مقدمه ای بر کتاب طراحی کسب و کار بهتر
شاید بی اغراق بتوان گفت که موضوع این کتاب ، یعنی کتاب طراحی کسب وکاری بهتر ، دغدغه هرصاحب کسب وکاری است، به ویژه در محیط کسب و کاری که بسیار ناپایدارتر از گذشته است و هر روز مسائل جدیدی بروز می کند و البته، همین شرایط فرصت های زیادی نیز پیش روی آنها قرار داده است.
رویکرد اصلی کتاب طراحی کسب وکاری بهتر حاضر تفکر طراحانه ( به مانند طراحان اندیشیدن) است. با خواندن این کتاب می توانیم مشتریان و نیازهایشان را بهتر بشناسیم، ارزشی را که می شود به مشتریان عرضه کرد بهتر بسنجیم و درنهایت نقطه تلاقی ارزش خلق شده با نیازهای مشتریان را دقیق تر بیابیم. همه اینها کمک می کند تا در سطوح متنوع کسب وکار، با انتخاب درست و اجرای صحیح ایده های خلاقانه بیشتر، نوآوری را به خدمت بگیریم و با رویکرد نظام من تفکر طراحی، مسائل کسب و کار را هرچه اثربخش تر حل کنیم.
به نظر می رسد نویسندگان کتاب طراحی کسب وکاری بهتر نیز از همین رویکرد برای تألیف کتاب بهره برده اند: مشتری (خواننده) را هدف قرار داده و کوشیده اند از میان انبوه مدل ها و ابزارها و مهارت ها مسیری بهینه ترسیم کنند. جالب اینکه نویسندگان برای گروه های مختلف خوانندگان با نیازهای متفاوت روش هایی گوناگون برای مطالعه کتاب طراحی کرده اند. اگر خواننده کتاب های کسب وکار باشید، چه بسا این کتاب مدل الزام جدیدی برای شما نداشته باشد. با وجود این، به شما خواهد آموخت چگونه مطالب قبلی را دسته بندی و از هریک کجا و به چه منظوری استفاده کنید.
می شود گفت کتاب طراحی کسب وکاری بهتر نخ تسبیح کتاب های خلق مدل کسب وکار، طراحی ارزش پیشنهادی، ده گونه نوآوری ، تفکر طراحی در کسب وکار و برخی کتاب های دیگر حوزه استراتژی است و به همین دلیل انتشارات ایرانی نیز آن را در برنامه نشر خود گنجانده اند.
کاربرد کتاب طراحی کسب وکاری بهتر به مباحث استراتژی کارآفرینی و کسب وکارهای نوپا محدود نیست وکسب وکارهای جاافتاده نیز به بازطراحی و بازنگری ارزش پیشنهادی و مدل کسب و کارشان نیازمندند و می توانند از مطالب این کتاب بهره فراوان ببرند.بنابراین، صاحبان و مدیران ارشد کسب وکارها، مدیران محصول، مدیران بازاریابی و مشاوران تمامی حوزه های کسب وکار ازجمله مخاطبان این کتاب اند.
رویکردهای اصلی کتاب طراحی کسب و کار بهتر
کتاب: تصور کنید ایده جذابی دارید و می خواهید آن را به کسب و کار موفقی تبدیل کنید. حال پرسش کلیدی این است: چگونه ؟ کتاب طراحی کسب و کاری بهتر پاسخی است به این پرسش. در این کتاب گام به گام با مراحل مختلف طراحی و راه اندازی کسب وکارها از ایده پردازی تا رشد و تبدیل آن به کسب و کار مشتری محور آشنا می شوید. کتاب شامل بیش از بیست ابزار طراحی کسب وکار و نیز مهارت های لازم از ساختن تیم اجرایی کارآمد تا برقراری موازنه بین ایده اولیه با بازخوردهای جامعه هدف و نیز بررسی بیش از پنجاه مورد واقعی از کسب وکارهای موفق از شرکت های بسیار بزرگ همانند تویوتا و آئودی تا شرکت های نوآفرین کوچک، مراکز شتاب دهنده و سازمانهای مردم نهاد است.
کتاب همچنین عواملی را که موجب موفقیت و ناکامی کسب وکارها می شود به دقت کندوکاو کرده است. افزون بر این دیدگاه متخصصان و مدیران عامل شرکت های موفق متعددی در کتاب بیان شده است که می تواند چراغ راه شما در ساختن کسب و کارتان شود. شایان ذکر است که طراحی کسب و کاری بهتر چهارمین کتاب از یک دوره خودآموز مدیریت کسب و کار است که پس از نوآفرینی، بازیکن تیمی ایدئال و بی حد و مرز تقدیم خوانندگان می شود.
پیشنهاد میکنیم که علاوه بر مطالعه این کتاب، خوانش کتاب خلق مدل کسب و کار را که آن را در کتابخانه شریف استراتژی بارگذاری کرده ایم، در برنامه کاری خود قرار دهید. این امر به درک و به کارگیری مفاهیم این کتاب کمک شایانی خواهد کرد.
خوانندگان: دو گروه از خوانندگان مخاطبان اصلی کتاب اند: نخست، دانشجویان رشته های کارآفرینی، مدیریت کسب و کار و صنایع که باید با آخرین دستاوردهای علمی در بخش طراحی کسب وکارهای مشتری مدار آشنا شوند؛ و دوم، کلیه علاقه مندان و مدیران فعال در بخش اقتصاد دانش بنیان وشرکت های نوآفرین که می خواهند کسب وکارهای جدید راه اندازی کنند.
چرا باید کتاب طراحی کسب و کاری بهتر را بخوانیم؟
در روزگاری که عمر کسب وکارها، خدمات و اجتماعها به خاطر ظهور بیماری های همه گیر، مشکلات گسترده اقتصادی در جهان و تغییر سریع فناوری هر روز کوتاه تر می شود، بی معنی است که ما همچنان از عینک های قدیمی برای پی بردن به ظرایف ریزدانه کسب و کار و دیدن افق های بلنډ پوشیده شده در مه استفاده کنیم.
نگاه بین رشته ای ابزار امروز رهبران، کارآفرینان، و هم تیم ها و همکارانشان است که به مدد استفاده بموقع از جنس تفکر درست، در زمین بازی درست، ریسک های تصمیم گیری را به میزان زیادی کاهش می دهد. ابزار طراحی سال هاست که در مؤسسات ، مدارس طراحی و کارگاه های تعاملی برای نظم دادن به تفکر انسان به کار گرفته شده و همواره بهبود یافته است.
در این طرز نگاه به خلق راه حل، تعادل بین دوگانه های خلاقیت و سنجشگری، دقت نظری و خروجی عملی، و رشد فردی و تأثیرگذاری تیمی باعث یافتن راه حل بدون سوگیری و در مسیری عقلانی می شود. در زمانه ای که فضای رشد و توانمندسازی کسب وکارها، به خاطر وجود حرف های غیراصیل و حضور انسان های کارنابلد، شتاب دهنده های توخالی، مؤسسه های پوشالی، و دوره های داخلی و خارجی دهان پرکن و جیب خالی کن، خالی از نمونه های موفق شده است، نیاز به جریان های عمیق و بی ادعا اما همه جانبه نگری که انسان و سازمان ها را حتی در کوچک ترین ابعادش، با همه لوازم و نیازهای آن، یکجا در نظر آورند و ذینفعان آن را بشناسند بسیار حس می شود. فرایند طراحی، در این شرایط، می تواند نگاه واقع بینانه، دقیق و عمیق تری به مفهوم توسعه خدمات و کسب وکار بدهد.
بنابراین، آموزش و ترویج آن امری مهم و ضروری است. در مقایسه روش طراحی با رویکردهای سنتی تر خلق و توسعه کسب وکار، اهمیت زیرساختی این رویکرد باعث شده که افراد معدودی زمان و شدت این جنس کار عمیق و پایدار را تاب بیاورند و به این خاطر گستردگی و نفوذ آن در میان جامعه تخصصی به اندازه رویکردهایی مثل رویکرد ناب یا ابزارهایی مثل چابک نباشد.
اگرچه، این به معنی اصالت داشتن بیشتر طراحی نسبت به این مفاهیم نیست، بلکه جای خالی آن در کنار ابزارها و رویکردهای دیگر، که خیلی از آنها هم به صورت تجربی و با آزمایش و خطا حاصل شده اند، پرکردنی نیست. در سالهایی که از نسخه انگلیسی کتاب طراحی کسب و کاری بهتر به منزله منبع اصلی درس کارآفرینی خدمات و در بوت کمپ های استارت آپی استفاده کردیم، چند برتری محسوس بین مخاطبان دانشجو و نوآموزان این فضا دیدیم.
اول اینکه با تأکید بر آماده سازی تیم و صحبت درباره معنی آمادگی تیم های تازه کار به درک بهتری از حداقل های لازم برای ورود به فضای کسب وکار می رسند و با کمک بوم های مربوط، پیش از همدلی با ذی نفعانی بیرونی چون مشتریان و جامعه به همدلی با خودشان می رسند. دوم اینکه درک مفهوم نمونه اولیه یا ام وی پی ساده تر و ملموس تر شده است. بوم کسب وکار و مفهوم مدل کسب و کار جایگاه اشتباهی در روش های متداول پیدا کرده است و جای درست آن در ابتدای مسیر نیست، بلکه در انتهای مسیر مطالعه و کشف مشتری برای رسیدن به نمونه اولیه ترسیم می شود.
درنهایت ، تأکید روی سفر مشتری نگاه طراح کسب وکار (و نه مدل ساز کسب وکار) را بر روی کاربر و رفتار او متمرکز می کند و موجب می شود ابزارهای مطالعه پرسونای کاربر را به صورت عملی فراگیرد. آنچه کتاب طراحی کسب و کاری بهتر را از تلاش های قبلی در آموزش و فراگیر کردن مفهوم طراحی متمایز میکند تمرکز بر موضوع «کسب وکار» است، و نه فقط «خدمات»، و نیز تأکید بر ساختن نمونه اولیه کسب و کار در قالب ارزش پیشنهادی و مدل کسب و کار در کنار نگاه رفت و برگشتی و اصلاحی به آن فرایند.
همه این تلاش ها در حوزه تبیین فرایند طراحی و ترویج آن فقط در صورتی اثربخش خواهد شد که دست مایه بوت کمپ های دقیق و کارگاه های طراحی قرار بگیرد. به این ترتیب، به تدریج فرهنگ تفکر استراتژیک طراحی به صورت کاربردی در نقاط مختلف صنعت، آکادمی و مهم تر از همه، در عرصه سیاست گذاری ایجاد می شود، تصمیم ها با درک درستی از مسئله گرفته می شود و زمینه رشد همه جانبه و توسعه پایدار فراهم خواهد شد.
به این ترتیب، هریک از ما در همان جایی که امروز فعالیت می کنیم نقشی بزرگ برای ایجاد جریان های امیدبخش در این دوران سخت پیدا میکنیم – در کمپ های طراحی در مدارس، در نوآوری شهری، فعالیت های توانمندسازی بانوان، فضای تعامل بازنشستگان، اجتماعهای خاص ورزشی، یا خدمات رسانی در زمینه گردشگری، مالی و بانکی. تمرین این گونه «با هم اندیشیدن، آفریدن و زیستن» بزرگ ترین انتقام از تاریکی، فساد و ناامیدی خواهد بود.