استراتژی بازاریابی اطلاعاتی چیست؟
در این مقاله قصد داریم به معرفی استراتژی بازاریابی اطلاعاتی بپردازیم و تعریفی دقیق از استراتژی بازاریابی اطلاعاتی را بیان کنیم. در ادامه به نحوه اجرا و پیاده سازی یک کمپین با رویکرد استراتژی بازاریابی اطلاعاتی خواهیم پرداخت و شاخص های ارزیابی موفقیت آن را مورد بررسی قرار میدهیم. پس از خواندن این مقاله شما میدانید که چه نفراتی باید برای اجرای موفقیت آمیز یک استراتژی بازاریابی اطلاعاتی بکار گرفته شوند و نقش هر یک از این ارکان چه خواهد بود.
مقدمه ای بر استراتژی بازاریابی اطلاعاتی
“هرچه بیشتر در مورد آنچه شما به دنبال آن هستید بفهمیم، بهتر می توانیم به شما پاسخ دهیم.”
-دکتر. وینتون سرف، پیشگام اینترنت
دکتر وینتون گری سرف شاید یکی از معتبرترین متخصصان در زمینه فناوری اینترنت باشد که به طور مستقیم با کسانی کار می کند که به طور مؤثر وب را به شکلی که ما می شناسیم ایجاد کرده اند. نقل قول بالا از مصاحبه ای در فوریه ۲۰۱۱ سرف با فرد گلیک انجام داد و توضیح داد که چرا جستجوی اطلاعات، نیروی محرکه قدرتمندی در نحوه استفاده مردم از اینترنت است. همانطور که اطلاعات مربوط به سرگرمیها، علایق و رفتار خرید ما عمومیتر میشود، شرکتها مهارت بیشتری در ارائه آنچه میخواهیم به ما خواهند داد. با ارائه داده های مفید به مخاطبان، شرکت ها علاقه به محصولات و خدمات را تشویق می کنند و شهرت خود را نزد مصرف کنندگان بهبود می بخشند.
استراتژی بازاریابی اطلاعاتی چیست؟
هدف اصلی یک استراتژی بازاریابی اطلاعاتی جلب توجه کسانی است که یا از قبل به آنچه محصول ارائه می دهد علاقه مند هستند یا ممکن است پس از یادگیری این حقایق جدید علاقه مند شوند. اینترنت تحت سلطه استراتژی بازاریابی اطلاعاتی است، اما این تنها جایی نیست که میتوان آن را پیدا کرد. همه چیز از بروشور گرفته تا بیلبورد می تواند از بازاریابی اطلاعاتی به عنوان تاکتیکی برای جلب توجه مخاطب استفاده کند. این عمل در اینترنت رایج تر است زیرا جستجوی اطلاعات در مورد موضوعات خاص آنلاین آسان است.
بیشتر بخوانید:تعریف دقیق استراتژی بازاریابی اینترنتی چیست؟
به عنوان مثال، یک بیلبورد برای یک سرویس تهیه مالیات ممکن است بگوید: «از هر ده نفر، دو نفر بیش از حد مالیات خود را پرداخت می کنند!» و این اطلاعات توجه راننده گاه به گاه را جلب می کند که ممکن است بعداً با آن تهیه کننده مالیات تماس بگیرد. به طور مشابه، وبسایت تهیهکننده مالیات با نمودارها و مقالاتی که اطلاعات مشابهی را ارائه میکنند، در نتایج جستجو برای هر کسی که به دنبال اطلاعاتی درباره مالیاتها از طریق موتور جستجویی مانند گوگل است، نشان داده میشود. در هر دو مورد، اطلاعات همان چیزی است که در وهله اول مخاطب را جذب می کند. مهمتر از همه، داده هایی که شرکت در اختیار مشتری بالقوه خود قرار می دهد، باعث ایجاد اعتماد بین مشتری و کسب و کار می شود و این احتمال را افزایش می دهد که مشتری با خرید آنچه که کسب و کار ارائه می دهد احساس راحتی کند.
اعتبار “نقطه شیرین”
در یک مطالعه طولانی مدت در مورد نحوه واکنش مردم به تبلیغات، مجله تحقیقات کسب و کار دریافت که تبلیغات اطلاعاتی زمانی مثبتتر دریافت میشوند که بیننده نه تنها دادهها را منطقی، بلکه معتبر نیز بداند. ارائه محتوای اطلاعاتی با احساس اطمینان و اقتدار بسیار مهم است.
روش های مختلف در استراتژی بازاریابی اطلاعاتی
استراتژی بازاریابی اطلاعاتی اشکال مختلفی دارد. هر روشی برای ارائه داده های مفید به مخاطب واجد شرایط است.
- لیست سریع حقایق و ارقام
- مقالات موضوعی، کتاب های الکترونیکی و وبلاگ ها
- فیلم های آموزشی یا اطلاعاتی
- درس های “چگونگی”
- بروشورها
- پست های شبکه های اجتماعی اطلاعاتی
بیشتر بخوانید:استراتژی بازاریابی یکپارچه چیست؟
چه کسانی از استراتژی بازاریابی اطلاعاتی استفاده می کنند؟
کسب و کارهای انتفاعی از بازاریابی اطلاعاتی برای نشان دادن تخصص خود در محصولات خود استفاده می کنند. این امر نه تنها باعث میشود که آنها شایسته اعتماد مشتری به نظر برسند، بلکه باعث میشود مشتری احساس کند که میتواند تصمیم آگاهانهتری در مورد هر خرید احتمالی بگیرد. به عنوان مثال، فروشگاههای ابزارهای پیشرفته اغلب فهرستهای مختصری از مشخصات محصول را در صفحه نمایش خود قرار میدهند تا مشتری دقیقاً بداند که یک ابزار خاص میتواند چه کاری انجام دهد. (به بازاریابی محصول نیز مراجعه کنید)
سازمانهای غیرانتفاعی به شدت به بازاریابی اطلاعاتی متکی هستند تا کمککنندگان خود را به دلایل خاص علاقهمند کنند و سرمایهگذاری شخصی خود را در موضوعات خاص هدایت کنند. یک NPO فرضی که به ممنوعیت آدامسهای حبابدار اختصاص داده میشود، میتواند کمکهای مالی و داوطلبان را با یک وبسایت پر از جداول و نمودارهایی جذب کند که نشان میدهد سالانه چند کفش از افرادی که بهطور تصادفی پا روی آدامس میگذارند، خراب میشوند.
بسیاری از مؤسسات آموزشی در هر سطحی، از برنامه های پیش دبستانی گرفته تا دانشگاه های بزرگ و همه چیز در این بین، از بازاریابی اطلاعاتی برای جذب دانش آموزان بالقوه استفاده می کنند. به ندرت پیش می آید که چنین سازمانی بروشوری را که در آن آمارهای مفیدی مانند نرخ فارغ التحصیلی و برجسته کردن امکانات برنامه را توضیح دهد، تهیه نکند. برای یک مثال خوب، این صفحه را که برای دانشجویان آینده نگر در دانشگاه واشنگتن است، مطالعه کنید. این صفحه دادههایی درباره دستاوردهای دانشجویان، کارکنان و برنامههای خاص ارائه میکند تا نشان دهد هر کسی که در دانشگاه حضور مییابد میتواند به دستاوردهای بزرگی دست یابد.
چهار نفر از پنج دندانپزشک
در اواسط دهه ۱۹۶۰، آدامس های برند تریدنت (Trident) یک کمپین بازاریابی اطلاعاتی را معرفی کرد که به قدری محبوب و به راحتی قابل یادآوری شد، به کلیشه ای تبدیل شد که بسیاری از رقبای آنها در اوایل قرن بیست و یکم آن را مسخره می کردند. تریدنت برای بیمارانی که آدامس می جوند کمپینی راه اندازی کرد که به “از هر پنج دندانپزشک چهار نفر” معروف بود و آدامس های بدون قند توصیه می کردند. در آن زمان، تریدنت یکی از تنها برندهایی بود که آدامس های بدون قند را ارائه می کرد، بنابراین کمپین آنها، به زبان ساده، قویاً پیشنهاد کرد که اکثر دندانپزشکان تریدنت را تایید کنند. این تصور که آدامس بدون قند تأثیر مثبتی بر سلامت دندان دارد تا به امروز ادامه دارد.
بیشتر بخوانید:تعریف دقیق استراتژی بازاریابی آفلاین چیست؟
نحوه اجرای استراتژی بازاریابی اطلاعاتی چگونه است؟
نام بازی در استراتژی بازاریابی اطلاعاتی ساده است. نیازی به بیش از حد فکر کردن یا توسعه بیش از حد محتوای اطلاعاتی استراتژیک وجود ندارد. یکی از مزایای بازاریابی اطلاعاتی این است که همیشه به جمعیت شناسی هدف نیاز ندارد. در بسیاری از موارد، کسانی که اطلاعات مربوط به یک محصول را جالب می دانند، بخش قابل توجهی از افرادی را تشکیل می دهند که علاقه مند به خرید آن محصول هستند. (به بازاریابی شاتگان نیز مراجعه کنید) اگر قرار است یک کمپین به طور خاص برای جمعیت هدفی انجام شود، اولین گام این است که مشخص شود چه جنبههایی از محصول برای آنها جالب است و سپس مطالب اطلاعاتی ایجاد شود که به وضوح آن دادهها را به اشتراک بگذارد. به عنوان مثال، والدین کودکان کوچک احتمالاً بیشترین علاقه را به ویژگیهای ایمنی خودرو دارند، در حالی که افراد جوان و مجرد ممکن است بیشتر بر روی قیمت یا مصرف سوخت تمرکز کنند.
هدف از بازاریابی اطلاعاتی جذب مشتریان با محتوای مفیدی است که به سرعت و با کمی تلاش توجه آنها را جلب می کند. اطلاعات هر چه که باشد، باید ساده و قابل خواندن باشد. خلاصه دادهها، «نوجوانان بیشتر شکلات میخواهند» ممکن است دقیقتر از این جمله باشد، «افراد بین ۱۳ تا ۱۹ سال تمایل دارند شکلات را به طعمهای رایج دیگر ترجیح دهند»، اما نزدیک شدن به آن نیز بسیار سختتر است. (همچنین به بازاریابی محتوا مراجعه کنید)
همه مطالب در یک کمپین بازاریابی اطلاعاتی باید لحن یکسان و زیبایی شناسی یکسانی داشته باشند. این ثبات به ساخت یک برند کمک می کند و کمپین را متمرکز نگه می دارد. اطلاعات نباید تصادفی یا نامرتبط به نظر برسند. دادههای مربوط به اثربخشی کمپین بازاریابی اطلاعاتی باید در طول فرآیند جمعآوری شود و در پایان تجزیه و تحلیل شود تا مشخص شود چه چیزی در مورد آن مؤثر بوده و چه چیزی کوتاه است. این کمک می کند تا مشخص شود اکثر مشتریان شرکت می خواهند در مورد محصول بدانند و چه شکلی از ارائه مطابق با سلیقه مشتری معمولی است.
چه کسانی در استراتژی بازاریابی اطلاعاتی باید استخدام شوند؟
تمام کارهای مربوط به حوزه تخصصی بازاریابی اطلاعاتی را می توان به سه دسته تقسیم کرد: داده، ارائه و سازمان. در زیر نمونه هایی از هر دسته آورده شده است.
تحلیلگر داده
در طول فرآیند یک کمپین بازاریابی اطلاعاتی، تجزیه و تحلیل داده ها حیاتی است. قبل از شروع کمپین، تحلیلگر داده اطلاعاتی را که به عنوان ستون فقرات کمپین عمل می کند، تحقیق و جمع آوری می کند. این نقش به ثبت تأثیر خود کمپین پس از راهاندازی آن تغییر میکند و پس از پایان آن با ارزیابی نهایی کمپین به پایان میرسد. این یک موقعیت بسیار فنی است و نیاز به درک دقیق ریاضی دارد. سواد کامپیوتری بالا و توانایی بیان داده های پیچیده و فنی به روش های ساده و سرراست الزامی است.
متخصص محتوا
با داده های خام به عنوان بلوک های سازنده کمپین، توسعه دهندگان محتوا بر ارائه یک استراتژی بازاریابی اطلاعاتی تمرکز می کنند. محتوای خلاق این است که مشتریان چگونه آن داده ها را تجربه می کنند و از طریق مطالب نوشتاری، هنری و تعاملی با حقایق و آمار درگیر می شوند. این امر مستلزم مهارتهای ارتباطی عالی نوشتاری و کلامی، دانش شیوههای بهینهسازی موتور جستجو، پیشزمینه محکم در طراحی بصری و/یا تجربه طراحی وبسایت است.
مدیر بازاریابی
هر کمپین بازاریابی، بهویژه کمپینهایی مانند کمپینهای بازاریابی اطلاعاتی که به هماهنگی زیادی نیاز دارد، تحت رهبری قوی بهترین عملکرد را دارد. یک مدیر بازاریابی باید بتواند هر جنبه ای از فرآیند بازاریابی اطلاعاتی را درک کند و در ایجاد انگیزه و ارتباطات مهارت داشته باشد. به عنوان یک نقش مدیریتی، این شغل نیاز به یک حس خوب از زمان و بهره وری منابع دارد تا کل تیم بازاریابی را بر ایجاد بهترین کمپین ممکن متمرکز کند.
جهت ارتقاء سطح کیفی مقالات و تکمیل مباحث مربوطه، لطفا نظرات و دیدگاههای خود را در پایان این مقاله درج کنید، همچنین چند مقاله مرتبط با موضوع استراتژی بازاریابی اطلاعاتی برای مخاطبان سایت شریف استراتژی به اشتراک گذاشته شده است.
ممنون از مقاله استراتژی بازاریابی اطلاعاتی
ممنون از نگاه ارزنده شما.. برای دریافت اطلاعات بیشتر، پیشنهاد میکنیم مقاله استراتژی بازاریابی میدانی را نیز مطالعه کنید.