استراتژی بازاریابی وب چیست؟

در این مقاله قصد داریم به معرفی استراتژی بازاریابی وب بپردازیم و تعریفی دقیق از استراتژی بازاریابی وب را بیان کنیم. در ادامه به نحوه اجرا و پیاده سازی یک کمپین با رویکرد استراتژی بازاریابی وب خواهیم پرداخت و شاخص های ارزیابی موفقیت آن را مورد بررسی قرار میدهیم. پس از خواندن این مقاله شما میدانید که چه نفراتی باید برای اجرای موفقیت آمیز یک استراتژی بازاریابی وب بکار گرفته شوند و نقش هر یک از این ارکان چه خواهد بود.

مقدمه ای بر استراتژی بازاریابی وب

اینترنت تقریباً تمام جنبه های زندگی ما را تغییر داده است. از نحوه تعامل ما با دوستان، خانواده، همکاران و کسب و کارها، فناوری که فقط ۲۰ سال پیش در مراحل اولیه خود بود، اکنون برای بسیاری از مردم ضروری است. شرکت ها ارزشی را که اینترنت به آنها ارائه می دهد درک می کنند و فرصت های تعاملی برای ارتباط با مشتریان فعلی و جذب مصرف کنندگان جدید فراهم می کند. با پیشرفت اینترنت، کسب‌وکارها به اصلاح تلاش‌های بازاریابی آنلاین خود ادامه می‌دهند و به تعداد بیشتری از خریداران بالقوه نسبت به قبل دست خواهند یافت.

 

استراتژی بازاریابی وب چیست؟

استراتژی بازاریابی وب به دسته وسیعی از تبلیغات اطلاق می‌شود که اشکال مختلفی به خود می‌گیرد، اما عموماً شامل هرگونه فعالیت بازاریابی آنلاین می‌شود. بازاریابان تلاش های خود را به صورت آنلاین تغییر داده اند زیرا به طور قابل توجهی ارزان تر است. استفاده از بسیاری از فضاهای تبلیغاتی آنلاین رایگان است. شرکت ها می توانند ویدیوها را در یوتیوب آپلود کنند یا وبلاگی را بدون هیچ هزینه ای راه اندازی کنند. سایر رسانه‌ها مانند وب‌سایت‌های رسمی یا بازاریابی جستجوی پولی، کسری از هزینه یک کمپین تبلیغاتی تلویزیونی بزرگ هزینه دارند. وب همچنین فرصت‌های جدید و هیجان‌انگیزی را برای شرکت‌ها ارائه می‌کند تا مشتریان خود را معرفی کنند. فضای تعاملی اینترنت توانایی شرکت را برای ردیابی، ذخیره و تجزیه و تحلیل داده‌های مربوط به جمعیت شناسی، ترجیحات شخصی و رفتار آنلاین مشتری ساده می‌کند. این داده ها به تبلیغ کننده اجازه می دهد تا تجربه تبلیغاتی شخصی و مرتبط تری را برای مشتری فراهم کند.

بیشتر بخوانید:استراتژی بازاریابی رفتاری چیست؟

 

انواع بازاریابی وب

  • تبلیغات نمایشی – استفاده از تبلیغات بنری و سایر تبلیغات گرافیکی برای بازاریابی آنلاین محصولات.
  • بازاریابی موتورهای جستجو – استفاده از موتورهای جستجو برای کمک به ارتباط کاربران با محصولات و خدماتی که بیشتر به آنها علاقه دارند.
  • بهینه سازی موتورهای جستجو – راهی رایگان و ارگانیک برای شرکت ها برای بهبود دید خود در موتورهای جستجو.
  • بازاریابی رسانه های اجتماعی – استفاده از سایت هایی مانند فیس بوک و توییتر برای ارتباط با مشتریان.
  • بازاریابی ایمیلی – برقراری ارتباط با مشتریان از طریق استفاده از ایمیل‌هایی که با دقت طراحی شده‌اند.
  • بازاریابی ارجاعی – استفاده از کانال های اینترنتی برای تشویق مصرف کنندگان به توصیه محصولات به دوستان و خانواده های خود.
  • بازاریابی همکاری در فروش – همکاری با سایر کسب وکارها برای آسان‌تر کردن خرید آنلاین برای مشتریان.
  • بازاریابی درونگرا – با افزودن محتوای منحصربه‌فرد مانند وبلاگ‌ها، بازی‌ها و فیلم‌های آموزشی، ارزش حضور وب شرکت را افزایش می‌دهد.
  • بازاریابی ویدئویی – استفاده از ویدئوهای وب برای اهداف تبلیغاتی.

 

جستجوی ارگانیک

شرکت ها درصد قابل توجهی از بودجه بازاریابی خود را در تلاش برای بهبود رتبه خود در نتایج جستجو سرمایه گذاری می کنند. در برخی موارد، آنها برای بهبود رتبه خود هزینه خواهند کرد. در موارد دیگر، آنها محتوای سایت خود را دوباره کار می کنند تا رتبه بهتری کسب کنند. نمودار زیر، بر اساس داده های یک نظرسنجی مارکتینگ شرپا (MarketingSherpa)، نشان می دهد که کسب رتبه بالا برای وب سایت یک شرکت چقدر اهمیت دارد. ۶۰ درصد از ترافیک وب به سه سایت اول فهرست شده در صفحه نتایج می رود. این را با کمتر از ۲ درصد از کاربرانی که روی تبلیغات حمایت شده کلیک می کنند، مقایسه کنید و نیاز به رتبه بندی مثبت مشخص می شود.

نمودار استراتژی بازاریابی وب

 

چه کسانی کمپین های بازاریابی وب را اجرا می کند؟

امروزه اکثر کسب و کارها نوعی حضور آنلاین را توسعه داده اند. قالب های رایگان ایجاد یک وب سایت حرفه ای را ساده می کند و پروفایل های شبکه های اجتماعی رایگان است و میلیون ها نفر در دسترس هستند. شرکت هایی که محصولات را در سطح ملی یا بین المللی می فروشند بیشترین سود را از بازاریابی وب دارند. یک مغازه بدنه خودرو محلی را تصور کنید. آنها هیچ انگیزه ای برای تلاش و ارتباط با مشتریان در آن سوی کشور ندارند. یک وب‌سایت ساده با ساعت‌های کار و اظهارنظرهای مشتری ممکن است تمام آن چیزی باشد که آن‌ها در وب نیاز دارند (به بازاریابی تولید شده توسط مصرف‌کننده نیز مراجعه کنید). با این حال، خرده فروشان عمده در بازار جهانی باید از بازاریابی اینترنتی به طور تهاجمی استفاده کنند. ساده ترین راه برای ارتباط با مشتریان پراکنده به روشی مقرون به صرفه، تعامل با کاربران در اینترنت است.

نمونه های نوآورانه استراتژی بازاریابی وب

ابسولوت (Absolut) – سازنده مشروبات الکلی دو ربات سازنده موسیقی طراحی کرد و یک رابط در وب سایت خود قرار داد که به کاربران اجازه می داد ربات ها را کنترل کنند. این سایت در طول مدت کمپین صدها هزار بازدید دریافت کرد.
سونی (Sony)– سونی رابطی ایجاد کرد که به بازدیدکنندگان وب سایت آنها اجازه می داد تا نور یک ساختمان اداری را کنترل کنند. با تغییر رنگ و الگوی چراغ ها، ویدئو ساختمان را ضبط کرد. این تبلیغ به تبلیغات تلویزیون جدید سونی گره خورد و ترافیک بی سابقه ای برای سایت ایجاد کرد.
اکس (Axe) – شرکت آراستگی مردانه شروع به ارائه تماس های بیدارشو از طریق وب سایت خود کرد. این سرویس هم مفید و هم راهی موثر برای ایجاد تصویر برند بود.
سیسکت (Sixt) – شرکت کرایه اتومبیل آلمانی با استفاده نوآورانه از تبلیغات گوگل استفاده کرد. تبلیغات کوچک و دو خطی که همراه با نتایج جستجو ظاهر می شوند. آنها به جای استفاده از متن، از کاراکترها برای ایجاد تصاویر کوچک از ماشین ها استفاده کردند.
برگر کینگ (Burger King) – فست فود زنجیره ای به کاربران یک همبرگر رایگان پیشنهاد می دهد اگر آدرس ایمیل ده دوست خود را ارسال کنند.
جان دییر (John Deere) – این شرکت یک سری ویدیو ساخت که در آن برند نمادین تراکتور آنها دوباره طراحی شد. این ویدیوها صدها هزار بار تماشا شد.

