مدیریت اتحادهای استراتژیک چیست؟
اتحادهای استراتژیک را می توان از جمله پدیده های سازمانی شایان توجه دانست؛ زیرا هم نرخ تشکیل این اتحادها بسیار زیاد است، هم نرخ شکستشان. تحقیقات نشان می دهد حدودأ، ۵۰ درصد از اتحادهای استراتژیک تنها ظرف ۴ تا ۵ سال پس از شکل گیری و زودتر از موعد برنامه ریزی شده منحل می شوند. تفاوت های سازمانی مختلف بر شکست اتحادهای استراتژیک تأثیرگذار است که از مهم ترین آنها می توان به تفاوت در اهداف استراتژیک، رویه های عملیاتی، هنجارهای فرهنگی، ملاحظات ساختاری و شایستگی منابع انسانی شرکا اشاره کرد. علاوه بر تفاوت های سازمانی میان شرکا، افزایش پیچیدگی های ساختاری شبکه های همکاری، عاملی دیگر است که موفقیت اتحادهای استراتژیک را تحت تأثیر قرار می دهد.
اگر در گذشته تنها شاهد همکاری میان دو یا تعداد محدودی از شرکا بودیم، امروزه، شبکه های همکاری وسیعی شکل گرفته و فعالان گوناگون، مانند تولید کنندگان، تأمین کنندگان، | مشتریان، رقبا، مؤسسات تحقیقاتی، دانشگاهها و قانون گذاران را در خود جای داده که برخی از آنها از صنایع و بخشهای مختلف آمده است. این پیچیدگی های ساختاری، چالش هایی چون ضرورت ایجاد تعادل در قدرت چانه زنی میان شرکا، تسهیل جریان اطلاعات و منابع کلیدی، تنظیم جریان کسب منافع و همچنین ضرورت هماهنگی در شبکه را افزایش می دهد که اگر مدیریت نشوند، شبکه همکاری شکست می خورد.
اتحادهای استراتژیک، ریسک هایی چون ریسک ناشی از توسعه تکنولوژی با توسعه بازار را تعدیل می کنند؛ اما ریسکهای ناشی از نشت دانش و ایجاد وابستگی را نیز به شرکت تحمیل می کنند. مدیریت چالشهای ناشی از پیچیدگی های ساختاری شبکه های همکاری، در کنار تفاوتهای ذاتی شرکا و همچنین ریسک هایی که برقراری اتحادها را به همراه دارند، آن هم با ملاحظه وضعیت نامطمئن محیطی که این همکاری ها در بستر آن صورت می گیرد، همه و همه، ضرورت مدیریت اتحادهای استراتژیک را در عصر حاضر، بیش از پیش، نمایان و حیاتی می کند.
کتاب مدیریت اتحادهای استراتژیک
کتاب مدیریت اتحادهای استراتژیک که به قلم برایان تی جی مکس، پپین وس و کوین برگرس نگارش شده است، با توجه همزمان به ملاحظات دیدگاهی و تجربیات کاربردی و صنعتی، به خوبی توانسته است به موضوع همکاریهای استراتژیک بین سازمانی بپردازد. در پیش گرفتن یک رویکرد فرایندی و همچنین توجه به توانمندی های لازم در مراحل مختلف مدیریت اتحادهای استراتژیک، باعث شده است این کتاب برای محققان و همچنین مدیران و مشاوران صنعتی راه گشا باشد. مطالعه این کتاب را به پژوهشگران و مشاوران صنعتی در حوزه های مدیریت استراتژیک، مدیریت همکاریهای بین سازمانی و مدیریت فناوری و نوآوری توصیه می کنم.
بیشتر بخوانید: مدیریت استراتژیک در سازمان های هلدینگ چگونه است؟
کتاب حاضر از ۲۰ فصل تشکیل شده و هر فصل نمونه ای کاربردی و صنعتی دارد که در انتهای آن آمده است. فصل اول کتاب، به مفهوم اتحادها و فعالیت ها و توانمندی های لازم برای آن می پردازد. فصل های ۲ تا ۸، به فرایندهای اصلی مدیریت اتحادهای استراتژیک شامل تدوین استراتژی اتحاد انتخاب شریک اتحاد، مذاکره اتحاد، طراحی اتحاد، مدیریت اتحاد، ارزیابی اتحاد و خاتمه اتحاد می پردازد که هر فرایند در یک فصل مجزا توضیح داده شده است. فصل های ۹ تا ۱۱، به اهداف مختلف اتحادها شامل اتحادهای تأمین کننده، اتحادهای یادگیری و اتحادهای برندسازی می پردازد که درباره هر کدام در یک فصل مستقل بحث شده است. فصل های ۱۲ تا ۱۵، به معرفی شرکای مختلف اتحادها و ملاحظات مدیریتی آنها در هر یک از این اتحادها می پردازد که این فصول به ترتیب عبارت است از: اتحادهای بین المللی، اتحادهای نامتقارن، اتحادهای بین بخشی و اتحادهای چندجانبه. در ادامه، فصلهای ۱۶ تا ۱۸، به ملاحظات محیطی اتحادها شامل سبد اتحاد و شبکه های اتحاد و هم تکاملی پرداخته است. در فصل ۱۹ نیز، درباره توانمندی های اتحاد بحث شده و در فصل آخر، به موضوع مدیریت اتحادهای استراتژیک از منظر علم و هنر پرداخته شده است.
