استراتژی بازاریابی مشارکتی

استراتژی بازاریابی مشارکتی چیست؟

در این مقاله قصد داریم به معرفی استراتژی بازاریابی مشارکتی بپردازیم و تعریفی دقیق از استراتژی بازاریابی مشارکتی را بیان کنیم. در ادامه به نحوه اجرا و پیاده سازی یک کمپین با رویکرد استراتژی بازاریابی مشارکتی خواهیم پرداخت و شاخص های ارزیابی موفقیت آن را مورد بررسی قرار میدهیم. پس از خواندن این مقاله شما میدانید که چه نفراتی باید برای اجرای موفقیت آمیز یک استراتژی بازاریابی مشارکتی بکار گرفته شوند و نقش هر یک از این ارکان چه خواهد بود.

 

مقدمه ای بر استراتژی بازاریابی مشارکتی

یک زیرمجموعه جدید به تازگی در همین نزدیکی ساخته شده است. از آنجایی که این خانه ها کاملاً نوساز هستند، مالکان خانه احتمالاً به دنبال خدمات و محصولات مختلفی هستند: حصار کشی، محوطه سازی، نقاشی، پرده، خانه داری و تهویه مطبوع. بسته‌ای از کوپن‌ها، پیشنهادها و معرفی‌های همه این شرکت‌های مرتبط به صورت بسته‌بندی شده و به صورت دستی یا پستی برای هر صاحب خانه ارسال می‌شود – و با انجام این کار، هزینه‌های بازاریابی، نیروی انسانی و هزینه پست برای هر شرکت به میزان قابل توجهی کاهش یافته است. شرکت هایی که مشاغل مرتبط دارند می توانند از بازاریابی مشارکتی بهره زیادی ببرند. متحد شدن و تبلیغ متقابل خدمات از نظر زمان و مقرون به صرفه تر است. برای مصرف کنندگان از هر نوع، بازاریابی مشارکتی می تواند بسیار راحت باشد – و همچنین از نظر اقتصادی برای کسب و کارهایی که منابع خود را با هم ترکیب می کنند کارآمد باشد.

 

استراتژی بازاریابی مشارکتی چیست؟

استراتژی بازاریابی مشارکتی عبارت است از هرگونه توافقی برای ترکیب تلاش های بازاریابی و بنابراین می تواند به اشکال مختلف ظاهر شود. شرکت‌های مکمل و همچنین رقبای مستقیم، می‌توانند کمپین‌های بازاریابی مشارکتی مؤثر و سودمندی را ایجاد کنند. (همچنین به بازاریابی اتحاد مراجعه کنید) صرفه جویی در مقیاس یک مزیت بزرگ است. به همین ترتیب، ترکیب تلاش‌های کل یک صنعت در یک کمپین بازاریابی به نفع همه در صنعت است، حتی اگر برای یک دلار رقابت کنند. به عنوان مثال، کمپین “شیر گرفتی؟” که توسط هیئت فرآوری شیر کالیفرنیا طراحی شده است، به تمام تولیدکنندگان شیر و کشاورزان لبنی، از جمله برندهای رقیب، خدمات می دهد.
اشتراک منابع دلیل مهمی برای بازاریابی مشارکتی است. سازمان‌های محلی خرید می‌توانند یک طراح گرافیک، یک طراح وب و یک مدیر بازاریابی استخدام کنند، که سپس برای کل گروه و حتی برای شرکت‌های عضو، مواد بازاریابی تولید می‌کنند. بازاریابان مشارکتی اغلب از قدرت خود در چانه زنی جمعی نیز استفاده می کنند. در حالی که ممکن است یک کشاورز برای گرفتن بالاترین قیمت برای نخود فرنگی خود مشکل داشته باشد، ۱۰۰ کشاورز که به نیروها می پیوندند، بخش قابل توجهی از عرضه را کنترل می کنند، بنابراین قدرت چانه زنی آنها افزایش می یابد.

سایر اشکال بازاریابی مشارکتی شامل تبلیغات متقابل است. به عنوان مثال، اگر یکی از سخنرانان بسیار مورد تقاضا فهرست مخاطبین بزرگی داشته باشد، ممکن است پیشنهاد کند کتاب یا محصول سخنران دیگری را از طریق فهرست مخاطبین ارزشمند خود تبلیغ کند. یا، ناشر کتاب آن شخص می‌تواند با ناشر دیگری که استعداد بیشتری در تولید کیت‌های رویداد و/یا راهنمای بحث برای همراهی با آن کتاب دارد، شریک شود و نیروهای تبلیغاتی را برای دستیابی به مخاطبان اصلی مربوطه ترکیب کند. کنفرانس ها، کارگاه ها، رویدادهای ورزشی و جشنواره ها نیز اغلب می توانند به عنوان فرصت های بازاریابی مشارکتی برای تیم ها، سخنرانان، فروشندگان و حامیان چنین رویدادهایی عمل کنند.

بیشتر بخوانید:استراتژی بازاریابی بین رسانه ای چیست؟

 

اهداف بازاریابی مشارکتی

  • بهره وری اقتصادی
  • منابع مشترک
  • دید گسترده تر
  • دسترسی به بازار هدف
  • راحتی مصرف کننده

انواع استراتژی بازاریابی مشارکتی

 

چه کسانی از استراتژی بازاریابی مشارکتی استفاده می کنند؟

بسیاری از شرکت ها از قراردادهای بازاریابی مشارکتی استفاده می کنند. هرکسی که در راهروهای والمارت قدم گذاشته باشد، بازاریابی مشارکتی را در عمل دیده است. محصولاتی که در جلوی فروشگاه، انتهای راهروها و سایر مکان‌های بصری استراتژیک ارائه می‌شوند، همگی نمونه‌هایی از این موضوع هستند (به بازاریابی در نقاط فروش مراجعه کنید). شرکت ها برای قرار دادن محصول در املاک و مستغلات اصلی در فروشگاه، و همچنین برای فضای موجود در بخشنامه هفتگی فروشگاه هزینه پرداخت می کنند. برای کسب‌وکارهای کوچک، بازاریابی مشارکتی می‌تواند راه بسیار قدرتمندی برای کسب و کار باشد. فروشندگان مواد غذایی، فروشندگان تی شرت، کشاورزان، هنرمندان و نوازندگان همگی محصولات و خدمات خود را از طریق انواع قراردادهای بازاریابی مشارکتی می فروشند و تبلیغ می کنند. آنها ممکن است در یک بازار هفتگی یا ماهانه کشاورز شرکت کنند، یک غرفه در یک جشنواره یا گردهمایی بزرگ دیگر اجاره کنند، یا یک کوپن در یک کتاب کوپنی صادر کنند که به عنوان جمع آوری کمک مالی برای یک مدرسه محلی ارائه می شود.

اینترنت سرشار از فرصت های بازاریابی مشارکتی است. برای مثال، وب‌سایت‌های بازاریابی وابسته به کسب‌وکارهای بزرگ و کوچک این امکان را می‌دهند تا محصولاتی را که می‌خواهند در وب‌سایت‌های خودشان، از طریق فهرست تماس‌هایشان و در شبکه‌های رسانه‌های اجتماعی تأیید کنند، انتخاب کنند. با انجام این کار، شرکت وابسته درصدی از هر فروش را به دست می آورد.

آمازون دارای یک سیستم بازاریابی وابسته عظیم است که به وبلاگ نویسان و بازاریابان آنلاین اجازه می دهد تا چهار درصد از هر خرید را از طریق پیوندهای کدگذاری شده منحصر به فرد خود کسب کنند (به بازاریابی همکاری در فروش مراجعه کنید). این نوع بازاریابی می تواند بسیار شخصی تر نیز باشد. دوستان و همکارانی که قبلاً به یک محصول ارجاع می دهند می توانند برای هر ارجاع درآمد کسب کنند. ای بی (EBay) و ایتسی (Etsy) (یک وب سایت بسیار محبوب برای صنعتگران) نیز نمونه هایی از بازاریابی مشارکتی آنلاین هستند. به جای اینکه خودشان همه چیز را تبلیغ کنند، صاحبان مشاغل کوچک و بزرگ می توانند تقریباً هر چیزی را در این وب سایت های پر ترافیک تبلیغ کنند، که به نوبه خود هزینه ها و درصدهای کمی را در هر فروش دریافت می کنند.

بیشتر بخوانید:استراتژی بازاریابی پایگاه داده چیست؟

 

مشارکتی یا رقابتی؟

در حالی که بازاریابی مشارکتی می تواند برای دو طرف سودمند باشد، اما گاهی اوقات می تواند مشکل ساز باشد. در اینجا چند دام وجود دارد که باید از آن اجتناب کنید:

  • قراردادهای برد/باخت – از توافقاتی که به نفع یک طرف بیشتر از طرف دیگر است، اجتناب کنید.
  • رهبر/رهبر – تعیین کنید که دقیقاً چگونه تصمیم‌گیری گرفته می‌شود یا به اشتراک گذاشته می‌شود.
  • سرزنش شکست – اگر رویدادی وعده حضور را جلب نکرد، با انگشت به سمت برگزارکنندگان نروید.
  • تخصیص غیرقانونی املاک و مستغلات – اگر یکی از شرکا غرفه رویداد را در کنار در گرفت و دیگری به گوشه پشتی رسید، راهی برای جبران آن پیدا کنید.

 

بازاریابی مشارکتی برای چه نوع مشتریانی موثر است؟

  • بازاریابی مشارکتی به این دلیل کار می کند که انرژی بسیار کمتری نسبت به خریدهای پیاده روی مصرف می کند. مثلا:
    فردی آگاه به سلامتی که اهداف اخلاقی کشاورزی انبوه دارد، دوست دارد برای خرید محصولات ارگانیک تازه و محلی به بازار کشاورز برود و ممکن است وسوسه شود که گوشت گاو تغذیه شده با غلات را از یک کشاورز جدید امتحان کند.
  • یکی از طرفداران فیلم آواتار هنگام تبلیغات، یک وب‌سایت با گرافیک سه بعدی و تبلیغات تلویزیونی که شخصیت‌های آواتار و کوکا زیرو را با هم نشان می‌دهند، انگیزه خرید کوک زیرو (Coke Zero) را دارد. هنگامی که کوک زیرو در بسته‌ای با برند آواتار عرضه شد، مشتریان بیشتر تشویق به خرید شدند.
  • پس از اینکه فیلم اسمورف ها شخصیت های آبی عجیب و غریب را به نسل جدیدی از بچه ها معرفی می کند و همزمان مام را به کارتون های صبح شنبه خودش برمی گرداند، یک مادر سی و چند ساله و دو بچه اش انگیزه می گیرند تا برای یک غذای شاد مک دونالد توقف کنند تا مجسمه های کلکسیونی اسمورف ها را بسازند. .
  • زنی که از محصولات مراقبت از پوست اولِی(Olay) استفاده می‌کند، زمانی که شرکت‌ها با هم همکاری می‌کنند، به سمت کاورگرل (CoverGirl) کشیده می‌شود و مرطوب‌کننده اولِی را در زیرسازی‌ها و رژگونه‌های کرمی کاورگرل می‌چرخانند. داشتن الن دی جنرس به عنوان سخنگوی افراد مشهور کاورگرل ایجلس کالکشن (CoverGirl Ageless Collection) به شهرت اولِی لطمه ای وارد نمی کند.

در هر مورد، شرکت از بازاریابی مشارکتی برای معرفی خود یا تبلیغ محصول خود استفاده کرده است. هر شرکت با همسویی خود با سایر شرکت‌هایی که مصرف‌کننده هدف مشابهی دارند، هزینه‌های بازاریابی خود را کاهش داده و در معرض دید خود قرار گرفته است.

بیشتر بخوانید:استراتژی بازاریابی سبز چیست؟

 

آمازون: پادشاه تعاون

فروش سالانه: ۱۳ میلیارد دلار
۲۰ درصد از بازار خرده فروشی آنلاین را نشان می دهد
یک سوم مصرف کنندگان تجربه خرید آنلاین خود را از آمازون شروع می کنند
۶۲ تا ۸۰ درصد از بازار کتاب الکترونیکی را کنترل می کند.

 

نحوه اجرای استراتژی بازاریابی مشارکتی چگونه است؟

کمپین های بازاریابی مشارکتی با گسترش افق ها و با کشف (و به اشتراک گذاری) زمینه های مشترک با سایر شرکت ها توسعه می یابند. به عنوان مثال، خطوط هوایی دلتا و امریکن اکسپرس هر دو سود می برند اگر فروشنده ای به طور منظم بلیط هواپیما را با کارت امریکن اکسپرس خود خریداری کند. بنابراین، هر دو انگیزه ای برای ارسال پیشنهادات پست مستقیم برای کارت های اعتباری جدید برای مصرف کنندگانی دارند که درآمد طبقه متوسط بالایی دارند. امریکن اکسپرس «امتیازهای پاداش عضویت» را ارائه می‌کند، در حالی که خطوط هوایی دلتا (و بسیاری دیگر) برای امتیازهای بازخرید شده بلیط رایگان می‌دهد.

مدیران و کارکنان کمپین بازاریابی مشارکتی نمی‌توانند به سادگی یک ایمیل مستقیم تهیه کنند و آن را مشارکت بنامند. مراحل بسیار بیشتری درگیر است. هر شرکت باید مسئولیت‌های مشخصی داشته باشد و باید با سرمایه‌گذاری مالی در مشارکت برابر با منافع هر شریک از کمپین موافقت کند. این بدان معنا نیست که هر شریک دارای سهم برابر است، اما به این معنی است که هر شریک باید سهم منصفانه خود را برای آنچه که انتظار دارد از شراکت دریافت کند، بگذارد.

پس از تعیین پارامترهای مشارکت، تحقیقات پروژه آغاز می شود. تحقیقات گسترده، از طریق تاریخچه خرید کارت اعتباری، گزارش‌های فروش عمومی خانه، گزارش‌های اعتباری، و سایر ابزارهای تحقیقاتی مانند داده‌های مصرف‌کننده نیلسن، تعیین می‌کند که چه کسی ممکن است به چنین کمپین‌هایی پاسخگو باشد (مسافران تجاری، طبقه متوسط، دارندگان وام مسکن از محله‌های خاص، و غیره.). با مسلح شدن به این دانش، تیم بازاریابی پیشنهادی را ارائه خواهد کرد که برای رد کردن توسط مصرف کنندگان بسیار جذاب خواهد بود، در حالی که همچنان برای شرکت های درگیر سودآور است.
هنگامی که قرارداد منعقد شد، مصرف کننده شناسایی شد و پیشنهاد مفهومی شد، زمان اجرای طرح فرا می رسد. برای انجام این کار، کارکنان بازاریابی از هر دو شرکت مسئولیت‌ها را تقسیم می‌کنند و در حالت ایده‌آل با نقاط قوت هر یک از شرکا عمل می‌کنند. تلاش کلی بازاریابی مشارکتی همچنین مستلزم همکاری و تعامل گسترده با مذاکره کنندگان قرارداد، وکلا، طراحان خلاق، متخصصان رسانه های اجتماعی و به ویژه مدیریت هر دو طرف است. این می تواند بسیار ظریف باشد، زیرا هر شرکت دارای سلسله مراتبی است که انتظار دارد به رسمیت شناخته شود، همچنین فرهنگ سازمانی، سبک مدیریت و جریان کاری خود را دارد. شرکایی که می توانند به آن دیدگاه ها و نقاط قوت مختلف احترام بگذارند و با آنها بازی کنند، بهترین شانس را برای دستیابی به یک کمپین موفق خواهند داشت.

بیشتر بخوانید:استراتژی بازاریابی شرکتی چیست؟

 

چه کسانی در استراتژی بازاریابی مشارکتی باید استخدام شوند؟

فرآیند استراتژی بازاریابی مشارکتی باید در چندین مرحله از چرخه زندگی محصول اجرا شود، بنابراین موقعیت های گوناگونی از حوزه بازاریابی را می توان برای اجرای این استراتژی بازاریابی به کار گرفت. همچنین برای موفقیت در یک کمپین بازاریابی باید تمام ارکان فعال در ان حوزه به خوبی در کنار هم کار کنند. در ادامه چند سمت اصلی در اجرای استراتژی بازاریابی مشارکتی آورده شده است.

مدیران بازاریابی

مدیران بازاریابی کمپین‌ها را طراحی، هدایت و اجرا می‌کنند، و همچنین بر تمام تلاش‌های بازاریابی دیگر در یک شرکت استراتژی و نظارت خواهند داشت.همکاری نزدیک با تیم بازاریابی شریک برای ایجاد کمپین، ایجاد تقسیم مسئولیت ها و گردش کار با مهلت های توافق شده؛ ایجاد یک فرهنگ خلاق مشترک که در آن هر بازیکن احساس ارزشمندی و احترام کند – اغلب در اطراف سلسله مراتب پیچیده و مسائل نفسانی حرکت می کند؛ واگذاری مسئولیت به دیگران در کارکنان بازاریابی، نظارت بر بار کار، پیشرفت پروژه؛ تعامل با دیگر صاحبان شرکت و سایر مدیران بازاریابی تا اطمینان حاصل شود که مسئولیت های توافقنامه همکاری برآورده شده است. هر گونه مشکل پیش آمده را کاهش دهد؛ حفظ بودجه و دنبال کردن نتایج تلاش های بازاریابی مشارکتی از وظایف این افراد می باشد.

تحلیلگران تحقیقات بازار

تحلیلگران تحقیقات بازار برای تعیین موثرترین موقعیت محصول در بازار، داده های بازار را بررسی و تفسیر می کنند. تحلیلگران همچنین بر اثربخشی قراردادهای همکاری فعلی و سایر تلاش‌های بازاریابی نظارت می‌کنند. از مصاحبه ها، نظرسنجی ها، گروه های متمرکز، نرم افزار جمع آوری داده ها و بررسی روند مصرف کنندگان استفاده می کنند تا اطلاعاتی در مورد مشتریان ایده آل برای این تلاش جمعی جمع آوری نمایند. در مورد انواع تبلیغاتی که گروه های جمعیتی خاص به آن پاسخ می دهند تحقیق می کنند، و تفسیر می کنند که چگونه تلاش های بازاریابی مشارکتی می تواند بر این اساس تنظیم شود. روندهای بازار، شاخص‌های اقتصادی، بینش‌های جدید در مورد انگیزه‌های انسانی و پاسخ به متقاعدسازی را دنبال می کنند و این بینش‌ها را در تلاش‌های مشترک آینده می گنجانند.

مدیران فروش B2B

مدیران فروش B2B برای ایجاد یک قرارداد همکاری بین شرکت‌ها، با تمرکز بر مزایایی که از اشتراک منابع حاصل می‌شود، مانند دوام اقتصادی و دید گسترده، کار می‌کنند. ایجاد شبکه با شرکت های مشابه یا مکمل و تصمیم گیرندگان آنها؛ برای جذب شرکا، بسته های بازاریابی مشارکتی را کنار هم قرار می دهند؛ راه هایی برای دستیابی به مشتریان جمعی همه شرکت های درگیر شناسایی می کنند؛ تعیین مسئولیت ها و مزایای قرارداد تعاون و تحکیم آنها در قراردادهای قراردادی نیز از وظایف این مدیران می باشد.

جهت ارتقاء سطح کیفی مقالات و تکمیل مباحث مربوطه، لطفا نظرات و دیدگاههای خود را در پایان این مقاله درج کنید، همچنین چند مقاله مرتبط با موضوع استراتژی بازاریابی مشارکتی برای مخاطبان سایت شریف استراتژی به اشتراک گذاشته شده است.

0 پاسخ
دیدگاه خود را ثبت کنیدتمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *