۲۰۰۸، فیسبوک از نظر کاربران در سراسر جهان از مای اسپیس و یک سال بعد در کاربران ایالات متحده پیشی گرفت. همانطور که مای اسپیس کاهش یافت (در ژوئن ۲۰۱۲ به حدود ۲۵ میلیون کاربر کاهش یافت)، برخی از کسب و کارها در مورد سرمایه گذاری تبلیغاتی بزرگ در فیس بوک متعجب شدند – آیا ممکن است مانند مای اسپیس جابجا شود؟
خوب، شاید – اما در این میان فیسfوک از ۹۵۰ میلیون کاربر (و حدود ۱۴۵ میلیون کاربر در ایالات متحده، حدود ۴۳ درصد از جمعیت کشور) فراتر رفته است. به غیر از گوگل دات کام (Google.com)، این وب سایت تنها پربازدیدترین وب سایت در اینترنت است که به شرکت ها دسترسی بی سابقه ای به مصرف کنندگان بالقوه می دهد.
استراتژی بازاریابی فیسبوک (فیسبوک مارکتینگ) چیست؟
بازاریابی فیس بوک به ایجاد و استفاده فعال از یک صفحه فیسبوک به عنوان کانال ارتباطی برای حفظ ارتباط و جذب مشتریان اشاره دارد. فیس بوک به طور فعال این مورد را فراهم میکند و به کاربران اجازه میدهد تا پروفایلهای فردی یا صفحات کسب وکاری برای شرکتها، سازمانها یا هر گروهی که سعی در ایجاد پایگاه طرفداران برای یک محصول، خدمات یا برند دارند ایجاد کنند.
بیشتر بخوانید:تعریف دقیق استراتژی بازاریابی اینترنتی چیست؟
چه کسانی از استراتژی بازاریابی فیسبوک استفاده می کنند؟
با داشتن نزدیک به یک میلیارد مشتری بالقوه، هر کسب و کاری باید از فیس بوک استفاده کند. این حداقل به اندازه داشتن یک صفحه وب کسب وکاری ضروری است – و در واقع ایجاد آن بسیار آسان تر است. چه نماینده یک برند بزرگ یا یک کسب و کار کوچک باشید که فقط تعداد کمی از افراد را استخدام می کند، می توانید شرط ببندید که بخشی از مشتریان شما در فیس بوک هستند. معمولاً بازاریابی فیس بوک توسط موارد زیر استفاده می شود:
- برندها: غذا، لوازم الکترونیکی، کالاهای خانگی، رستوران ها – تقریباً هر نوع برندی را می توان از طریق فیس بوک تبلیغ کرد و مشتریان منفعل را به طرفداران فعالی تبدیل کرد که اخبار تبلیغات و پیشرفت ها را دنبال می کنند و با دوستان خود به اشتراک می گذارند.
- کسب و کار های محلی: خواه یک کسب و کار متعلق به خانواده باشد یا حق امتیاز یک شرکت بزرگتر، از یک صفحه فیس بوک می توان برای تبدیل پایگاه مشتریان محلی به پایگاه طرفدارانی استفاده کرد که معمولاً از فروشگاه شما بازدید می کنند.
- شخصیت ها: نوازندگان، افراد مشهور، نویسندگان، ستون نویسان سندیکایی(ستون ها یا مقالاتی را تولید می کنند که برای انتشار در چندین روزنامه یا رسانه توزیع می شود)- هر کسی که از طریق شناخته شدن پول خود را به دست می آورد، می خواهد تا آنجا که می تواند در فیس بوک او را بشناسند.
- سازمان های غیر انتفاعی: خیریه ها، گروه های سیاسی و کمپین های خدمات عمومی همگی می توانند از قابلیت های اشتراک گذاری طبیعی فیسبوک استفاده کنند.
استراتژی بازاریابی فیسبوک برای چه نوع مشتریانی موثر است؟
در حالی که فیس بوک در ابتدا برای دانشجویان کالج بازاریابی می شد، بسیار فراتر از جمعیت شناسی گسترش یافته است (به بازاریابی دانشگاه مراجعه کنید). بیش از نیمی از کاربران در محدوده سنی ۱۸ تا ۳۴ سال قرار دارند و کمی بیش از نیمی از کاربران ایالات متحده زن هستند. در ایالات متحده، حدود نیمی از پروفایل های کاربران از طریق دستگاه های تلفن همراه و همچنین از طریق رایانه قابل دسترسی هستند. با توجه به تعداد قابل توجهی از کاربران، طیف گسترده ای از بخش های بازار وجود دارد که می توان در فیس بوک به آنها دسترسی پیدا کرد، و یک پایگاه طرفداران فعال برای تقریباً هر جایگاهی وجود دارد.
یک سوال مفیدتر در مورد مشتریان فیس بوک این است: چه زمانی بازاریابی فیس بوک موثرتر است؟ برای صفحات برند و شرکت، پستهایی که در صبح منتشر میشوند نظرات بیشتری نسبت به پستهای ارسال شده در بعدازظهر جلب میکنند. مصرف کنندگان در خانه می توانند فیس بوک را در هر زمانی در طول روز بررسی کنند (دوره اوج ترافیک حدود ساعت ۳:۰۰ بعد از ظهر است). با این حال، مشتریان شاغل یا مدرسهای معمولاً فیسبوک را قبل و بعد از کار/مدرسه چک میکنند. بنابراین، فقط پست کردن در طول ۹-۵ روز کاری فرصت های زیادی را از دست می دهد.
بیشتر بخوانید:استراتژی بازاریابی میدانی چیست؟
نحوه اجرای استراتژی بازاریابی فیسبوک چگونه است؟
صفحات فیس بوک اغلب به صفحات وب شرکت در جاهای دیگر اینترنت مرتبط می شوند. بنابراین، اغلب ایده خوبی است که از برخی از اطلاعات یکسان در هر دو مکان استفاده کنید تا آشنایی خود را حفظ کنید. یک صفحه کسب و کار را می توان به محض اینکه بالا آمد جستجو کرد، اما برخلاف نمایه شخصی، نمی توانید دوستان خود را از طریق آن دعوت کنید. صفحات کسب و کاری “دوست” نمی گیرند، بلکه “طرفدار” پیدا می کنند – و این تمایز، تفاوت ایجاد می کند. (به بازاریابی وب مراجعه کنید)
برای ایجاد یک دانه اولیه برای پایه هواداران، هر یک از اعضای تیم بازاریابی باید با لایک کردن صفحه کسب و کار در پروفایل شخصی خود شروع کنند. در واقع، همه کارمندان باید تشویق شوند که به آن بپیوندند. وقتی فردی صفحهای را لایک میکند، فیسبوک بلافاصله این رویداد را در نمایه خود پست میکند (بخوانید: تبلیغ میکند) – و این فعالیت توسط هر یک از دوستانش قابل مشاهده است. “جو اسمیت [این برند] را دوست دارد.” این کلمه شروع به پخش شدن می کند.
هر کاربر فیسبوک که صفحهای را لایک میکند، میتواند محتوای پستهای یک کسبوکار را ببیند و از طریق فید خبری خود از پستها مطلع شود. اگر آنها با آن محتوا درگیر هستند، ممکن است در مورد آن نظر دهند یا آن مورد را دوست داشته باشند. و «جو اسمیت در مورد بهروزرسانی وضعیت [این برند] نظر داد» در همه فیدهای خبری دوستانشان ظاهر میشود. علاوه بر این، آنها ممکن است این محتوا را به اشتراک بگذارند، که کل محتوا را در نمایه های خود پست می کند (دوباره بخوانید: تبلیغ می کند) و به دوستان خود اطلاع می دهد که بیایند نگاه کنند. پس وظیفه شرکت تشویق این فرآیند تا حد امکان است.
مهمترین جنبه بازاریابی فیس بوک، ثبات ارتباطات است. ایجاد یک صفحه فیس بوک و سپس رها کردن آن به تنهایی هیچ کسب و کاری را به همراه نخواهد داشت. برای جذب طرفداران، یک کسب و کار باید به طور مرتب محتوای جدید را در قالب های مختلف پست کند تا افراد بیشتری صفحه را ببینند و به اشتراک بگذارند. محتوا می تواند تبلیغات آتی را اعلام کند، محصولات یا افراد خاص را به نمایش بگذارد، حقایق سرگرم کننده را به اشتراک بگذارد، کدهای تشویقی برای تخفیف محصولات و خدمات ارائه دهد، و هر چیز دیگری که مورد توجه طرفداران قرار گیرد.
با توجه به نحوه عملکرد فید خبری فیس بوک، جدید بودن یک پست عامل اصلی سازماندهی آنچه کاربر می بیند است. کاربر معمولی بیش از ۱۳۰ “دوست” دارد و ممکن است طرفدار چندین برند، شخصیت و سازمان باشد. هنگامی که او وارد سیستم می شود، هیچ راهی برای مشاهده فوری فعالیت از هر یک از آن منابع وجود ندارد.
فید اخبار پست های دوستان و غیره را به آنها نشان می دهد. آنها با اکثرشان ارتباط برقرار می کنند و جدیدتر هستند. بنابراین، پست یک شرکت تنها تا سه ساعت پس از ارسال آن در فیدهای خبری طرفدارانشان قابل مشاهده است. علاوه بر این، بسته به زمانی از روز که آنها پست می کنند، احتمالاً توسط بخش های کاملاً متفاوتی از طرفداران آنها دیده می شود.
علاوه بر محتوا و قالب بندی متنوع، پست ها باید مشتریان را به تعامل و پاسخ دعوت کنند. کسبوکارها باید فراخوانهای مداومی برای اقدام ارائه دهند، که میتواند به سادگی «تماشا»، «لایک» یا «به اشتراک گذاری»باشد. علاوه بر این، کسبوکارها میتوانند از طریق مسابقه و نظرسنجی (که همچنین راهی برای جمعآوری تحقیقات بازار هستند) شرکت کنند. چنین سرمایهگذاریهای کمتعهدی، آشنایی و علاقه را در پایگاه مشتریانشان تشویق میکند.
این رابطه مثبت را می توان با حفظ ارتباط دو طرفه بیشتر ارتقا داد. به عبارت دیگر، وقتی طرفداران در مورد محتوا نظر میگذارند، کسبوکارها باید پاسخ دهند. میزان پاسخ آنها به تعداد نظرات طرفداران و مدت زمانی که می توانند برای بازاریابی فیس بوک اختصاص دهند بستگی دارد. اما هر چه طرفداران خاص با یک صفحه تعامل بیشتری داشته باشند، احتمال خرید او بیشتر می شود. (به بازاریابی تولید شده توسط کاربر مراجعه کنید)
بیشتر بخوانید:استراتژی بازاریابی درون بازی چیست؟
استفاده از اپلیکیشن های فیسبوک
انواع برنامه های مختلف را می توان به صفحه فیس بوک اضافه کرد. دانلود برنامه های مختلف به شما این امکان را می دهد که:
- کانال یوتیوب خود را به صفحه فیس بوک خود متصل کنید.
- صفحه فیس بوک خود را با وبلاگ شرکت خود یا با حساب توییتر خود هماهنگ کنید
- یک قرعه کشی به صفحه خود اضافه کنید
- به بازدیدکنندگان وسیله ای برای ثبت نام در خبرنامه خود از طریق صفحه فیس بوک خود ارائه دهید
- درخواست بازخورد مشتری
چه کسانی در استراتژی بازاریابی فیسبوک باید استخدام شوند؟
فرآیند استراتژی فیسبوک مارکتینگ باید در چندین مرحله از چرخه زندگی محصول اجرا شود، بنابراین موقعیت های گوناگونی از حوزه بازاریابی را می توان برای اجرای این استراتژی بازاریابی به کار گرفت. همچنین برای موفقیت در یک کمپین بازاریابی باید تمام ارکان فعال در ان حوزه به خوبی در کنار هم کار کنند. در ادامه چند سمت اصلی در اجرای استراتژی فیسبوک مارکتینگ آورده شده است.
مدیران بازاریابی اینترنتی
تعامل شرکت با رسانه های اجتماعی، از جمله فیس بوک را ارتقا می دهند؛ هماهنگی کمپین های بازاریابی اینترنتی، از جمله فیس بوک، توییتر، وبلاگ ها و وب سایت های شرکت، و برنامه های وابسته بر عهده این افراد است؛ اهداف و معیارهایی را برای تلاش های بازاریابی از طریق فیس بوک تعیین و موفقیت را ارزیابی می نمایند. و تیم هایی را برای ایجاد محتوا برای صفحه فیس بوک شرکت تعیین و نظارت می نمایند.
مدیران آگهی و تبلیغات
ویدئوهای تبلیغاتی و سایر محتوایی را که می توان در وب سایت شرکت پست کرد و از طریق فیس بوک به اشتراک گذاشت، توسعه می دهند؛ شعارهای تبلیغاتی برای نشان دادن محصولات و برندها خلق میکنند؛ مدیریت تکالیف تبلیغاتی خاص، مانند برگزاری یک مسابقه آنلاین برای طرفداران فیس بوک را بر عهده دارند؛ تبلیغات داخلی و خارجی را انجام می دهند، به طوری که کارکنان یک شرکت به احتمال زیاد بخشی از پایگاه طرفداران فیس بوک شرکت شوند.
مدیران روابط عمومی
برای پست کردن در صفحه فیس بوک یک شرکت، بیانیه های مطبوعاتی کوتاه می نویسند؛ نگرشهای پرطرفدار نسبت به یک شرکت را شناسایی می کنند و پیامهایی برای پاسخدهی ایجاد می نمایند؛ داستان های جالب توجه را برای افراد یا محصولات خاص در شرکت ایجاد می کنند، که می تواند در صفحه فیس بوک شرکت، در میان جاهای دیگر به اشتراک گذاشته شود؛ برای شرکت یک روایت خلق می کنند.
جهت ارتقاء سطح کیفی مقالات و تکمیل مباحث مربوطه، لطفا نظرات و دیدگاههای خود را در پایان این مقاله درج کنید، همچنین چند مقاله مرتبط با موضوع استراتژی بازاریابی فیسبوک برای مخاطبان سایت شریف استراتژی به اشتراک گذاشته شده است.
بخاطر تحریم ها استراتژی بازاریابی فیسبوک در ایران کاربرد ندارد
با سلام ممنون از وقتی که گذاشتید. فیسبوک در بعضی کشورها کاربرد بسیار زیادی دارد ولی همانطور که فرمودید در ایران مغفول مانده و کاربرد کمتری دارد.
برای اطلاع بیشتر از موضوعات استراتژی بازاریابی پیشنهاد میکنیم مقاله استراتژی بازاریابی وب را نیز مطالعه کنید.