امروزه، اتحادهای استراتژیک به سنگ بنای استراتژی رقابتی اکثر بنگاه ها تبدیل شده است و آنها را قادر به کسب اهدافی می کند که بدون وجود اتحاد، امکان تحقق نداشتند. رشد فعالیتهای اتحاد در چند دهه اخیر، با افزایش توجه جوامع دانشگاهی و مدیران به این موضوع همراه بوده است. در یک دوگانگی و تناقض، همزمان با افزایش تمرکز و استفاده بیشتر از اتحادها، نرخ شکست اتحادها نیز بسیار بوده است. به نظر می رسد به جز موارد استثنا، بنگاه ها در مدیریت موفق اتحادهای خود ناتوان بوده اند.
این کتاب سعی دارد تا با ترکیب نگرش های دانشگاهی و تجارب مدیریتی، دیدگاههای مختلف مدیریت اتحاد استراتژیک را در قالب یک تور هدایت شده ارائه کند. این کتاب بر پایه چارچوبی و آکادمیک که برای توسعه اتحاد ارائه می کند، موقعیتهای تصمیم گیری منحصر به فرد مربوط به هر یک از مراحل توسعه اتحاد را تشریح می کند. با توجه به این واقعیت که اهداف مختلف اتحادها، شرکای مختلف اتحادها و همچنین محیطهای متفاوت اتحادها، چالش های مدیریتی منحصر به فرد خود را شکل می دهند. این کتاب به تشریح هر کدام از این وضعیت های خاص می پردازد. به علاوه، توانمندی اتحاد» به معنی توانایی ایجاد اتحادهای موفق، منعکس کننده یادگیری درباره مدیریت اتحاد و اهرم سازی دانش در درون بنگاه است. این کتاب نگاهی تفصیلی به توانمندیهای اتحاد مربوط به مدیریت موفقیت آمیز اتحادهای استراتژیک دارد. بر مبنای این نگرشها و با بررسی دوگانگیهای نهفته او در اتحادهای استراتژیک، نتایج حاصل از آن ارائه می شود. نتایج به دست آمده که بسیار جامع تر از کتاب های پیشین است، نشان میدهد که موضوع «تصمیم گیری وضعیت کلیدی موفقیت اتحاد را شکل می دهد.
محتوای کتاب مدیریت اتحادهای استراتژیک
این کتاب با توجه به «تئوری» و «تجربه»، نگارش شده است؛ بنابراین، منطق، مفاهیم و تعابیر این کتاب، با دانش مدیریت خوانندگان، هماهنگ است و آنها قادر به جذب اطلاعات این کتاب خواهند بود. فرض می شود که خوانندگان کتاب، درک اولیه درباره مدیریت استراتژیک و سازمان ها را دارند؛ این درک می تواند حاصل مطالعه و تجربه آنان باشد. همچنین، این کتاب برای دانشجویان دوره های پیشرفته دانشگاهی و برنامه های مدیریت اجرایی (MBA) مدارس کسب و کار، مفید است و درک عمیقی را از موضوع ایجاد خواهد کرد.
در تهیه این کتاب، در قالب موادری که ذکر می شود، به نویسندگان کمکی شایان توجه شد بازخورد تفصیلی همکاران درباره ادبیات موضوعی، بازنگری متخصصان اتحاد درباره گامهای تصمیم گیری و تأمین مثال های مربوط به موضوعات توسط مدیران اجرایی. از همکاران به طور خاص، و همچنین از شرکتها و مدیران اتحاد که نگرشها، مثال ها و بازخوردهای مورد کاویها را ارائه کردند، قدردانی می شود. همچنین، از هنس د روس کی.ال.ام)، فریتس زگلینگ (گرونش)، رز وردرمن (تی.ان.تی)، جپ لومبرس (مرکز هلست)، مایکل جنسن (نم)، بری وتجنس (تی.ان.او)، ناتالی ون شی (تی.ان.او)، و رون ون ویانن، و پیتر ون دوین (هوگندورن)، تشکر می شود. از پشتیبانی کارکنان دانشگاه وی.یو، دانشگاه نینرود، شرکتهای تی.ان.او. و کیر ک من تشکر می شود که بازخوردهای مهمی را برای نسخه پیش نویس کتاب ارائه کردند. همچنین، از الیزابت گسول و جیمز موریسن برای ویرایش متن، و از تری کلاگ و الکساندر کراس برای کمک به ویرایش و تهیه نسخه نهایی کتاب تشکر میشود. تأییدیه های زیادی در پشتیبانی از نگارش کتاب دریافت شد؛ اما به هر حال، مسئولیت ایرادهای احتمالی با نویسندگان کتاب است. امیدواریم که از خواندن این کتاب لذت ببرید