انواع استراتژی بازاریابی وب

نحوه اجرای استراتژی بازاریابی وب چگونه است؟

استراتژی بازاریابی وب طیف گسترده ای از استراتژی های بازاریابی را ترکیب می کند که به درک بازاریابی سنتی و درک فناوری های نوظهور نیاز دارد. بازاریابان باید هنگام توسعه استراتژی بازاریابی خود، نقاط قوت و ضعف تلاش های بازاریابی آنلاین مختلف را درک کنند و این جنبه ها را با ایجاد یک برنامه بازاریابی تجزیه و تحلیل کنند. بازاریاب باید بفهمد که چه چیزی می فروشد و مشتری هدفش کیست. استراتژی های تبلیغاتی مختلف برای اقشار مختلف مردم جذابیت دارد. به عنوان مثال، رسانه های اجتماعی به طور گسترده توسط جوانان استفاده می شود، در حالی که کاربران قدیمی اینترنت بیشتر به ایمیل وابسته هستند. تجزیه و تحلیل گسترده تحقیقات بازار، اطلاعاتی را در مورد آنچه مشتریان می‌خواهند و کجا جمع‌آوری می‌کنند، نشان می‌دهد. هنگامی که شرکت مخاطبان هدف و استراتژی کلی خود را مشخص کرد، باید شروع به توسعه حضور آنلاین خود کند. این می تواند شامل همه چیز از تولید ویدیو گرفته تا ایجاد کل وب سایت باشد. زیرساخت های تکنولوژیکی پشت بازاریابی وب به اندازه پیام و زیبایی آن مهم است. شرکت‌ها باید اطمینان حاصل کنند که پیام‌های بازاریابی آن‌ها صرف‌نظر از فناوری‌هایی که استفاده می‌کنند، برای همه قابل دسترسی است.
پس از اینکه تبلیغات به صورت آنلاین ظاهر شد، شرکت میزان تأثیرگذاری آنها را پیگیری می کند. استراتژی بازاریابی وب باعث می شود شرکت ها به راحتی بتوانند وب سایت هایشان را پیگیری کنند. هر بار که یک بنر تبلیغاتی کلیک می شود یا یک ویدیو مشاهده می شود، این اطلاعات برای بازاریاب ارسال می شود. در صورت تحقق اهداف وب سایت می توان کمپین را موفقیت آمیز دانست. اگر اعداد هدف کوتاه باشند، شرکت باید استراتژی تبلیغات خود را اصلاح کند.
مثال قهوه زوکا (Zoka) را در نظر بگیرید، یک زنجیره کوچک در شمال غربی اقیانوس آرام. آنها یک پروفایل فیس بوک داشتند اما دنبال کنندگان بسیار کمی داشتند. به منظور افزایش تاثیر تلاش‌های خود در رسانه‌های اجتماعی، آنها یک عکس پروفایل و طراحی صفحه جدید چشم نواز ایجاد کردند. سپس قهوه زوکا، تعیین‌کننده‌های روند در دنیای قهوه را شناسایی کرد و شروع به هدف قرار دادن آنها با پست‌های توییتر و فیس‌بوک کرد تا در مورد برند خود اطلاعاتی را منتشر کند. این شرکت همچنین از مسابقات و تبلیغات آنلاین برای ایجاد انگیزه برای فالوورها استفاده کرد که در نهایت منجر به افزایش ۸۰۰ درصدی ترافیک شد.

بیشتر بخوانید:استراتژی بازاریابی فیسبوک چیست؟

 

چه کسانی در استراتژی بازاریابی وب باید استخدام شوند؟

فرآیند استراتژی بازاریابی وب باید در چندین مرحله از چرخه زندگی محصول اجرا شود، بنابراین موقعیت های گوناگونی از حوزه بازاریابی را می توان برای اجرای این استراتژی بازاریابی به کار گرفت. همچنین برای موفقیت در یک کمپین بازاریابی باید تمام ارکان فعال در ان حوزه به خوبی در کنار هم کار کنند. در ادامه چند سمت اصلی در اجرای استراتژی بازاریابی وب آورده شده است.

مدیر بازاریابی شبکه های اجتماعی

مدیران بازاریابی رسانه های اجتماعی بر نحوه استفاده شرکت ها از رسانه های اجتماعی برنامه ریزی و نظارت می کنند. آنها کمپین های بازاریابی را با استفاده از فیس بوک، توییتر، یوتیوب و سایر ابزارهای شبکه های اجتماعی هدایت خواهند کرد. کار آنها به حداکثر رساندن پتانسیل فناوری‌های کنونی و در عین حال جستجو برای فناوری‌های نویدبخش آینده خواهد بود.

بازاریاب دیجیتال

بازاریاب دیجیتال یک اصطلاح فراگیر است که به هر تبلیغ کننده ای اشاره دارد که تمرکز خود را به صورت آنلاین هدایت می کند. آنها مسئول همه چیز از ارسال توییت گرفته تا طراحی تبلیغات بنری و هدایت ترافیک به سمت ویدیوهای آنلاین خواهند بود. این بازاریابان وب با تجربه از همه ابزارهای آنلاین برای تبلیغ پیام شرکت استفاده می کنند.

متخصص سئو

سئو (SEO) مخفف بهینه سازی موتور جستجو است. متخصصان سئو شانس یافتن محصولات و خدمات یک شرکت توسط کاربرانی که جستجوهای اینترنتی انجام می دهند را به حداکثر می رساند. آنها الگوریتم هایی را که نتایج جستجو را هدایت می کنند و نحوه دستکاری آنها به نفع یک شرکت را درک می کنند. وظایف آنها هم به مهارت خلاقانه و هم مهارت فنی نیاز دارد.

جهت ارتقاء سطح کیفی مقالات و تکمیل مباحث مربوطه، لطفا نظرات و دیدگاههای خود را در پایان این مقاله درج کنید، همچنین چند مقاله مرتبط با موضوع استراتژی بازاریابی وب برای مخاطبان سایت شریف استراتژی به اشتراک گذاشته شده است.

0 پاسخ
دیدگاه خود را ثبت کنیدتمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *