تعریف مفهوم برند و ارزش ویژه برند چیست

برند چیست؟ انواع برند کدامند؟

در این مقاله قصد داریم به مفهوم و چیستی برند بپردازیم و تعاریف اصلی و مرتبط با برند را تشریح کنیم. در ابتدا مفهوم برند، برندسازی و انواع برند را شرح می دهیم و در ادامه وجه تمایز کسانی که برند قوی و قدرتمند دارند را مرور می کنیم و مزایای آنها را به دقت بررسی خواهیم کرد. در آخر نیز مفاهیم اصلی را برند را بیان می کنیم و مختصری به مفهوم ارزش ویژه برند خواهیم پرداخت.

تعریف برند چیست؟

اصطلاح برند تکیه بر مفاهیم کسب‌وکار و بازاریابی اشاره دارد که به افراد کمک می کند تا شرکت، محصول یا فرد خاصی را بطور خاص شناسایی کنند. برندها یک مفهوم ناملموس هستند، به این معنی که شما نمی توانید آنها را لمس کنید یا نمونه عینی از آنها را ببینید. به همین منوال، آنها برداشت مردم از شرکت ها، محصولات یا افراد را شکل می‌دهند و به درک بهتر افراد نسبت ارزش ارائه شده کمک می کنند. برندها معمولاً از نشانگرهای شناسایی برای کمک به ایجاد هویت برند در بازار استفاده می کنند. آنها ارزش زیادی برای شرکت یا فرد ایجاد می کنند و به آنها مزیت رقابتی می دهند تا نسبت به سایر رقبا در همان صنعت متمایز شوند. به این ترتیب، بسیاری از کسب و کارها با ثبت علائم تجاری به دنبال حمایت قانونی برای برندهای خود هستند تا افراد سودجو از وجه تمایز آنها استفاده نکند.

نکات کلیدی

  • برند یک مفهوم در علم مدیریت بازاریابی یا کسب و کار است که ماهیتی نامشهود دارد و به افراد کمک می کند تا یک شرکت خاص، محصول خاص یا فرد خاصی  را از سایر متشابهات شناسایی کنند.
  • مردم اغلب برندها را با چیزهایی مانند لوگوها، شعارها یا سایر علائم قابل تشخیص اشتباه می گیرند؛ شایان ذکر است  که همگی آنها ابزارهای بازاریابی هستند و به تبلیغ کالاها و خدمات کمک می کنند.
  • برندها از مهم ترین و با ارزش ترین دارایی های یک شرکت محسوب می شوند.
  • شرکت ها می توانند با ثبت علائم تجاری از برندهای خود مراقبت کنند.
  • انواع برندها شامل برندهای شرکتی، شخصی، محصول و خدمات است.

مفهوم برند چیست؟

همانطور که در بالا ذکر شد، برند یک دارایی نامشهود است که به افراد کمک می کند یک شرکت خاص و محصولات آن را در بازار شناسایی کنند. این امر به ویژه زمانی صادق است که شرکت‌ها باید خود را از سایرینی که محصولات مشابه در بازار ارائه می‌کنند، از جمله برندهای عمومی، متمایز نمایند. وایتکس یک نام تجاری رایج از محلول سفیدکننده است که این شرکت نوانسته از آن برای متمایز کردن خود از سایر محصولات مشابه و موجود در فروشگاه ها استفاده نماید. این امر به عنوان ارزش ویژه برند شناخته می شود.

مردم اغلب لوگوها، شعارها یا سایر علائم قابل تشخیص متعلق به شرکت ها را با برندهایشان اشتباه می گیرند. در حالی که این اصطلاحات اغلب جای یکدیگر استفاده می شوند و با مفهوم اصلی برند کاملا تفاوت دارند. اولی ابزارهای بازاریابی هستند که شرکت ها اغلب برای تبلیغ و بازاریابی محصولات و خدمات خود از آنها استفاده می کنند. هنگامی که این ابزارها با هم استفاده می شوند، یک هویت برند ایجاد می کنند. بازاریابی موفق می تواند جایگاه یک برند تجاری را در قلب و ذهن مردم تثبیت نماید. این موضوع می تواند تفاوت اصلی شما، که همان برند تجاری شماست را نسبت به رقیب تمایز دهد و مخاطب را وادار می کند تا شما را انتخاب نماید.

ارزش برند مهمترین دارایی شرکت

برند یکی از با ارزش ترین و مهم ترین دارایی‌های شرکت است که باید بدان توجه ویژه داشت. در واقع، بسیاری از شرکت‌ها اغلب با نام تجاری‌شان خطاب می شوند، به این معنی که در اغلب موارد، برندها رکن جدایی ناپذیری از کسب و کار هستند و در بعضی موارد آنقدر با شرکت یا کسب و کار عجین می شوند که یک مفهوم مشترک را شکل می دهند. کوکاکولا یک مثال عالی برای این موضوع است؛ بطوریکه در آن برند نوشابه‌ای محبوب مترادف با نام خود شرکت شد. این بدان معنی است که برند مورد نظر، ارزش پولی فوق العاده بالایی دارد که هم بر قیمت نهایی تأثیر می گذارد و هم برای شرکت های سهامی، ارزش سهام سهامداران ترا افزایش می دهد.

به همین دلیل است که برای شرکت ها مهم است که از برندهای خود از منظر قانونی محافظت کنند. علائم تجاری، مالکیت انحصاری برند و/یا محصول را به همراه هر ابزار بازاریابی مرتبط مشخص می‌کنند. ثبت علائم تجاری مانع سودجویی افراد اغیر می شود و همچنین باعث می شود تا دیگران از محصولات یا خدمات شما بدون اجازه بهره برداری نکنند. برای استفاده از برندهای شناخته شده در بازار، و آنهایی که ارزش ویژه بالایی دارند، می بایست حق بهره برداری به مالک برند پرداخته شود.

نکته خاص در مورد برند

برندها فقط برای استفاده شرکتی نیستند.  به طور معمول برندها می توانند برای افراد خاص نیز مورد اسفاده قرار گیرند، به ویژه در عصر تلویزیون، فضای مجازی و رسانه های اجتماعی، نیاز به ثبت برند برای افراد شناخته شده، امری لازم محسوب می شود. به عنوان مثال، خانواده کارداشیان پس از به دست آوردن محبوبیت در حوزه نمایشی، ارزش برند خود را توسعه دادند. این خانواده به طور جمعی و فردی از نام خود برای راه اندازی موفقیت آمیز مشاغل رسانه ای و مدلینگ، نمایش های اسپین آف، لوازم آرایشی، عطر، فشن و لباس استفاده کرده اند.

بیشتر بخوانید: نقش هیات مدیره در شرکت چیست؟

تاریخچه برند

در طول تاریخ از برندها برای متمایز کردن محصولات استفاده شده است. ایده برندسازی ممکن است به سال ۲۰۰۰ قبل از میلاد برگردد، جایی که بازرگانان از آن برای فروش کالاهای خود در بازارهای مختلف استفاده می کردند. در آن زمان، معمولاً به عنوان تکنیکی برای نشان دادن مالکیت یک محصول یا یک قطعه از دارایی استفاده می شد.

برندسازی در طول اعصار به کرات مورد استفاده قرار گرفته است. در قرن سیزدهم، ایتالیایی ها شروع به گذاشتن واترمارک روی کاغذ خود به عنوان نوعی برند کردند. اصطلاح برند همچنین به علائم منحصر به فردی که در پوست گاو سوزانده می شود اشاره دارد تا با دیدن حیوانات اهلی بتوان صاحب آن را شناخت و حیوان مورد نظر را حیوانات دیگر متمایز نمود.

اما یکی از محبوب ترین کاربردها در مناطق روستایی آمریکا بود. احتمالاً واژه برندینگ را شنیده‌اید که توسط دامداران استفاده می‌شد و دام‌های خود را به‌عنوان نوعی محصول متمایز برای شناسایی علامت‌گذاری می‌کردند. بعد از اینکه شرکت‌ها شروع به بسته‌بندی کالاهای خود در قرن نوزدهم کردند تا خودشان را از سایر شرکت‌ها متمایز کنند، برندها شروع به کار کردند.

انواع برند کدامند؟

نوع برند مورد استفاده بستگی به نهاد خاصی دارد که از آن استفاده می کند. در زیر برخی از رایج ترین انواع برندها آمده است:

برند شرکتی (Corporate Brands): برندسازی شرکتی مسیری جالب برای بازاریابی شرکت‌هاست تا بواسطه آن بتوانند در مقابل رقبا برتری یابند و مشتری تمایز انها را بهتر تشخیص دهد. برندسازی شرکتی یک سری تصمیمات مهم مانند قیمت گذاری، ماموریت، بازار هدف و تعیین ارزش را شامل می شود که همگی در راستای برندسازی شرکتی است.

برند شخصی (Corporate Brands): همانطور که در بالا ذکر شد، در دنیای امروز برندسازی فقط مختص شرکت ها نیست. مردمی که از ابزارهایی مانند رسانه های اجتماعی برای ساختن و ترویج ویژگی های شخصیتی خود استفاده می کنند نیز برندسازی را دستور کار خود قرار داده اند و سعی دارند تا هرچه بهتر خود نسبت به رقبا متمایز کنند. در نتیجه آنها با برندسازی شخصی می توانند نام خود را در بین مخاطبان و مارکتی که در آن فعالیت می کنند، قدرتمند سازند و ارزش برند خود را تقویت نمایند. این فرایند شامل پست‌های منظم در رسانه‌های اجتماعی، اشتراک‌گذاری تصاویر و ویدیوها، و برگزاری جلسات تخصصی و دورهمی است.

برند محصول (Product Brands): این نوع برندینگ که به تجاری سازی نام کالا و برندسازی تجاری نیز معروف است، شامل اقدامات بازاریابی برای برند کردن یک محصول خاص است. برندسازی یک محصول مستلزم تحقیقات بازار و انتخاب بازار هدف مناسب است و همچنین انجام اقدامات مناسب برای ترویج محصول و جایگاه یابی محصول در بازار است.

برند خدمات (Service Brands): این نوع برندسازی صرفا برای خدمات کاربرد دارد، و اغلب نیاز به خلاقیت دارد، زیرا شما نمی‌توانید خدمات را به صورت فیزیکی نشان دهید. به نحوی که قبل از خرید خدمات، مشتری  خیلی سخت می تواند کیفیت خدمات شما اندازه بگیرد و مورد سنجش قرار دهد.

نحوه ایجاد برند چگونه است؟

هنگامی که یک شرکت تصمیم می گیرد برند خود را به عنوان تصویر عمومی به تصویر بکشد، ابتدا باید هویت برند خود را مشخص کند و باید بطور واضح بیان نماید که چگونه می خواهد در ذهن مخاطب جایگاه بدست آورد و مردم چطور او را در ذهن به تصویر بکشند. به عنوان مثال، لوگوی شرکتها اغلب حاوی پیام، شعار یا محصول شرکت است. هدف از این موارد آنست که شرکت، برند خود را برای مصرف کننده به یاد ماندنی و جذاب نماید.

این شرکت معمولاً از یک فرد یا تیم طراحی مشاوره می گیرد ویا از نرم افزار طراحی لوگو کمک می گیرد تا ایده هایی برای جنبه های بصری برند، مانند لوگو، نشان یا نماد به او ارائه کنند. یک برند موفق پیام یا احساسی را که شرکت می‌خواهدبه بازار منتقل نماید را به خوبی نمایش میی دهد و ارکان آن را به تصویر می‌کشد. این منجر به آگاهی از برند یا شناخت وجود برند و آنچه ارائه می دهد می شود. از سوی دیگر، نام تجاری ناکارآمد اغلب ناشی از عدم ارتباط است.

هنگامی که یک برند احساسات مثبتی را در بین مخاطبان هدف خود ایجاد کرد، گفته می شود که شرکت ارزش ویژه برند خود را ایجاد کرده است. برخی از شرکت‌هایی که دارای ارزش ویژه برند و مارک‌های بسیار شناخته‌شده برای محصولشان هستند عبارتند از: مایکروسافت، کوکاکولا، فراری، اپل و متا (فیسبوک سابق).

اگر یک برند به درستی ساخته شود، نه تنها منجر به افزایش فروش  برای محصولات خاص می شود، بلکه باعث افزایش فروش برای سایر محصولات فروشی توسط همان شرکت می شود. یک نام تجاری خوب باعث ایجاد اعتماد در بین مصرف کننده می شود و پس از داشتن یک تجربه خوب با یک محصول، مصرف کننده احتمال بیشتری دارد که محصول مرتبط دیگری  را با همان برند امتحان کند. همانطور که در بالا ذکر شد، این پدیده اغلب به عنوان وفاداری برند شناخته می شود.

بر اساس گزارش فوربس، اپل، گوگل، مایکروسافت، آمازون و متا با ارزش ترین برندها در سال ۲۰۲۰ بودند.

 

ارزش ویژه برند و انواع برندهای در کسبو کارهای جهانی

مزایای برند و برندسازی چیست؟

ایجاد یک برند خاص مزایای متعددی دارد، چه برای یک شرکت چه برای یک فرد. برندسازی موفق منجر به آورده های بسیاری می شود که درآمد مستقیم و غیر مستقیم را افزایش می دهد. اما مزایای برند چطور و چه زمانی حاصل می شوند؟ شرکتی که بتواند پیام خود را به درستی به بازار منتقل کند، می تواند احساسات توده ای از مشتریان برانگیزد و یک تعلق خاطر بین برند خودش و مخاطبانش ایجاد نماید. این مشتریان روابط منحصر به فردی با این شرکت ها ایجاد می کنند و متعاقبا شرکت این فرصت را خواهد داشت تا برروی وفادارسازی مشتریان خود سرمایه گذاری نماید.

شرکت‌ها برای اینکه بتوانند با هزینه اندک خود را در جایگاه تثبیت نمایند، نیاز دارند تا مشتریان فعلی آنها را ترویج کنند و بتوانند دیگر افراد را برای خرید ترغیب کنند؛ این موضوع زمانی رخ می دهد که مشتریان جدید تعلق خاطر بالایی نسبت برند داشته باشند و به حد کافی برای وفادار سازی آنها تلاش شده باشد.

دستاوردهای برندسازی موفق

برندسازی به شرکت ها کمک می کند تا اعتماد و اعتبار کسب کنند. به هر حال، مردم تمایل بیشتری به خرید کالاها و خدمات از شرکت هایی دارند که برند آنها را می شناسند و به آنها اعتماد دارند. این قدرتی است که به شرکت ها مزیت رقابتی در برابر رقبایشان می دهد. حفظ جایگاه برند در ذهن مصرف کنندگان به معنای یک دستاورد بزرگ است که نتایج بزرگی را در پی خواهد داشت.

همچنین برندسازی به شرکت ها کمک می کند تا محصولات و خدمات جدیدتر خود را سریع تر از سایر رقبا به بازار معرفی کنند. از آنجایی که مصرف‌کنندگان به برندهایی که می‌شناسند و به آن‌ها اعتماد دارند وفادار می‌مانند و مدتها با آن‌ها ارتباط عمیق دارند، احتمالاً هنگام عرضه محصولات جدید، حتی اگر گران‌تر از سایر رقبا باشد، ترجیح می دهند از برندهای معتبر و شناخته شده خرید خود را انجام دهند.

بیایید از اپل به عنوان یک نمونه موفق الگو بگیریم. این شرکت یک پایگاه مشتری بسیار وفادار ایجاد کرده است که مایل است به دلیل وفاداری خود نسبت به برند اپل، برچسب قیمت مربوط به iMac، MacBook، iPad یا iPhone را نادیده بگیرد. بعبارتی اگر اپل محصول جدید و جذابی به بازار معرفی کند، مشتریان چشم بسته محصولات را خریداری می کنند و قیمت برایشان کششی ایجاد نمی کند. بسیاری از مشتریان فعلی کاملاً تمایل دارند که لوازم الکترونیکی موجود خود را هنگامی که شرکت محصولات جدید را عرضه می کند، سریعاً آنها را جایگزین کنند و محصول جدید را خریداری نمایند.

بیشتر بخوانید: تعریف دقیق هوشمندی رقابتی و هوش رقابتی چیست؟

 

سوالات متداول برند

برند در بازاریابی به چه معناست؟

برند مفهومی نامشهود است که به افراد (به ویژه مصرف کنندگان) کمک می کند تا یک شرکت، محصول یا فرد خاص شناخته شود و مخاطبان نیز آنها را به راحتی شناسایی کنند.

نوع برند چیست؟

انواع مختلفی از برندها وجود دارد، اما چهار مورد از رایج ترین آنها شامل برند شرکتی، برند شخصی، برند محصول و برند خدماتی است.

نمونه های برند موفق کدامند؟

اگرچه برندها عموماً نامشهود هستند، ما اغلب چیزهایی مانند محصولات و نام‌ها را با برندها مرتبط می‌کنیم. به عنوان مثال می توان به اپل، نایکی، کوکاکولا، پپسی و آدیداس اشاره کرد.

اهمیت برند در چیست؟

برند یک مفهوم بسیار مهم در تعاملات و کسب و کار است زیرا برای شرکت ها و افراد ارزش ایجاد می کنند. آنها همچنین یک مزیت رقابتی در بازار ایجاد می کنند که بعضا دست برتر رقابت را برند رقم می رند. برندسازی موفق، پایگاه مشتری کسب و کار را افزایش می‌دهد، که اعتماد و اعتبار در بازار افزایش می دهد و در نتیجه وفاداری به برند تقویت می شود. همه اینها مزیت رقابتی شرکت را در بازار پررنگ تر می کند و نتیجه بزرگ‌تری فراتر از ویژگی های ارائه شده، ایجاد می کند.

ارزش ویژه برند به چه معناست؟

ارزش ویژه برند مفهومی است که به ارزش تولید شده محصول یا خدمات یک برند شرکتی اشاره دارد. این ارزش زمانی خیلی جلوه می کند که محصول و خدمات در معرض مقایسه مصرف کنندگان قرار می گیرد و باعث می شود تا انتخاب مخاطب را جهت دهی کند. به مثال وایتکس در مقایسه با همتایان عمومی اش در محصول سفید کننده دقت کنید و ببینید مخاطب برند مورد نظر را چطور از قفسه پیدا می کند و چگونه در سبد خرید خود جای می دهد.

خلاصه ای از مفهوم برند

وقتی کلمه “برند” را می شنویم، بیشتر ما به آرم ها، شعارها و سایر علائم قابل شناسایی را بیاد می آوریم که همه اینها این تنها بخشی از تعریف است و مفهوم برند، تعریفی جامع تر را در بر می گیرد. اصطلاح برند در واقع یک مفهوم بازاریابی نامشهود است که به افراد کمک می کند تا یک کسب و کار یا شخص در حوزه فعالیتش بهتر دیده شود و نسبت به سایرین متمایز گردد..

برندها یکی از مهم ترین و با ارزش ترین دارایی های یک شرکت یا شخص هستند. برند سازی می توانند یک شرکت را رشد دهند یا اگر بد انجام شود میتواند منجر به شکست شود، بنابراین مهم است که شرکت ها قبل از راه اندازی یک محصول یا خدمات برای برند خود استراتژی مدون داشته باشند، یا قبل از اینکه درهای خود را برای تجارت باز کنند، تحقیقات لازم را در مورد برندسازی و افزایش قدرت برند خود  انجام دهند. برندسازی موفق می تواند به شرکت کمک کند تا پایگاهی از مشتریان پربازده را جذب و حفظ کند، که در نهایت می تواند منجر به وفادارسازی برند شود. در عین حال برند یک شرکت یا یک فرد بعنوان پای اصلی رقابت می تواند قلمداد شود و باعث آن شود تا شرایط رقابت به نفع کسی تمام شود که برند قدرتمند تری دارد.

جهت ارتقاء سطح کیفی مقالات و تکمیل مباحث مربوط لطفا نظرات و دیدگاههای خود را در پایان این مقاله درج کنید، همچنین چند مقاله مرتبط با موضوع برند برای مخاطبان سایت شریف استراتژی به اشتراک گذاشته شده است.

0 پاسخ
دیدگاه خود را ثبت کنیدتمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *