استراتژی بازاریابی میدانی چیست؟
در این مقاله قصد داریم به معرفی استراتژی بازاریابی میدانی بپردازیم و تعریفی دقیق از استراتژی بازاریابی میدانی را بیان کنیم. در ادامه به نحوه اجرا و پیاده سازی یک کمپین با رویکرد استراتژی بازاریابی میدانی خواهیم پرداخت و شاخص های ارزیابی موفقیت آن را مورد بررسی قرار میدهیم. پس از خواندن این مقاله شما میدانید که چه نفراتی باید برای اجرای موفقیت آمیز یک استراتژی بازاریابی میدانی بکار گرفته شوند و نقش هر یک از این ارکان چه خواهد بود.
مقدمه ای بر استراتژی بازاریابی میدانی
در عصر اینترنت، افراد ممکن است با کلیک بر یک دکمه خرید کنند. با این حال، مهم نیست که چقدر فناوری را در زندگی خود ادغام کنیم، باز هم بخشی از روزهای خود – و بخشی از خرید و تجارب کسب وکاری خود – را صرف تعامل با افراد در دنیای فیزیکی خواهیم کرد. تا زمانی که بعد شخصی در خرید و کار ما باقی بماند، فرصتهایی نیز برای بازاریابان وجود خواهد داشت که از ساختمانهای خود خارج شوند تا شخصاً با مشتریان خود تعامل داشته باشند.
استراتژی بازاریابی میدانی چیست؟
استراتژی بازاریابی میدانی شامل کار حضوری برای ارتباط با بازارها است. به این ترتیب، شامل تمام فعالیت های بازاریابی است که یکی از آنها تماس چهره به چهره با مصرف کننده است. برای برخی از شرکتها، این شامل هماهنگی تیمهای فروش بزرگ است که با مشتریان رو در رو ملاقات میکنند، در حالی که برخی دیگر تبلیغات خیابانی انجام میدهند و بروشور پخش میکنند (به بازاریابی خیابانی مراجعه کنید).
چه کسانی از استراتژی بازاریابی میدانی استفاده می کنند؟
به استثنای برخی از شرکتهای آنلاین که ممکن است منحصراً به بازاریابی اینترنتی متکی باشند، تقریباً هر شرکتی که برای مصرفکنندگان بازاریابی میکند از نوعی بازاریابی میدانی استفاده میکند. می توان از آن برای تبلیغ یک محصول یا خدمات خاص یا تبلیغ یک برند خاص استفاده کرد. برخی از رایج ترین انواع کسب و کار که به طور گسترده از بازاریابی میدانی استفاده می کنند عبارتند از:
- غذا، نوشیدنی و تنباکو
- محصولات بهداشتی و زیبایی
- داروسازی
- کالاهای خانگی، لوازم خانگی و محصولات نظافتی
- خواربارفروشی ها، فروشگاه های رفاه و فروشگاه های بزرگ
- فروشندگان دستگاه های تلفن همراه و ارائه دهندگان مخابرات
بیشتر بخوانید:تعریف دقیق استراتژی بازاریابی اینترنتی چیست؟
بازاریابی میدانی برای چه نوع مشتریانی موثر است؟
استراتژی بازاریابی میدانی با طیف گستردهای از بخشهای بازار استفاده میشود و فعالیتهای بازاریابی میدانی مختلف برای مشتریان متنوع انجام میشود. اساساً، اگر مشتریان به صورت فیزیکی در بازار حضور داشته باشند، به اهداف بازاریابی میدانی تبدیل می شوند. چندین تکنیک به طور کلی در یک کمپین بازاریابی میدانی استفاده می شود. کمپین های نقطه فروش برای بهره برداری از خریداران فوری ایجاد می شوند (به بازاریابی در محل فروش مراجعه کنید). تجارت موثر هم برای خریداران لیست و هم برای کسانی که در حال مرور هستند مهم است. در همین حال، کمپینهای تبلیغاتی در این زمینه به دنبال مشتریانی میگردند که آنها را «شکلدهنده» مینامند – افراد بسیار تعاملی که تأثیر قابلتوجهی بر روابط دیگرشان دارند. شکلدهندگان تجربیات مثبتی را با دیگران به اشتراک میگذارند و مایلند محصول یا خدماتی که دوست دارند را به دوستان خود معرفی کنند.
بیشتر بخوانید:استراتژی بازاریابی درون بازی چیست؟
روش های مختلف در استراتژی بازاریابی میدانی
- نمونه برداری محصول
- اعلامیه
- بازرگانی/نمایش
- رویدادهای خاص
- تولید سرنخ
- نمایش در جاده
- پشتیبانی خرده فروشی
نحوه اجرای استراتژی بازاریابی میدانی چگونه است؟
کمپین های بازاریابی میدانی ریسک های خاص خود را دارند: با تکیه بر ارتباطات چهره به چهره، شهرت محصول، خدمات یا برند را در دستان بسیاری از افراد قرار می دهند. به جای پخش یک پیام منسجم از طریق یک کانال واحد (مانند یک مجله یا تبلیغات تلویزیونی)، پیام ارسال شده از طریق بازاریابی میدانی بر اساس مهارت های ارتباطی آن افرادی که با مصرف کننده در تماس هستند، متفاوت خواهد بود. به همین دلیل، یک کمپین بازاریابی میدانی بر آموزش موثر پرسنل متکی است. افراد حرفه ای درگیر در کمپین نه تنها باید به طور موثر و متقاعدکننده ارتباط برقرار کنند، بلکه باید بتوانند میزان علاقه مصرف کننده به ارتباطات را نیز بسنجند.
یک کمپین بازاریابی میدانی ممکن است از چندین تاکتیک برای ارائه پیام خود استفاده کند:
- نمونهبرداری و نمایش محصول – نمونهبرداری و نمایش محصول اغلب در خواربارفروشیها یا فروشگاههای بزرگی که محصول را میتوان خریداری کرد، و همچنین در نمایشگاهها، نمایشگاههای تجاری، کنسرتها و هر مکان دیگری که مردم جمع میشوند انجام میشود. هدف بازاریاب این است که هر مشتری را که از محصول نمونه برداری می کند درگیر کند (گاهی مشکل است، زیرا مشتریان از نمونه برداری و اجرای آن خوشحال می شوند). در مکانهایی که نمیتوان فوراً محصول را خریداری کرد، نمونهبردار یا نمایشدهنده ممکن است یک فراخوان برای اقدام جایگزین ارائه دهد، مانند بررسی یک وبسایت برای دریافت کوپن، یا اینکه مشتری یک کارت تماس را برای تبلیغات آتی پر کند – بنابراین موقعیتی ایجاد میکند که مشتری اطلاعات بیشتری را درخواست می کند. (بازاریابی نمایشگاهی را نیز ببینید)
- تبلیغات درون فروشگاهی – تبلیغات درون فروشگاهی شامل بازاریابی برای پایگاه مشتریان شماست، زمانی که آنها از قبل برای خرید یک محصول مرتبط در محل هستند. به عنوان مثال، هوم دیپوت این هوم سرویسز (Home Depot In-Home Services) تعدادی خدمات مختلف را به مشتریان ارائه می دهد (مانند نصب سقف، کاشی و پنجره). با استفاده از تولیدکنندگان سرنخ در فروشگاه برای صحبت با مشتریان، آنها متوجه میشوند که روی چه نوع پروژههایی کار میکنند، و سپس پیشنهادات خاصی را ارائه میکنند که با برنامههای آینده آنها مطابقت دارد. در هر تعامل چهره به چهره، نماینده باید میزان دریافت پیام توسط مشتری را بسنجد. تولید کننده سرنخ ممکن است به ازای هر کسی که در نهایت روی یک محصول قرار می دهد با بیش از ۱۰ نفر صحبت کند. در نظر گرفته شدن به عنوان زورگو، برند را به خطر می اندازد (و کسب و کار را باز می گرداند)، بنابراین هدف این است که مفید باشید و راه حل هایی آماده برای تمام نیازهای مشتری داشته باشید.
- تبلیغات خیابانی – تبلیغات خیابانی شامل فرستادن تیمها به مناطق شلوغ برای توزیع آگهیها، کوپنها، کارتهای تشویقی یا سایر موارد تبلیغاتی است. در حالت ایدهآل، تبلیغات با رویدادی که جمعیت را به خود جلب کرده است، پیوند دارد و به تجربه کمک میکند. بنابراین، در یک نمایشگاه یا جشن خیابانی، بازاریابها ممکن است نوعی کارتهای «قطعه بازی» مانند کارتهای تشویقی خراش را از دست بدهند. وقتی به طور موثر انجام شود، مصرف کنندگان لذت رویداد را با تعامل خود با برند شما مرتبط می کنند.
- بازرگانی – بازرگانی شامل اطمینان از جذابیت نمایش های خرده فروشی برای مشتریان است و نیاز به هماهنگی با خرده فروشان دارد. خرده فروشان باهوش از قبل مطمئن خواهند شد که محصولات مقابل مشتریان هستند و به خوبی انبار می شوند (آنها هم نمی خواهند فروش را از دست بدهند). اما بازاریاب می تواند در مورد نمایشگرهای خاص و فضای قفسه خاصی برای محصول خود مذاکره کند. در اینجا، مشتری شامل خردهفروشی میشود که محصول شما را به صورت عمده میخرد و از فروش آن به مصرفکنندگان درآمد کسب میکند. بازاریاب میدانی قصد دارد رابطه خود را با خرده فروشان تقویت کند و برای ارتقای موفقیت خرده فروش تلاش خواهد کرد، زیرا این امر به نوبه خود موفقیت خود را ارتقا می دهد.
بیشتر بخوانید:استراتژی بازاریابی تدافعی چیست؟
آمیخته بازاریابی انجام شد با محوریت مصرف کننده
محصول -> مصرف کننده: با این سوال شروع کنید: مصرف کننده چه می خواهد؟ به جای اینکه مشتریان را به گزینه های موجود سوق دهید، راه حل های محصول را سفارشی کنید.
قیمت -> هزینه: شامل هزینه فرصت و هزینه مالکیت است که مصرف کننده هنگام خرید در نظر می گیرد.
ارتقاء -> ارتباط: تعاملی تر باشید. گفتگو به جای فروش
مکان -> راحتی: فرایند خرید را آسان تر کنید. در عصر اینترنت، سهولت دسترسی تنها مربوط به قرارگیری فیزیکی نیست.
چه کسانی در استراتژی بازاریابی میدانی باید استخدام شوند؟
فرآیند استراتژی بازاریابی میدانی باید در چندین مرحله از چرخه زندگی محصول اجرا شود، بنابراین موقعیت های گوناگونی از حوزه بازاریابی را می توان برای اجرای این استراتژی بازاریابی به کار گرفت. همچنین برای موفقیت در یک کمپین بازاریابی باید تمام ارکان فعال در ان حوزه به خوبی در کنار هم کار کنند. در ادامه چند سمت اصلی در اجرای استراتژی بازاریابی میدانی آورده شده است.
مدیران بازاریابی میدانی
مدیران بازاریابی میدانی انواع تکنیک های بازاریابی میدانی را در کمپین های خود هدایت می کنند. فرصت های بازار برای مشارکت مصرف کننده در سطح رو در رو را شناسایی میکنند؛ به تیم ها در مهارت های ارتباطی و ارائه آموزش می دهند؛ اثربخشی تلاش های بازاریابی و انجام تنظیمات را ارزیابی می کنند و نهایتا از اینکه که تاکتیکهای بازار میدانی متعدد همگی پیامی ثابت ارائه میدهند، مطمئن می شوند.
مدیر تبلیغات
تبلیغات مدیران رویدادهای تبلیغاتی خاص را هدایت می کنند. برنامه ریزی، اجرا و ارزیابی رویدادهای تبلیغاتی خاص، مانند هدایای محصول یا کمپین های خیابانی؛ هماهنگی با مکانها، فروشندگان، و سایر عناصر یک مکان – خواه یک نمایشگاه خیابانی یا یک کنفرانس ملی – برای اطمینان از اجرای بینظیر تبلیغات بر عهده مدیر تبلیغات است. این افراد همچنین اهداف خاصی را برای یک رویداد تبلیغاتی تعیین می کنند و معیارهایی را برای سنجش موفقیت ایجاد میکنند؛ برای کمپین های تبلیغاتی استعداد کسب کمی کنند و شرکت کنندگان را آموزش می دهند/نظارت میکنند
تحلیلگران تحقیقات بازار
تحلیلگران تحقیقات بازار فرصت های بازار را برای کمپین های میدانی شناسایی می کنند. از روشهای مختلف (از جمله مصاحبه، پرسشنامه و گروههای متمرکز) برای شناسایی مناطقی از بازار که میتوانند از تماس فرد به فرد بیشتر سود ببرند، ، و اینکه چگونه به طور خاص میتوانند سود ببرند، استفاده می کنند. معیارهایی را برای سنجش پاسخ بازار به یک کمپین ایجاد می کنند و از این معیارها برای تجزیه و تحلیل داده ها، با استفاده از روش های آماری و نرم افزار استفاده می کنند. درک بازار از یک محصول، خدمات یا برند را کشف می کنند و در مورد استراتژی تبلیغاتی توصیه هایی ارائه می دهند. همچنین با استفاده از نمودارها، گراف ها و ابزارهای دیگر، یافته ها را تقطیر کرده و به سازمان خود منتقل می کنند.
جهت ارتقاء سطح کیفی مقالات و تکمیل مباحث مربوطه، لطفا نظرات و دیدگاههای خود را در پایان این مقاله درج کنید، همچنین چند مقاله مرتبط با موضوع استراتژی بازاریابی میدانی برای مخاطبان سایت شریف استراتژی به اشتراک گذاشته شده است.
با سلام
استراتژی بازاریابی میدانی را متوجه شدم، مقاله تکمیلی بیشتری را میتوانید معرفی کنید؟
با سلام ممنون از توجهتون. برای اطلاع بیشتر از موضوعات استراتژی بازاریابی پیشنهاد میکنیم مقاله استراتژی بازاریابی درون بازی را نیز مطالعه کنید.