تعریف دقیق استراتژی بازاریابی موبایلی چیست؟
در این مقاله قصد داریم به معرفی استراتژی بازاریابی موبایلی بپردازیم و تعریفی دقیق از استراتژی بازاریابی موبایلی را بیان کنیم. در ادامه به نحوه اجرا و پیاده سازی یک کمپین با رویکرد استراتژی بازاریابی موبایلی خواهیم پرداخت و شاخص های ارزیابی موفقیت آن را مورد بررسی قرار میدهیم. پس از خواندن این مقاله شما میدانید که چه نفراتی باید برای اجرای موفقیت آمیز یک استراتژی بازاریابی موبایلی بکار گرفته شوند و نقش هر یک از این ارکان چه خواهد بود.
مقدمه ای بر استراتژی بازاریابی موبایلی
زمانی که تبلیغکنندگان برای اولین بار شروع به آزمایش پیامهای متنی کردند، بسیاری از مردم نگران بودند که تلفنهای همراهشان، درست مانند حسابهای ایمیلشان، به زودی مورد حمله هرزنامهها قرار گیرد. خوشبختانه، ارائه دهندگان تلفن همراه این تهدید را نیز تشخیص دادند. آنها تصمیم گرفتند شبکههای خود را کنترل کنند و دستورالعملها و بهترین روشها را برای تبلیغات موبایلی ایجاد کنند. در نتیجه، کاربران تلفن همراه در سراسر آمریکای شمالی و اروپا مجبور نیستند با هرزنامه تلفن همراه سروکار داشته باشند. تبلیغات متنی تلفن همراه عموماً انتخابی هستند و کاربران میتوانند برای هر پیامی که از دریافت آن خسته شدهاند، عبارت “لغو” را ارسال کنند.
این پیشرفت نه تنها برای مصرفکنندگان، بلکه برای بازاریابان نیز عالی بوده است؛ زیرا ارزش تبلیغاتی را که انجام میشود افزایش میدهد. تبلیغاتی که از طریق تلفنهای همراه به دست مشتریان میرسند، در واقع خوانده میشوند – یا حداقل تأیید میشوند – و نه فقط به صورت مجازی «نادیده گرفته میشوند».
استراتژی بازاریابی موبایلی چیست؟
استراتژی بازاریابی موبایلی شامل تمام فعالیت هایی است که تبلیغ کنندگان را از طریق دستگاه ها و شبکه های تلفن همراه به مشتریان متصل می کند. دستگاههای تلفن همراه شامل تلفنها، رایانههای شخصی، دستگاههای رسانه، کنسولهای بازی قابل حمل، تبلت ها و البته دستگاههایی هستند که مانند همه موارد فوق عمل میکنند. برخی از دستگاه های تلفن همراه ممکن است فقط برای چند کانال تبلیغاتی محدود باز باشند (به عنوان مثال، یک تلفن همراه معمولی می تواند پیام های متنی دریافت کند). در حالی که دستگاه های دیگر از بسیاری از امکانات اضافی، از جمله دسترسی به اینترنت تلفن همراه، پیام های ویدئویی، و توانایی شروع فعال و تعامل با تبلیغات (به عنوان مثال، با اسکن یک کد QR) پشتیبانی می کنند.
بیشتر بخوانید:تعریف دقیق استراتژی بازاریابی چندکاناله چیست؟
چه کسانی از استراتژی بازاریابی موبایلی استفاده می کنند؟
همانطور که دستگاه های تلفن همراه به طور فزاینده ای رایج می شوند، شرکت های بیشتری در بازاریابی تلفن همراه شرکت می کنند. انجمن بازاریابی موبایل، یک انجمن تجاری جهانی که بازاریابی تلفن همراه را ترویج میکند، بیش از ۷۰۰ عضو از جمله ارائهدهندگان خدمات، تبلیغکنندگان و برندهای مختلف صنایع را نمایندگی میکند.
چند نمونه از شرکت ها و صنایع فعال در بازاریابی موبایلی عبارتند از:
- گوگل، یاهو و سایر شرکت های مبتنی بر اینترنت
- شرکتهای فناوری مانند مایکروسافت و اپل – در واقع، آی پروداکتس (iProducts) اپل مستقیماً مسئول بسیاری از محیطهای محاسباتی موبایل امروزی هستند.
- شرکت های رسانه ای خبری، از جمله سی بی اس، نیویورک تایمز، و واشنگتن پست
- شرکت های رسانه های ورزشی، از جمله ESPN
- خردهفروشها، از جمله بست بای (Best Buy) و تارگت (Target) (در Best Buy، میتوانید با اسکن کدهای QR برای دسترسی به اطلاعات آنلاین در حین خرید، از راهروها عبور کنید)
- برندهایی از جمله پروکتر اند گمبل (Proctor & Gamble) و کوکاکولا
بیشتر بخوانید:تعریف دقیق استراتژی بازاریابی تهاجمی چیست؟
روش های مختلف در استراتژی بازاریابی موبایلی
روش های مختلفی برای دسترسی به مشتریان وجود دارد که می تواند با استفاده از تکنیک های بازاریابی موبایلی تحقق پذیرد.
- سرویس پیام کوتاه (SMS)
- سرویس پیام چندرسانه ای (MMS)
- کدهای پاسخ سریع (QR)
- خدمات مبتنی بر مکان (LBS)
- پوش نوتیفیکیشن ها
- تبلیغات موبایلی
بازاریابی موبایلی برای چه نوع مشتریانی موثر است؟
تا آوریل ۲۰۱۲، حدود ۲۳۴ میلیون آمریکایی (از کل جمعیت ۳۱۲ میلیون نفری) از دستگاه های تلفن همراه استفاده می کردند که ۱۰۷ میلیون نفر از آنها از تلفن های هوشمند استفاده می کردند. طبقه کاربران گوشیهای هوشمند – حدود یک سوم جمعیت ایالات متحده در حال حاضر، و پیشبینی میشود که تا سال ۲۰۱۵ بیش از نیمی از جمعیت این کشور باشد – بر اساس جمعیت (سن، نژاد یا طبقه) تعریف نمیشوند، بلکه براساس رفتارهای مشترک تعریف میشوند.
در راس رفتارهای به اشتراک گذاشته شده “مصرف میان وعده” رسانه ها قرار دارد – کاربران به طور مکرر برای دوره های زمانی کوتاه (مانند زمانی که در یک صف منتظر می مانند) تنظیم می شوند و هر زمان که لحظه ای کسل کننده باشد سریع از یک کاربرد به دیگری تغییر می کنند. این پیگیری برای لذت فوری (نه فقط برای سرگرمی، بلکه برای تکمیل وظایف عملی، مانند دریافت اطلاعات در مورد یک محصول) منجر به افزایش مصرف محتوا و در نتیجه نقاط تماس بیشتر برای بازاریابان می شود.
در همین حال تعداد کاربران آیپد حدود ۵۰ میلیون نفر است. رایج ترین گروه سنی کاربران ۲۵ تا ۴۴ سال است که تقریباً به طور مساوی بین مردان و زنان تقسیم می شود. علاوه بر این، کاربران آی پد (iPad) تمایل دارند تا حدودی بیشتر از میانگین جمعیت درآمد کسب کنند، و این کاربران معمولا مسافران معمولی هستند که اغلب از آی پد خود در خطوط هوایی، قطار و اتوبوس استفاده می کنند.
واکنش کاربران گوشی های هوشمند و آی پد به تبلیغات موبایلی متفاوت است. برای اکثر کاربران دستگاه های تلفن همراه، آموزنده بودن به عنوان مهم ترین کیفیت در تبلیغات و به دنبال آن مرتبط بودن تلقی می شد. در مقابل، کاربران تبلت های آیپد بیشتر به تبلیغات تعاملی با رنگ های چشمگیر توجه می کنند و تاکید کمتری بر محتوا دارند.
حقایق جالب در مورد کاربران تلفن همراه
- ۷۴.۱% از پیامک استفاده می کنند
- ۵۰.۲% دانلود برنامه ها
- ۴۹% از مرورگر وب استفاده می کنند
- ۳۶% به شبکه های اجتماعی دسترسی دارند
- ۳۳.۱% بازی می کنند
- ۲۵.۸% از طریق تلفن به موسیقی گوش می دهند
بیشتر بخوانید:تعریف دقیق استراتژی بازاریابی یک به یک چیست؟
نحوه اجرای استراتژی بازاریابی موبایلی چگونه است؟
هنگام توسعه یک کمپین بازاریابی تلفن همراه، بازاریابان باید کانال های متعددی را توسعه دهند، در حالی که پیام خود را به طور کلی یکپارچه نگه می دارند ( به بازاریابی یکپارچه مراجعه کنید). سادهترین کانالی که میتوان با آن شروع کرد، سرویس پیام کوتاه (SMS) است – اساساً پیامک به مشتریان. پیامک – و سرویس پیام چندرسانهای (MMS) – یک سرویس انتخابی است، بنابراین شرکتها از قبل میدانند که پیامهای بازاریابی آنها توسط مخاطبان پذیرا مشاهده میشود.
حدود ۹۸ درصد از تمام پیامهای SMS خوانده میشوند (۹۵ درصد در عرض ۱۵ دقیقه)، بنابراین این بازار بسیار پذیرا است. اما پیام های اس ام اس باید بسیار هدفمند و مختصر باشند تا محدودیت اندازه متن (معمولا ۱۶۰ کاراکتر) را رعایت کنند. کپی باید ارتباط برقرار کند:
- محصول/خدمت چیست؟
- چه سودی برای مصرف کننده دارد؟
- مشتری چگونه اقدام می کند؟
برای اینکه مخاطبان را پذیرا نگه دارند، کسب و کارها معمولا پیام را تعاملی می کنند. برای مثال، میتوانید در یک نظرسنجی در مورد محصولات یا پیشنهادات آتی شرکت کنید تا بفهمید مشتری به چه چیزی بیشتر علاقه دارد و مشتریان به ارائه بازخورد علاقه دارند. همچنین، نرخهای انصراف خود را پیگیری کنید: انصرافها ممکن است سیگنالی باشد که شما اغلب پیام میدهید (یا برعکس، عدم وجود انصراف سیگنالی است که میتوانید فرکانس پیام خود را افزایش دهید). هر ماه با دو تا چهار پیام شروع کنید و سپس با توجه به پاسخ مشتری تنظیم کنید.
خارج از پیامکها،استراتژی بازاریابی تلفن همراه نیز شروع به استفاده از فناوریهای جدیدتر کرده است. کدهای QR (نمونهای از آنها در سمت راست شما نشان داده شده است) نمادهایی هستند که میتوانند توسط دستگاههای تلفن همراه اسکن شوند تا به محتوای خاصی منتقل شوند. چنین محتوایی می تواند در درجه اول اطلاعاتی باشد (شاید ویژگی های محصول را توصیف کند)، اما همچنین می تواند شامل یک فراخوان متقاعد کننده برای اقدام باشد. به یاد داشته باشید، اگر مشتری کد QR را اسکن کرده باشد، از قبل به محصول علاقه مند است.
چه کسانی در استراتژی بازاریابی موبایلی باید استخدام شوند؟
فرآیند استراتژی بازاریابی موبایلی باید در چندین مرحله از چرخه زندگی محصول اجرا شود، بنابراین موقعیت های گوناگونی از حوزه بازاریابی را می توان برای اجرای این استراتژی بازاریابی به کار گرفت. همچنین برای موفقیت در یک کمپین بازاریابی باید تمام ارکان فعال در ان حوزه به خوبی در کنار هم کار کنند. در ادامه چند سمت اصلی در اجرای استراتژی بازاریابی موبایلی آورده شده است.
مدیر بازاریابی
فرصتهای پیامرسانی تلفن همراه را شناسایی می کند و کمپینهای تلفن همراه را برای مشتری(های) خود راهاندازی/ترویج می نماید.
در مورد کانال های تبلیغات موبایلی تحقیقات بازار و ارزیابی انجام می دهد و از آن داده ها برای توسعه استراتژی های بازاریابی استفاده می کند.
تیم هایی برای مدیریت پیام های مختلف تلفن همراه، از جمله خدمات پیام کوتاه، صفحات وب تلفن همراه، و صفحات فرود QR ایجاد و تخصیص می دهد.
تلاش های تیم های مختلف برای حفظ پیام بازاریابی ثابت را هماهنگ می کند.
مدیر اکانت تبلیغاتی
ایده های خلاقانه برای حساب های بازاریابی تلفن همراه فردی ارائه میدهد
برای سرویس های پیام کوتاه متن مینویسد و/یا رسانه را برای سرویس های MMS آماده کنید
تبلیغات برای وبگردی موبایل و همینطور صفحات تبلیغاتی که از طریق کدهای QR قابل دسترسی هستند، طراحی میکند
توسعه دهنده نرم افزار – برنامه های کاربردی موبایل
اپلیکیشن های متنوع برای پلتفرم های موبایل طراحی می کند. برنامههایی برای افزایش خرید مصرفکننده، مانند برنامههایی که مکانهای مورد علاقه را پیدا میکنند، اطلاعات تبلیغاتی ارائه میدهند یا نظرات را به اشتراک میگذارند، توسعه می دهد
از اینکه برنامه ها طبق برنامه ریزی در طول پیاده سازی عمل می کنند اطمینان حاصل می کند و اصلاحات لازم را انجام می دهد
برنامه نویسانی که روی یک پروژه کار می کنند را هماهنگ می کند و ارتباط بین تیم برنامه نویسی و مشتری را مدیریت می کند (یا با رابطی که به عنوان واسطه بین بخش IT و بازاریابی کار می کند)
جهت ارتقاء سطح کیفی مقالات و تکمیل مباحث مربوطه، لطفا نظرات و دیدگاههای خود را در پایان این مقاله درج کنید، همچنین چند مقاله مرتبط با موضوع استراتژی بازاریابی موبایلی برای مخاطبان سایت شریف استراتژی به اشتراک گذاشته شده است.
سلام ممنون از توضحاتتون. استراتژی بازاریابی موبایلی بنظر جالب میاد 🙂